ZF Transilvania

CD Bons: Vanzarile de incaltaminte au scazut cu 26%

CD Bons: Vanzarile de incaltaminte au scazut cu 26%
30.04.2009, 17:38 270

Compania CD Bons din Cluj-Napoca, firma cu capital italian care produce incaltaminte in sistem lohn, a incheiat anul 2008 cu vanzari totale de peste 1,6 mil. euro (5,66 mil. lei), ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu aproximativ 26% fata de anul anterior. Compania clujeana a inregistrat in anul 2007 o cifra de afaceri de aproximativ 2,2 mil. euro (peste 7,29 mil. lei), in scadere cu 4% fata de anul precedent.

„Cu toate ca estimarile noastre pentru anul trecut prevedeau realizarea unei cifre de afaceri in 2008 de peste doua milioane de euro, criza financiara si problemele legate de gasirea fortei de munca au dus la obtinerea unui volum de vanzari sub estimarile noastre initiale. Piata in domeniul nostru de activitate se afla intr-o situatie foarte proasta, efectele crizei financiare fiind resimtite si de catre compania noastra. Nu stim cum vor evolua afacerile CD Bons in acest an, insa vom continua sa producem in sistem lohn pentru Italia’’, a declarat Maria Huszar, reprezentantul companiei CD Bons.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, anul trecut majoritatea jucatorilor de pe aceasta piata s-au confruntat cu probleme legate de emigrarea fortei de munca in strainatate si cu instabilitatea cursului valutar.
„Estimam ca recesiunea globala va dura cel putin trei ani de zile. Dispunem in prezent de 205 angajati, nu am efectuat disponibilizari, dimpotriva, avem nevoie de forta de lucru calificata’’, a spus Maria Huszar. Compania CD Bons produce in exclusivitate pentru export, singura piata de desfacere a incaltamintei fabricate la Cluj fiind Italia.
Firma clujeana fabrica incaltaminte din piele doar pentru adolescenti si barbati, gama de articole cuprinzand diverse modele de pantofi, ghete, sandale, cizme si pantofi sport. Produsul finit fabricat de CD Bons este trimis in Italia, de unde incaltamintea se distribuie in SUA, Anglia, Germania, Franta, Cehia, Ungaria pentru firme ca Tommy Hilfiger, Levi’s, Puma, Lloyd, Dainese, Diesel.
Capacitatea lunara de productie a fabricii din Cluj este de 1.200 de perechi pe zi, fata de 2.000 de perechi pe zi in 2007. Cantitatea totala de incaltaminte produsa anul trecut de compania CD Bons a fost 221.179 de perechi, fata de 380.000 de perechi in anul 2007 si 430.000 de perechi in 2006.
Compania CD Bons a fost infiintata in anul 1998 ca societate cu capital strain, avand ca principal domeniu de activitate productia de incaltaminte in sistem lohn, numarul mediu de salariati in prezent fiind de 205 persoane fata de 340 de oameni in 2007. CD Bons Cluj-Napoca este membra a companiei italiene Bonis, companie din care face parte si producatorul de incaltaminte Bontimes din Timisoara.
Patronatele din industria textila si a incaltamintei se asteapta la o evolutie negativa a productiei in acest an, dupa un an 2008 cu o productie mai mica cu 7% fata de anul anterior, oamenii de afaceri sperand ca macar sa reuseasca sa pastreze ritmul de scadere.
Companiile din industria de imbracaminte si incaltaminte considera ca anul acesta vor concura pe o piata a carei valoare va reveni undeva la nivelul anului 2006. Chiriile mari pentru spatiile comerciale si incetinirea consumului, ca efect al crizei, sunt principalele probleme cu care se confrunta cei din domeniu, mai ales brandurile cu mai putina sustinere financiara.
Potrivit reprezentantilor patronatelor din industria textila si a incaltamintei, 60% din fabricile din tara lucreaza in lohn, iar daca tendinta companiilor straine de a-si retrage productia in tarile de origine se va mentine, 20% din aceste firme ar putea sa dispara. In prezent sunt 6.000 de unitati care produc imbracaminte si materiale textile si aproximativ 2.000 de firme care fabrica incaltaminte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO