ZF Transilvania

Clujenii au descoperit Vama Veche, clujenii sa o reconstruiasca

07.05.2004, 00:00 82



Firma de proiectare, Planwerk, din Cluj a castigat licitatia pentru realizarea noului plan de urbanism general al comunei Limanu. Organizatia "Salvati Vama Veche" a format o asociatie de protectie a arealului biocultural al statiunii si a reusit sa stopeze constructiile in zona.





Ce reprezinta Vama Veche



Echipa Planwerk care se va ocupa de proiectul comunei Limanu este compusa din Eugen Panescu, Adrian Borda, Michael Buck si Tersten Wild. "Dezvoltarea nu tine cont de conditiile de mediu, iar in ultimii doi ani, problemele s-au acutizat. S-a construit masiv si intr-un mod neprietenos fata de mediu. Astfel, se pierde caracterul special al acestor sate de vacanta, elementul de turism rural", spune reprezentantul Planwek.



"De la 14 ani imi petrec vacantele in Vama si am prieteni care au mers acolo, mereu, de la un an. Pentru noi, aceasta zona nu este un loc oarecare, este speciala. si poate partea afectiva ar trebui sa treaca pe locul doi, pentru ca aceste locuri sunt speciale pentru tot litoralul romanesc, ele arata ca iti poti petrece vacantele si altfel", considera Panescu.





In aceeasi echipa cu National Geographic



"Propunerea noastra s-a bazat pe o analiza SWAT - evaluarea zonei, punctele tari si punctele slabe ale acesteia, zona critica, oportunitati si amenintari si un studiu de caz in care am detaliat problemele generale ale perimetrului analizat. Alaturi de acestea am mai prezentat un studiu de fundamentare, bazat pe studii conexe: edilitare, socio-economice si de mediu - pentru ca zona are particularitati de mediu foarte importante", spune Eugen Panescu, membru al echipei Planwerk. La licitatie s-au prezentat documentele de capacitate si de calificare ale firmei, propunerea de colaboratori participanti la proiect, oferta tehnica si financiara.



Arhitectii sI proiectantii de la Planwerk cunosc conflictul si problemele zonei de mai mult timp. In urma discutiilor cu Mircea Toma, firma a devenit o parte componenta a ACAPBC. "Nu avem de a face in nici un fel cu acest conflict. Noi suntem componenta profesionala din domeniul urbanist in miscarea societatii civile care a luat amploare in ultimul timp", crede Panescu. TotusI, echipa de colaboratori propusa pentru acest proiect a constituit un avantaj important al celor de la Planwerk in cadrul licitatiei. "Colaboram cu Cristian Emil Lascu pentru problemele de mediu, cu Vintila Mihailescu pe chestiuni sociologice si cu Nicolae Taralunga pentru problemele de management urban. Calitatea colectivului si interesul manifestat al acestora cred ca a constituit atuul nostru. De fapt, o sa se stranga un grup de lucru din diferite domenii, pentru ca si alte asociatii, ca National Geographic Romania, Gess Bucuresti si Oceanic Club Constanta ne-au oferit sprijinul lor", spune Panescu.





Propuneri pentru planul de urbanism



Propunerile de urbanism ale companiei Planwerk au un punct central: mentinerea specificului local si a agroturismului marin. "Din dezvoltarea acestor localitati, cei care vor profita cei mai mult ar trebui sa fie localnicii si aceasta conceptie o sa fie componenta importanta a strategiei noastre. Aceste lucruri specifice au inceput sa dispara si sunt inlocuite cu pensiuni care nu sunt conforme cu ocrotirea specificului local. Pentru ca aceste localitati nu au fost niciodata aproape de statiunile de pe litoral",



Alte masuri ale proiectului vor fi: limitarea lotizarilor spre plaja, amenajarea spatiului public, structurat si dotat cu functiuni, structurarea circulatiei, delimitarea zonelor protejate si a infrastructurii edilitare. Tot in planul Planwerk vor fi identificate posibilitatile de dezvoltare traditionale prin modele concrete. "Exista anumite tipologii importante pentru traditia locala: in acest sens, gospodariile pot sa se adapteze la dezvoltarea zonei si sa isi gaseasca locul firesc in ansamblu peisajului". De asemenea, proiectul nu elimina camparea sau accesul auto, dar incearca o delimitare si o reglementare a acestor cadre. Echipa Planwerk este de parere ca orasul devine mai placut nu datorita unor interventii impunatoare, ci datorita aplicarii consecvente a unor masuri de mici dimensiuni. "La Vama Veche, vorbim tot de planuri de urbanism, pentru ca trebuie sa gandim intr-un sistem de continua dezvoltare", afirma Eugen Panescu.



In Romania, principalele dificultati tin de lipsa de protectie a autoritatilor locale, unde se trece de la inchistarea planificarii la libertatea totala. "Cu toate astea, interesul pentru actiunile funciare este din ce in ce mai ridicat. Ceea ce ne bucura este ca si interesul din partea opiniei publice pentru proiectele urbanistice este din ce in ce mai mare", considera Eugen Panescu.



Planwerk este un grup tanar de arhitecti si urbanisti din Germania si Romania activ din 1997. Compania s-a format pe baza experientei studentilor clujeni, plecati cu bursa in Hamburg si a celor germani, veniti in Cluj-Napoca. Pana in prezent, echipa Planwerk a realizat un plan de urbanism pentru Cluj-Napoca cu finantare obtinuta de la 170 de firme din Germania si un plan urbanistic zonal in Bistrita, finantat de administratia locala. Compania mai are in lucru un studiu de fundamentare pentru un plan urbanistic general la Sibiu, unde valoare proiectului ajunge la 40 000 de euro.



"Ultimii cinci ani de experienta a grupului a demonstrat ca perspectiva din afara, independenta de conflictele locale si ideile preconcepute, poate da nastere unor impulsuri pozitive in acest domeniu. Scopul nostru este de a sustine calitatea si traditia locala in procesul transferului de cunostinte intre partenerii est si vest-europeni. Pana acum, la proiectul nostru din Cluj, aceste principii au fost aplicate in mod concret", considera Eugen Panescu, arhitect Planwerk.



In urma unui control efectuat de Inspectoratul de Stat in Constructii, la cererea Asociatiei pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (ACAPBC), ISC a suspendat orice tip de constructie in zona comunei Liman, care administreaza si perimetrul cuprins intre localitatile Vama Veche si 2 mai. Suspendarea temporara a emiterii de autorizatii de construire se va mentine pana cand vor fi realizate actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al comunei Limanu si a regulamentului local de urbanism. Reprezentantii ACAPBC au semnalat faptul ca Planul de Urbanism General aprobat in 2000 de Consiliul Local al Comunei Limanu nu respecta legislatia in vigoare, iar in urma verificarilor, inspectorii in constructii au constatat ca planul nu lua in considerare ariile protejate ale zonei.



Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a anuntat in 6 aprilie ca va organiza o licitatie pentru desemnarea societatii care va actualiza planul urbanistic general al comunei Limanu. La licitatie au participat Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", prin Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiza si Consulting, Rostrada SA. si Planwerk Cluj-Napoca. In 5 mai, MTCT a anuntat Planwerk ca firma castigatoare a licitatiei, iar proiectul acesteia va fi prezentat administratiei locale, pentru aprobare si implementare, in termen de cinci luni de la semnarea contractului. transilvania@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO