ZF Transilvania

Catena a deschis o nouă farmacie în Lugoj şi a ajuns la o reţea de peste 660 de unităţi pe piaţa locală

Catena a deschis o nouă farmacie în Lugoj şi a ajuns...

Autor: Laurentiu Cotu

31.10.2017, 16:39 493

Lanţul de farmacii Catena, un business de 2,5 mld. lei, deţinut de Anca Vlad, a ajuns la peste  660 de unităţi la nivel naţional, odată cu deschiderea unei noi farmacii în municipiul Lugoj, judeţul Timiş. La finalul anului 2016, Catena avea cel mai mare număr de unităţi din retailul farma, de 623 de farmacii, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie. În ceea ce priveşte evoluţia businessului, anul trecut cifra de afa­ceri a farmaciilor Catena s-a majorat cu aproape 40%.

Alina Marinescu, directorul general al Catena, a declarat anterior pentru ZF că cifra de afaceri realizată în prima jumătate a anului 2017 a fost cu 4,2% mai mare comparativ cu perioada similară din 2016, ceea ce permite în continuare dezvoltarea lanţului de farmacii, atât organică, cât şi prin noi achiziţii.

Businessul de retail farmaceutic Catena funcţionează legat de distribuitorul Fildas, un model adoptat de mai mulţi jucători în piaţă (de exemplu distribuitorul Mediplus şi farmaciile Sensiblu, Farmexim şi farmaciile Help Net). Anca Vlad, cea care a construit distribuitorul de medicamente Fildas şi reţeaua de farmacii Catena, a pus bazele Fildas, al treilea jucător din piaţa distribuţiei, în anul 1993, iar şase ani mai târziu, în anul 1999, a decis să înfiinţeze Catena, liderul pieţei pe segmentul de farmacii.

Topul primilor trei jucători este completat de Sensiblu, cu afaceri de 1,6 miliarde de lei anul trecut, şi Dona, cu afaceri de 902 milioane de lei în 2016. În piaţă mai activează şi Help Net sau Ropharma. Cei mai mari cinci jucători din retailul farmaceutic românesc au avut împreună afaceri de peste 6 miliarde de lei (1,3 mld. euro) în 2016, în creştere cu 27% faţă de anul precedent şi vând medicamente în peste 1.700 de farmacii la nivel naţional. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut numărul de farmacii la nivel naţional a depăşit 7.800 de unităţi.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO