ZF Transilvania

Afacerile producătorului de sisteme şi corpuri de iluminat Elba Timişoara au crescut cu 25% în 2021, ajungând la 253,5 mil. lei

Afacerile producătorului de sisteme şi corpuri de...

Autor: Laurentiu Cotu

14.07.2022, 16:20 154

Producătorul timişorean de sisteme şi corpuri de iluminat Elba, furnizor de faruri pentru grupuri auto precum Dacia-Renault sau Skoda, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 253,5 mil. lei (51,5 mil. euro), în creştere cu 25,7% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri totale de 201,6 mil. lei (41,7 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Profitul companiei a scăzut de 32 de ori anul trecut, ajungând la 315.776 de lei (64.000 de euro), de la 10,1 mil. lei (2,1 mil. euro) în 2020, conform datelor publice. Elba a ajuns în 2021 la un număr mediu de 870 de angajaţi.

Elba Timişoara are o istorie de aproximativ 100 de ani şi este unul dintre cei mai importanţi producători de corpuri de iluminat din ţară. Portofoliul companiei include de la produse pentru iluminat pietonal şi stradal, la proiectoare şi semafoare. Segmentul predominant însă în vânzările Elba este cel auto, unde compania produce în principal corpuri de iluminat pentru exterior (faruri, lămpi, repetitoare anterolaterale, catadioptrii etc.)

La începutul anul 2021, Elba a negociat vânzarea unui teren de aproximativ 56.000 mp din strada Gării, nr.1, din Timişoara, unui dezvoltator imobiliar, pentru suma de 12,5 mil. euro, potrivit unui document al Consiliului de Administraţie al societăţii Elba din luna februarie 2021.

Elba Timişoara şi furnizorul american de faruri auto Varroc Lighting Systems, divizie a grupului Varroc, au pus 1,8 milioane de lei în crearea companiei Varroc-Elba Electronics. Decizia de a crea acest business a fost anunţată în septembrie 2018, când reprezentanţii Elba menţionau că asocierea reprezintă un pas important ’’pentru accelerarea creşterii pe piaţa europeană’’.

Grupul Varroc este deţinut de miliardarul indian Tarang Jain şi se numără printre cei mai mari furnizori de faruri pentru vehicule pe patru şi două roţi la nivel global. Compania nou creată (Varroc-Elba Electronics) are sediul în Timişoara şi are ca obiect principal de activitate fabricarea subansamblurilor electronice. Compania Elba Timişoara a fost privatizată în anul 1995 prin prin metoda MEBO (cumpărarea acţiunilor de către angajaţi şi conducere), iar în prezent, acţionariatul este format din actuali şi foşti angajaţi ai companiei.

 
 

            

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO