ZF Transilvania

Afacerile fabricii de prelucrare a lemnului Egger din Rădăuţi au crescut cu 34% în S1 2022, ajungând la 260 mil. euro

Afacerile fabricii de prelucrare a lemnului Egger din...

Autor: Laurentiu Cotu

04.10.2022, 10:13 275

’’Criza din Ucraina, volatilitatea pieţelor de bunuri, furnizarea incertă de energie şi inflaţia în creştere sunt factori care reduc aşteptările Egger privind cifra de afaceri pentru următorul exerciţiu financiar’’

Egger România, parte a furnizorului austriac de materiale pe bază din lemn pentru mobilier şi amenajări interioare, construcţii şi pardoseli Egger, a realizat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 260 mil. euro, în creştere cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de companie. Evoluţia pozitivă a afacerilor în prima parte a acestui an a fost generată de încheierea pandemiei şi de stabilizarea pieţei, însă, pentru întreg anul 2022, compania estimează o încetinire a acestui trend crescător, pe fondul situaţiei economice şi politice internaţionale. 

’’Situaţia de pe pieţele mondiale de materii prime este extrem de dificilă. De la începutul lui 2022 ne-am confruntat cu aprovizionarea imprevizibilă. Evenimentele din Ucraina şi impactul lor asupra schimburilor comerciale mondiale au avut repercusiuni asupra disponibilităţii şi preţurilor materiilor prime. Egger traversează o perioadă de creştere a cheltuielilor pentru energie şi de creştere semnificativă a materiilor prime chimice. Cererea tot mai mare pentru lemn, elementul cel mai important pentru materialele pe bază de lemn, a determinat o şi mai mare presiune din perspectiva costurilor’’, a declarat pentru ZF Transilvania Alina Chifan, director de vânzări Egger România.

Compania a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de peste 2 mld lei (419,5 mil. euro), un profit net de 224,5 mil. lei (45,6 mil. euro), având un număr mediu de 807 angajaţi, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. În prezent Egger România a ajuns la 815 angajaţi la Rădăuţi, însă, în toată ţară, sunt peste 880 de oameni, Compania mai are disponibile aproximativ 15 locuri de muncă. 

’’Costurile pentru materiile noastre prime - energie, adeziv, hârtie şi lemn - au crescut enorm în ultimele luni. În acelaşi timp, piaţa şi cererea pentru produsele noastre au suferit schimbări - rate ridicate ale inflaţiei, costuri ridicate pentru viaţa de zi cu zi, costuri mari cu energia - toate acestea inhibă consumul şi determină, astfel, scăderea cererii pentru produsele noastre, o tendinţă care se regăseşte, de fapt, în aproape toate domeniile de activitate. Pe lângă creşterile semnificative ale preţurilor energiei şi materiilor prime, Egger se confruntă de asemenea cu creştereaa preţurilor pentru transport’’, a spus Alina Chifan.

Compania deţine pe piaţa locală un birou de vânzări la Bucureşti, o fabrică în Rădăuţi şi trei puncte de colectare a lemnului reciclabil, respectiv paleţi deterioraţi, mobilier vechi, deşeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deşeuri lemnoase de la construcţii şi demolări, deşeuri lemnoase municipale sau biomasă - Egger Timberpak la Cernica, Chitila şi la Cluj. Grupul austriac Egger deţine din 2008 o fabrică în România, în localitatea Rădăuţi, judeţul Suceava, unde sunt produse plăci de PAL brut şi melaminat pentru industria mobilei, precum şi plăci OSB pentru industria construcţiilor din lemn şi sectorul de retail.

’’Criza din Ucraina, volatilitatea pieţelor de bunuri, furnizarea incertă de energie şi inflaţia în creştere sunt factori care reduc aşteptările Egger privind cifra de afaceri pentru următorul exerciţiu financiar. Continuăm să ne concentrăm pe un portofoliu de produse şi inovaţii diversificate pentru clienţii noştri, să investim în capacităţile de producţie, să ameliorăm situaţia materiei prime şi a energiei şi să ne menţinem relaţiile de lungă durată cu clienţii şi furnizorii’’, a mai spus directorul de vânzări al Egger România.

În primul semestru din acest an compania a finalizat investiţii de peste 8 mil. euro, cea mai semnificativă lucrare constând în creşterea capacităţii de producţie a hârtiei impregnată, proiect de peste 6 milioane de euro. Pentru semestrul al doilea sunt bugetate investiţii de 4,8 milioane de euro, din care cea mai mare suma, adică 60%, va fi alocată reînnoirii flotei de utilaje, conform companiei. Grupul austriac Egger deţine din 2008 o fabrică în România, în Rădăuţi, judeţul Suceava, unde a investit aproximativ 500 de milioane de euro.Grupul austriac operează unităţi de producţie în Europa, America de Sud şi America de Nord. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO