ZF Transilvania

Agressione: Piata vanzarilor de hartie a fost ca un balon care s-a umflat pana s-a spart

Agressione: Piata vanzarilor de hartie a fost ca un balon care s-a umflat pana s-a spart

Cosmin Pavel, general manager Agressione Group: Efectele crizei financiare vor fi resimtite mai puternic in prima jumatate a acestui an, cand piata in domeniu va scadea si multe companii isi vor inceta activitatea. Recesiunea globala este doar la inceput in Romania si cred ca aceasta va dura cel putin cinci ani de acum inainte.

29.01.2009, 18:57 2365

Oficialii Agressione estimau anul trecut o cifra de afaceri pentru 2008 de 34 mil. euro, in crestere cu 10% fata de anul precedent. In 2007 compania clujeana a realizat o cifra de afaceri de 31 mil. euro, in crestere cu 33% fata de anul 2006, cand acest indicator s-a cifrat la 22,8 mil. euro. Estimarile pentru 2008 nu au fost atinse, iar pentru 2009 conducerea grupului considera ca piata va continua sa scada.

"Cu toate ca estimarile noastre pentru 2008 prevedeau realizarea unor vanzari de 34 de milioane de euro, rezultatele obtinute la sfarsitul anului au fost mai mici decat ne asteptam. Am mizat la inceputul anului trecut pe o crestere a pietei de hartie pentru birouri si tipografii in contextul aparitiei unor noi jucatori si al preluarii unor companii romanesti de catre firmele straine, insa incepand din al doilea semestru al anului 2008 piata a stagnat'', a declarat pentru ZF Transilvania Cosmin Pavel, general manager Agressione Group.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, piata comerciantilor de hartie era estimata in 2008 la 140-150 de milioane de euro, iar consumul de hartie pe cap de locuitor in Romania era de 30 de kilograme, in timp ce in tarile Uniunii Europene acest indicator ajunge in medie la 70-80 de kilograme pe cap de locuitor.
"Efectele crizei financiare vor fi resimtite mai puternic in prima jumatate a acestui an, cand piata in domeniu va scadea si multe companii isi vor inceta activitatea. Recesiunea globala este doar la inceput in Romania si cred ca aceasta va dura cel putin cinci ani de zile de acum inainte'', spune Cosmin Pavel, general manager Agressione Group.
Activitatea de reorganizare a grupului Agressione a demarat in anul 2004, cand a fost cedata divizia de productie de mobilier de birou catre fostii angajati. In anul 2005, conducerea grupului a externalizat si activitatea de transport realizata cu masini mari, de peste 20 de tone, precum si productia si distributia de scaune catre firma Traffic Chairs.
"Evolutia cifrei de afaceri Agressione in 2008 a fost sustinuta de finalizarea procesului de restructurare a companiei noastre. Aceasta noua organizare ne permite sa controlam mai bine costurile si sa fim mai eficienti", a spus Cosmin Pavel.
Agressione Group are 11 birouri regionale in Cluj-Napoca, Baia Mare, Iasi, Constanta, Bucuresti, Craiova, Brasov, Braila, Timisoara, Oradea si Ploiesti. In momentul in care a fost demarata restructurarea companiei, Agressione avea 17 birouri in Romania. Compania clujeana a vandut in 2007 32.000 de tone de hartie, fata de volumul de 25.000 de tone realizat in 2006. Anul trecut, conducerea companiei estima ca va ajunge la 35.000 de tone de hartie comercializata pe piata romaneasca.
"Cele mai importante vanzari au fost realizate in ultimii ani pe segmentul de hartie de copiator, domeniu in care estimam ca detinem o cota de piata de peste 20%", a precizat general manager-ul Agressione Group. Compania comercializeaza hartie pentru copiator sub brandurile Traffic, Absolut Paper si Zero.
"Ritmul accelerat de crestere a pietei de hartie din ultimii ani pot sa-l compar cu un balon care a fost umflat peste masura, pana s-a spart. Va trece ceva timp pana cand piata va ajunge din nou la nivelul anului 2007, iar jucatorii din acest domeniu vor fi nevoiti sa renunte sau sa-si amane investitiile programate'', spune Cosmin Pavel.  
Agressione Group a cumparat anul trecut participatia de 15,9% detinuta de SIF Banat-Crisana la firma imobiliara TCI Invest Cluj-Napoca, in cadrul unei oferte publice de vanzare de actiuni, pentru 4,6 milioane de lei (aproximativ 1,3 mil. euro).
Dupa aceasta preluare, Agressione Group detine 16% din TCI Invest si, impreuna cu actionarul principal al companiei, Pavel Cosmin, 26% din TCI Invest. General manager-ul Agressione Group considera ca principalul avantaj al preluarii actiunilor TCI Invest il constituie locatiile detinute.
Pe piata romaneasca a distribuitorilor de hartie exista sase mari jucatori, Agressione Group fiind singura firma cu capital integral romanesc. Ceilalti competitori sunt Antalis, Map, Europapier, RPD si Papyrus. Conducerea Agressione estimeaza ca aceste companii acopera pana la 90% din piata in domeniu.
Compania Agressione si-a inceput activitatea in 1992, la Cluj-Napoca, mai intai ca Agressione Press, apoi in 1994 ca Agressione Express, iar in 1997 a devenit Agressione Group. Agressione Group are 11 birouri regionale in Cluj-Napoca, Baia Mare, Iasi, Constanta, Bucuresti, Craiova, Brasov, Braila, Timisoara, Oradea si Ploiesti. Afacerea a fost condusa de la inceput de cei doi asociati, Cosmin Pavel si Marius Stef. 
In 2007 s-au produs in total pe piata romaneasca aproximativ 450.000 de tone de hartie (hartie pentru carton ondulat, hartie de ziar, hartie de ambalaje, hartie igienico-sanitara si alte tipuri de hartie), din care 37% au fost exportate. In 2008, potrivit jucatorilor din piata, exporturile s-au redus la jumatate fata de anul 2007.
Industria de celuloza si hartie a fost afectata incepand din a doua jumatate a anului trecut de cresterea pretului la energie electrica, gaz metan si la masa lemnoasa. Unul dintre efectele scaderii productiei de celuloza este reducerea numarului de sortimente de hartie, de la aproximativ 30 de sortimente la sub 10 sortimente. In 2007 s-au folosit peste 310.000 de tone de maculatura, iar capacitatea de absorbtie a pietei romanesti este de 450.000-500.000 de tone de maculatura.
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO