ZF Transilvania

Azerii de la SOCAR au ajuns la 37 de benzinării după ce au deschis o staţie în Braşov

Azerii de la SOCAR au ajuns la 37 de benzinării după ce...

Autor: Laurentiu Cotu

09.06.2017, 17:30 1095

SOCAR, compania de stat din Azerbaidjan, a ajuns în prezent la o reţea de 37 de benzinării, după ce au deschis o nouă staţie, în Braşov. SOCAR deţine în prezent pe piaţa locală staţii de alimentare în judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bihor, Bistriţa, Buzău, Bacău, Vrancea, Timiş, Ilfov, Cluj, Vâlcea, Arad, Sibiu, Argeş, Bucureşti şi Braşov.

În ciuda continuării investiţiilor pe plan local, azerii sunt departe de planurile anunţate la intrarea în România. În 2011, când practic a început extinderea SOCAR în retailul local de carburanţi, repre­zentanţii companiei spuneau că în trei ani de zile vor să ajungă la 300 de staţii, însă anii de după ambiţiosul anunţ nu au fost însă cei mai buni pentru vânzările de carburanţi.

Compania SOCAR Petroleum România a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 572,7 mil. lei (peste 127 mil. euro), un profit net de peste 4 mil. lei (890.000 de euro) şi un număr mediu de 443 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Liderul pieţei lo­cale de carburanţi, cu o reţea formată din circa 450 de puncte de alimentare, este OMV Petrom, companie controlată de gru­pul petrolier austriac OMV. Rom­petrol, care este deţinut în tota­litate de com­pania petrolieră de stat Kaz­MunayGas şi MOL România, fili­ala lo­cală a grupului petrolier ungar MOL, ocupă următoarele poziţii din piaţă. Ruşii de la Lukoil deţin, la rândul lor, un portofoliu care cuprinde 300 de staţii. România are în total circa 2.000 de puncte de alimentare cu combustibil, faţă de 17.000 în Italia, 3.750 în Cehia sau 2.640 de unităţi în Austria.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO