ZF Transilvania

Anul acesta va fi gata treia fabrica Emerson

01.04.2008, 17:16 43

Conducerea concernului american Emerson, intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa finalizeze constructia celei de-a treia fabrici din Parcul Industrial Tetarom II. Pana in 2010 compania americana si-a bugetat investitii in Romania de peste 125 de milioane de euro.
Concernul american Emerson, lider mondial in industria motoarelor electrice, a inceput constructia primei fabrici din Romania in 2006 si intentioneaza sa detina cinci fabrici in Parcul Industrial Tetarom II pana in 2010, pe o suprafata totala de peste 50.000 de metri patrati.
"Pentru cea de-a treia fabrica suntem in etapa de autorizari, insa noi am vrea sa demaram lucrarile de constructie in cel mai scurt timp, pentru a putea finaliza aceasta faza anul acesta. Tot in 2008 vom finaliza si cea de-a doua fabrica, cel tarziu in luna august", a declarat pentru ZF Transilvania, Calin Banciu general manager Emerson Romania.
Potrivit acestuia, diviziile care au fost deja aduse in Romania sunt cele de regulatoare de gaz pentru destinatie industriala, echipamente electrice pentru medii periculoase si echipamente profesionale pentru constructii.
"Am inceput deja sa producem la parametrii normali, dupa ce timp de cateva luni am fost in etapa de auditare si agrementare de catre clientii nostri. Momentan toata productia realizata la Cluj merge pe pietele externe, prin intermediul birourilor de vanzari de la nivel international", a precizat Calin Banciu.
Acesta a mai spus ca, in acest moment, Emerson are aproape 200 de angajati in Romania, urmand ca pana la finele anului numarul acestora sa ajunga la 350-400 de persoane. Potrivit conducerii Emerson Romania, pana acum nu au probleme cu gasirea oamenilor. ?E posibil sa crestem chiar mai mult, insa fiind o companie multidivizionala nu ne putem face planuri foarte exacte, deoarece totul depinde de evolutia pietelor pe care activam?, a declarat managerul general Emerson Romania.
Concernul american a finalizat anul trecut constructia primei fabrici din Parcul Industrial Tetarom II din Cluj-Napoca. Prima divizie care a fost adusa in Romania este cea de regulatoare de gaz pentru destinatie industriala. Facilitatea de productie are o suprafata de aproximativ 6.000 de metri patrati.
Reprezentantii Emerson au declarat anul trecut ca in primele sase luni de productie, divizia de regulatoare de gaz va functiona la o capacitate mai redusa, deoarece in opinia lor, nici o companie nu transfera in totalitate o anumita divizie, decat in momentul in care exista siguranta ca piata poate sa absoarba un anumit volum de productie.
In completarea capacitatilor de productie ale primei fabrici anul trecut au mai fost aduse alte doua noi divizii si anume aparataj electric pentru medii periculoase si echipamente pentru constructii.
Dezvoltarea capacitatilor de productie din Romania a insemnat pana acum o extindere a afacerilor concernului si nu a generat inchiderea fabricilor din alte zone, potrivit conducerii Emerson Romania. Calin Banciu, actualul general manager al Emerson Romania a detinut anterior o functie de conducere in cadrul concernului japonez din domeniul de automotive - Yazaki.
Prima fabrica Emerson din Cluj-Napoca include, de asemenea, un centru de cercetare, REDEC - Romanian Emerson Development Engineering Center - care va constitui baza pentru viitoarele proiecte ale companiei americane. In cadrul acestui centru de cercetare, concernul american are colaborari pe mai multe planuri cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
In urma investitiilor realizate in Cluj, concernul american Emerson a primit, anul trecut, aprobarea din partea Consiliului Judetean de a cumpara terenul din Parcul Industrial Tetarom, cu o suprafata de peste 10 hectare. Emerson a indeplinit conditiile prevazute si anume sa realizeze peste 15% din volumul total al investitiilor, iar conform contractului semnat cu reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, ei au dreptul sa cumpere terenul, pretul stabilit fiind de 7,05 lei pentru un metru patrat. Suma platita de Emerson va intra in capitalul social al companiei, iar pretul a fost stabilit initial in euro, valoarea fiind de 2 euro pentru un metru patrat.
Grupul Emerson Electric a fost fondat in 1890, in St. Louis, Missouri, iar domeniile de activitate ale grupului acopera managementul procesului industrial, tehnologii pentru climatizare, surse de alimentare pentru retele, solutii pentru depozitarea marfurilor de uz industrial si casnic, echipamente profesionale, productia de motoare, automatizari industriale si solutii pentru echipamente integrate.
Concernul numara astazi 120.000 de angajati in intreaga lume, din care 23.000 in Europa, si este listat la Bursa din New York. Emerson are peste 60 de divizii care opereaza in 245 de locatii din lume si vand produsele in peste 150 de tari. Concernul a realizat in 2007 vanzari totale de 22,6 miliarde de dolari, in crestere cu 12,1% fata de 2006, cand acest indicator s-a cifrat la 20,1 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO