ZF Transilvania

Constructorul arădean P.A.B. a avut afaceri de 195,5 mil. lei în 2021, minus 19%, şi profit net de 2,4 mil. lei

Constructorul arădean P.A.B. a avut afaceri de 195,5...

Autor: Laurentiu Cotu

09.06.2022, 16:15 282

Compania de construcţii P.A.B. România, controlată de antreprenorul Ion Sandu din Arad, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 195,5 mil. lei (39,7 mil. euro), în scădere cu 19,7% faţă de anul anterior, când constructorul arădean a avut afaceri de 243,6 mil. lei (50,4 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a realizat anul trecut un profit net de 2,4 mil. lei (495.000 de euro), în scădere cu 64,3% faţă de anul precedent, când P.A.B. România a avut un câştig net de 6,8 mil. lei (1,4 mil. euro), conform datelor publice. Compania a ajuns în 2021 la un număr mediu de 431 de angajaţi.

Din portofoliul companiei P.A.B. fac parte, printre altele, peste 35 de magazine construite pentru retailerul de bricolaj De­de­man, dar şi mai multe magazine pen­tru germanii de la Lidl, în Ma­rea Bri­tanie (Porthmadog, Ash­ton U’Line, Todmorden şi Shrews­bury), potrivit unor informaţii anterioare. Pe piaţa externă, compania a mai lucrat şi pentru Sel­gros, având, de altfel, pro­priile subsidiare în Ger­mania, Ma­rea Britanie şi Ser­bia.

Pe piaţa lo­cală, P.A.B. Ro­mania a realizat construcţia cen­trului co­mer­cial Shopping City Râm­nicu Vâl­cea, un proiect de 40 mil. euro al inves­titorului sud-african NEPI Rockcastle. Ară­de­nii au construit şi structura primei clădiri din proiectul The Office, dezvoltat la Cluj-Napoca de fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI Rockcastle) şi de antreprenorul Ovidiu Şandor, şi cumpărat în 2018 de acţionarii Dedeman, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl.

În acest an, compania arădeană a câştigat un contract de 165,7 mil. lei (33,5 mil. euro), TVA inclus, pentru amenajarea unui traseu de transport public de călători în municipiul Arad. Contractul prevede realizarea următoarelor lucrări: construirea şi modernizarea infrastructurii rutiere pe trei tronsoane cu o lungime totală de 7,7 km, construirea unui pod peste râul Mureş, amenajarea a două staţii de reîncărcare pentru autobuzele alimentate electric, modernizarea a 17 staţii de transport public şi construirea a altor 6 staţii noi, crearea, modernizarea sau după caz extinderea a 20 de intersecţii semaforizate.

Dincolo de rolul de antre­prenor general, compania deţine şi o fabrică de structuri me­talice.Compania P.A.B. România a fost înfiinţată în anul 1993 la Arad. Administratorul unic al com­paniei este omul de afaceri Ion Sandu, fostul finanţator al clu­bului de fotbal UTA Arad.

După ce, în 2020 şi 2021, industria de profil a susţinut întreaga economie atât în România, cât şi în Europa, a urmat o perioadă grea pentru construcţii, în care efectele pandemiei s-au făcut simţite. În plus, stocurile de materiale de construcţii care veneau din Ucraina sunt reduse şi chiar dacă războiul s-ar termina mâine, ar dura un an refacerea lanţurilor de aprovizionare, pentru că multe fabrici şi drumuri au fost deja distruse, spun firmele de construcţii.

Peste 15.000 de angajaţi au plecat din domeniul construcţiilor în partea a doua a anului 2021, adâncind şi mai mult deficitul de forţă de muncă din acest sector, iar lipsa unui orizont clar face ca nici muncitorii şi nici firmele să nu mai aibă curaj să se angreneze în proiecte noi, spun constructorii din România, care atrag atenţia că deja unele şantiere au fost oprite, iar companiile nu mai îndrăznesc să se înscrie la licitaţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO