ZF Transilvania

Afacerile traderului de îngrăşăminte şi cereale Belor România au scăzut cu 59% în 2020, ajungând la 222 mil. lei

Afacerile traderului de îngrăşăminte şi cereale...

Autor: Laurentiu Cotu

30.10.2021, 09:00 363

Belor România, cu sediul în Galaţi, parte a grupului ger­man Belor Eurofert GmbH a raportat pentru 2020 o cifră de afa­ceri de 222 mil. lei (46 mil. euro), în scădere cu aproximativ 59% faţă de anul anterior, cand compania a avut afaceri totale de peste 539,1 mil. lei (113,7 mil. euro), conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Belor România a trecut pe pierdere în 2020, având un rezultat negativ de 7,7 mil. lei (1,6 mil. euro), de la un câştig net de peste 8,9 mil. lei (1,9 mil. euro) realizat în 2019, potrivit datelor publice. Compania a ajuns în 2020 la un număr mediu de 15 angajaţi.

Anul 2020 a fost destul de dificil pentru traderul de cereale, pe lângă efec­tele pandemiei, compania s-a con­fruntat cu o producţie agri­colă foarte scăzută pe fon­dul vremii sece­toase. În 2018, pro­ducţia de cereale a fost un­deva la 31 mil. tone, în 2019 la 29,9 mil. tone, iar în 2020 a fost o scădere de 40%, ajungând undeva la 18 mil. tone, potrivit unor informaţii oferite anterior de oficialii companiei.

Belor România Societate pe Acţiuni se ocupă cu distribuirea îngrăşămintelor din im­port, comercializarea şi exportarea de cereale, se­min­ţe olea­ginoase şi furaje. În portofoliul de îngrăşăminte al grupului Belor, majoritatea produselor au la bază azot (uree, sulfat de amoniu, azotat de amoniu, nitrocalcar). Pentru România, îngrăşămintele sunt aduse din ţări situate în bazinul Mării Negre (Georgia, Turcia), ţări din bazinul Marii Mediterane şi al oceanului Atlantic (Grecia, Egipt, Maroc) şi ţări din bazinul Dunării (Croaţia, Slovacia, Serbia), potrivit unor informaţii furnizate anterior de reprezentanţii companiei.

Cerealele exportate de compania locală provin din zonele de est şi sud-est, dar şi o parte din zonele sud, respectiv vest, ale ţării. Principala ţară pentru exportul cerealelor româneşti este Turcia, urmată de Egipt. Compania exportă cereale şi către alte ţări mai îndepărtate din Asia, prin intermediul containerelor.

La nivel local, compania operează 52% din îngrăşăminte prin portul Constanţa, iar 42% din volume le operează în porturile fluviale din Galaţi, Brăila, Olteniţa, Giurgiu, Bechet şi Drobeta Turnu Severin, in timp ce 6% din volume sunt derulate prin depozitele din Călăraşi, Dragalina şi Vădeni. Belor deţine în România o flotă de barje cu o capacitate de 10.000 de tone, utilizate ca unităţi de stocare pentru îngrăşăminte şi cereale, dar şi o linie tehnologică modernă de tratare îngrăşăminte.

Noua linie tehnologică, amplasată în portul Brăila, a fost finalizată la începutul anului 2019, după o investiţie de 500.000 de euro. Piaţa comerţului cu cereale şi a distribuţiei de produse agro-chimice este dominată de companii cu acţionariat străin, care au venit să facă afaceri în ţară datorită producţiilor agricole bogate ale României şi a accesului la Dunăre şi Marea Neagră, puncte strategice pentru exportul de produse agricole pe apă.

Pe piaţa locală, compania Belor România Societate pe Acţiuni a apărut în 2015, fiind parte a grupului german Belor Eurofert GmbH. Grupul Belor Eurofert, înfiinţat în 2001 în Bamberg, Ger­ma­nia, are în prezent operaţiuni în Ger­­ma­nia, Franţa, Italia, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Li­tuania, Polonia, Bulgaria, Ucraina şi România. Volumul îngră­şămintelor tranzacţionate anual la nivel de grup este de peste 1,5 milioane de tone.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO