ZF Transilvania

Austriecii de la PORR construiesc centurile din zona metropolitană a muncipiului Oradea pentru 39 mil. euro

Austriecii de la PORR construiesc centurile din zona...

Autor: Laurentiu Cotu

30.01.2023, 15:38 236

PORR Construct, unul dintre cei mai mari constructori prezenţi pe piaţa locală, a câştigat contractul pentru execuţia lucrărilor la centurile din Zona Metropolitană Oradea (ZMO), investiţie totală de peste 192,6 mil. lei (aproximativ 39 mil. euro). Proiectul ’’Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea’’ prevede reabilitarea DJ 767E Orşorhei-Copăcel (12,7 km) şi realizarea centurilor Oşorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km) şi Nojorid (8,4 km). Procedura de atribuire a fost împărţită pe două loturi: Lotul I - Centura Oşorhei şi reabilitarea DJ 767E Oşorhei – Copăcel şi Lotul 2 - Centurile Sântandrei şi Nojorid. După finalizarea procedurii de licitaţie, constructorul clasat pe locul I pentru ambele loturi este compania PORR Construct, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Bihor.

Valoarea ofertei câştigătoare pentru Lotul 1 este de 108.275.129,09 lei, fără TVA, iar a celei pentru Lotul 2, de 84.394.118,95 lei, fără TVA. Ofertantul a fost invitat la semnarea contractului în data de 2 februarie 2023, după ce expiră perioada pentru contestaţii. Finanţarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional. Studiul de fezabilitate şi proiectele tehnice aferente proiectului sunt realizate. Consiliul Judeţean Bihor şi-a asumat realizarea celor trei drumuri noi de legătură în Zona Metropolitană Oradea în parteneriat cu cele trei primării pe raza cărora trec drumurile, respectiv Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei.


PORR Construct a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 736 de milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de anul precedent. Profitul de circa 18,5 mil. lei a fost şi el în scădere, cu 21%. Numărul mediu de angajaţi ai constructorului a ajuns la 956 în 2021, cu 69 mai mulţi comparativ cu anul precedent.

Pe segmentul proiectelor private, PORR a încheiat construcţia birourilor Orhideea Towers de la Grozăveşti, dezvoltate de austriecii de la CA Immo, dar şi a ansamblului Bucharest Business Garden, dezvoltat de Vastint. Pe rezidenţial, PORR Construct lucrează la proiectul Vox Vertical Village din Timişoara, dezvoltat de Werk Property Group, o companie controlată de omul de afaceri Virgil Tornoreanu şi de investitorul turc Ruhat Kemaloglu. În afară de construcţii, PORR are în România şi două fabrici de asfalt, în Arad şi Buftea (lângă Bucureşti).


Pe piaţa construcţiilor din România, PORR rivalizează îndeaproape cu românii de la Bog’Art, cu austriecii de la Strabag, dar şi cu firme precum CON-A din Sibiu (deţinută de Mircea Bulboacă), Construcţii Erbaşu (Cristian Erbaşu), Hidroconstrucţia şi altele. PORR Construct a câştigat în 2021 contractul pentru realizarea secţiunii 4, cu o lungime de circa zece kilometri, din autostrada Sibiu-Piteşti, parte a coridorului IV paneuropean.

                     

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO