ZF Transilvania

Antreprenorul Gheorghe Ţăruş din Buzău a făcut profit de 18,9 mil. lei, plus 41,5%, cu producătorul de panouri sandwich Romconstruct

Antreprenorul Gheorghe Ţăruş din Buzău a făcut...

Autor: Laurentiu Cotu

16.11.2021, 17:10 256

Producătorul de panouri şi structuri metalice Romconstruct A G Buzău, controlat de antreprenorul Gheorghe Ţăruş, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 106,2 mil. lei (22 mil. euro), în scădere cu 4,7% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor Publice. Compania a realizat anul trecut un profit net de 18,9 mil. lei (3,9 mil. euro), mai mult cu 41,5% faţă de anul precedent, când Romconstruct a avut un câştig net de aproximativ 13,4 mil. lei (2,8 mil. euro), conform datelor publice. Producătorul de panouri sandwich din Buzău a ajuns în 2020 la un număr mediu de 188 de angajaţi, cu 11 oameni mai mulţI faţă de 2019.

Compania, deţinută integral de Gheorghe Ţăruş, operează o fabrică de panouri termoizolante în Buzău şi activează şi ca antreprenor general, fiind responsabilă de construcţia efectivă a mai multor proiecte industriale şi rezidenţiale. În fabrica din Buzău, Romconstruct produce panouri termoizolante şi structuri metalice. Pentru sectorul industrial, fabrica face panouri cu spumă poliuretanică rezistentă la foc şi panouri de vată minerală, iar pentru sectorul rezidenţial panouri tip ţiglă izolate cu spumă poliu­re­tanică, sub brandul Isotigla, pentru acoperişuri.

Panourile şi structurile metalice produse la Buzău pleacă la export în ţări precum Franţa, Elveţia, Suedia, Germania, Bulgaria şi Republica Moldova, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii companiei Romconstruct. Din rândul clienţilor Romconstruct pe divizia de antrepriză generală fac parte producătorul de preparate din carne de pui Avicola Buzău, producătorul de chipsuri Star Foods, liderul pieţei locale de bere Ursus Breweries, americanii de la General Electric şi alţii.

Printre competitorii Romconstruct pe piaţa locală a panourilor sandwich, se află Isopan Est (deţinut de italienii de la Manni Group), Joris Ide (parte din grupul Kingspan), TeraSteel (parte a grupului TeraPlast din Bistriţa, controlat de Dorel Goia), Topanel (deţinut de Korbateck Holdings Limited, un offshore înregistrat în Cipru, şi de Vasile Dorin Voicu), polonezii de la Impro sau Proinvest Grup din Paşcani (judeţul Iaşi).

Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Slovacia şi Serbia sunt principalele ţări către care România exportă panouri termoizolante, potrivit unui studiu realizat anul trecut de compania de consultanţă în construcţii Neomar Consulting. De altfel, Ungaria este de patru ani prima ţară către care se îndreaptă acest tip de materiale produse în România. Piaţa locală de panouri sandwich a ajuns în 2019 la o valoare de aproape 130 de milioane de euro, apropiindu-se astfel de nivelul din 2007, maximul ultimilor 13 ani, potrivit datelor furnizate de oficialii Neomar Consulting. Faţă de 2018, piaţa a crescut anul trecut cu 9%.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO