ZF Transilvania

Daniel Metz, EBS: Piata locala de produse ERP s-a prabusit

Daniel Metz, EBS: Piata locala de produse ERP s-a prabusit

Daniel Metz, director general EBS Romania: Piata locala de produse ERP s-a prabusit din doua motive, primul dintre acestea fiind legat de criza economica în sine, care a condus la o lipsa acuta de lichiditati. Al doilea motiv tine de fondurile europene. Companiile care doresc sa achizitioneze solutii informatice în perioada actuala cu bani proveniti de la fondurile europene întampina greutati în obtinerea sumelor respective. Avem 12-14 procese de vanzari pe acest model de fonduri europene, însa, din pacate, nu se realizeaza aproape nimic.

10.03.2009, 17:48 554

­

 
Conducerea companiei EBS Romania, furnizor de solutii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning), spune ca piata locala de produse ERP este afectata în mare masura de criza economica internationala.
„Piata locala de produse ERP s-a prabusit din doua motive, primul dintre acestea fiind legat de criza economica în sine, care a condus la o lipsa acuta de lichiditati. Al doilea motiv tine de fondurile europene, deoarece companiile care doresc sa achizitioneze solutii informatice în perioada actuala cu bani proveniti de la fondurile europene întampina greutati în obtinerea sumelor respective. Avem momentan 12-14 procese de vanzari pe acest model de fonduri europene, însa, din pacate, nu se realizeaza aproape nimic’’, a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, directorul general al companiei EBS Romania.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, si piata externa de IT a început sa scada, fiind influentata de un declin atat al economiei clasice locale, cat si al economiei globale, numarul proiectelor noi care apar fiind foarte mic.
„Pe piata externa de IT nu mai apar proiecte noi decat în mod accidental. Este normal ca piata externa sa scada, tinandu-se cont de problemele grave cu care se confrunta marile industrii ale lumii. Criza financiara din industria IT va dura cel putin la fel ca si cea din economia clasica, probabil înca unu sau doi ani’’, spune Danel Metz.
Compania a încheiat exercitiul financiar 2007-2008 cu o cifra de afaceri de 5,6 mil. euro, în crestere cu peste 37% fata de anul precedent, cand afacerile companiei clujene au ajuns la valoarea de 3,5 mil. euro
„Activitatea EBS este afectata de reducerea vanzarilor atat pe piata locala, cat si pe cea externa, însa speram sa mentinem un trend pozitiv al vanzarilor si în acest an. In 2009 conteaza mai mult conservarea lichiditatilor si a competentelor de business si mai putin cresterea, cel putin asa vedem noi lucrurile’’, a afirmat directorul general al companiei EBS Romania.
Pe segmentul BPO (Business Process Outsourcing), EBS dezvolta servicii payroll, precum si suport si mentenanta pentru sistemele informatice. Pe piata internationala, EBS Romania furnizeaza servicii de IT outsourcing (Nearshore) si dezvolta aplicatii software la cerere. Divizia de nearshore are în portofoliu clienti precum BMW, Daimler, Lexware, Hansalog, Haufe Medien, GIP, Benteler. Pe piata romaneasca, EBS ofera sistemul software integrat Clarvision ERP pentru firmele de productie din sectorul industrial.
„Strategia noastra actuala vizeaza conservarea business-ului actual, dar si pregatirea a doua noi linii de business. Prima dintre acestea se refera la dezvoltarea unui parteneriat cu SAP, în acest sens am facut deja primii pasi atat din punct de vedere formal, cat si din punct de vedere al pregatirilor interne corespunzatoare. A doua linie de business este înca în pregatire’’, a spus Daniel Metz.
Printre companiile care au optat pentru Clarvision ERP, sistemul software integrat al companiei EBS, se numara Mecanica Codlea, Magic Systems din Brasov, Soceram, Metabet din Pitesti, Adiss din Baia Mare, Traian Pitesti, Metalicplas Impex din Dej, Nordtour din Botosani, Asco Tools din Codlea, Montana MG din Campulung Muscel, Aviva din Sighetu Marmatiei, Braco Bucuresti si Grup Elmet.
„Ritmul de dezvoltare a afacerilor va încetini în acest an, în comparatie cu anul 2008. Probabil ca este chiar mai bine sa se întample acest lucru, fiindca o faza de consolidare era mai mult decat necesara dupa cresterea de aproximativ 70% de anul trecut. Ne vom orienta spre eficientizarea activitatii interne, dar si spre pregatirea unor elemente noi de business post-criza’’, a declarat Metz. Compania dispune în prezent de 250 de angajati.
„Am facut cateva disponibilizari pe segmentele care necesitau acest lucru. In acelasi timp, am angajat personal nou pentru întarirea activitatilor îndeosebi pe piata externa de servicii, dar si de marketing’’, a spus directorul general al companiei EBS Romania.
Anul trecut, compania clujeana a realizat un joint-venture cu firma msg systems AG din Germania în vederea construirii unui centru de dezvoltare software SAP. Tot în 2008, conducerea companiei a demarat discutiile pentru un joint-venture cu DaimlerChrysler Computing Services din Graz, Austria, pentru primul parteneriat ce priveste intrarea EBS pe piata de suport SAP, împreuna cu Cirquent GmbH Germania, membra a grupului BMW.
„Din cauza faptului ca avem de-a face cu o criza de durata, este imperios necesara reducerea urgenta a costurilor prin eficientizarea activitatilor. Pentru a putea reporni business-ul în parametri normali în perioada post-criza este importanta conservarea competentelor de business, fie de ordin tehnologic, fie de ordin logistic sau al asigurarii prezentei în piata prin masuri de marketing. Consider ca trebuie evitate investitiile fara un return asigurat, iar relatiile cu clientii actuali trebuie intensificate’’, spune Daniel Metz.
EBS Romania are sediul central la Cluj-Napoca si filiale deschise la Sibiu, Brasov si Arad. EBS Romania a fost fondata in anul 2000, de catre un dezvoltator de sisteme ERP (Entreprise Resource Planning) din Germania, drept centru de dezvoltare de solutii software economice. Din anul 2002, firma a fost preluata de managementul actual, în prezent, EBS Romania fiind furnizor de software ERP, servicii de IT outsourcing, BPO si dezvoltarea de aplicatii software la cerere. Actionarii companiei clujene sunt oamenii de afaceri Daniel Metz, cu 75% din actiuni, si cetateanul german Andreas Thomas Kammerle, cu 25% din actiuni.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO