ZF Transilvania

Afacerile producătorului de textile Tanex au scăzut cu 20% în 2020, ajungând la 59,6 mil. lei

Afacerile producătorului de textile Tanex au scăzut cu...

Autor: Laurentiu Cotu

02.11.2021, 18:10 99

Producătorul de textile Tanex, ce are două fa­brici de textile, una în Bucureşti şi o al­ta în Vălenii de Munte, judeţul Pra­ho­va, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 59,6 mil. lei (12,3 mil. euro), în scădere cu aproximativ 20% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 74,2 mil. lei (15,6 mil. euro), conform datelor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor. Tanex a avut în 2020 un profit net de aproximativ 596.500 de lei (124.000 de euro), în scădere cu 57% faţă de anul precedent, când câştigul companiei a fost de 1,4 mil. lei (297.000 de euro), potrivit datelor publice. Tanex a ajuns anul trecut la un număr mediu de 347 de angajaţi, cu 204 oameni mai puţini faţă de 2019. 

Tanex este un producător de tex­tile care lucrează cu branduri interna­ţio­nale poziţionate pe segmentul me­diu şi premium, conform celor mai re­cente date ZF. În contextul pandemiei de COVID-19 însă, compania şi-a diversificat gama de produse, realizând chiar şi echipamente medicale de pro­tec­ţie pentru piaţa internă şi export. Compania a anunţat la începutul acestui an că a pus în stand-by câteva investiţii în echi­pamente şi o investiţie în afara ţării în 2020, şi a disponibilizat 100 de oameni. Producătorul realizează atât haine pentru bărbaţi, cât şi pentru femei şi copii (jachete, paltoane, pantaloni, fuste, cămăşi, rochii, pulovere).

Compania a fost înfiinţată în 1999, an în care a pornit la drum cu 20 de angajaţi. Doi ani mai târziu au fost realizate primele investiţii în propria hală de producţie, ce măsura 4.500 mp, suprafaţă ce includea atât zona de fabricare, cât şi pe cea de depozitare. Apoi, odată cu câştigarea de noi clienţi, compania continuă dezvoltarea cu o nouă hală de producţie şi cu dezvoltarea celei existente. În prezent firma Tanex produce atât la Bucureşti, unde este şi sediul companiei, cât şi la Vălenii de Munte, în judeţul Prahova, la circa 100 de kilometri de Capitală.

România a fost încă dinainte de anii ’90 un nu­me mare în producţia de haine şi pantofi, însă a pierdut teren în favoarea Asiei care era şi este mult mai ieftină. În plus, pentru că sa­la­riile în industria de profil erau mici (apropiate de minimul pe economie), forţa de mun­că se muta către alte industrii. Aceasta este situaţia şi în prezent. Totuşi, pandemia a ilustrat im­portanţa unui lanţ scurt de pro­duc­ţie, astfel că producţia ar putea reveni în Eu­ro­­pa. România se va bate însă cu pieţe mai ief­tine precum Albania, Ucraina sau Re­pu­bli­ca Mol­dova, unde forţa de muncă se găseşte mai uşor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO