Compania de distribuţie Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, a finalizat anul trecut investiţii de peste 846 mil. lei (aproximativ 171 mil. euro) în reţelele de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, iar pentru anul în curs compania a bugetat investiţii de 1,265 mld. lei (250 mil. euro), cu peste 46% mai mult decât în 2024. Susţinute din surse proprii şi fonduri europene atrase, investiţiile realizate de Delgaz Grid în 2024 au fost cu peste 90% mai mari faţă de media anuală a intervalului 2010-2019 (90 mil. euro/an), potrivit unui comunicat de presă al companiei.
În distribuţia de gaze naturale au fost realizate investiţii de peste 356 mil. lei (72 mil. euro), fiind modernizaţi 365 km de conducte şi branşamente gaz. Reţeaua de distribuţie a fost extinsă cu 459 km, fiind racordaţi aproape 35.000 de noi consumatori. Totodată, în parteneriat cu autorităţile locale, au fost înfiinţate distribuţii de gaze naturale în 10 localităţi din judeţele Iaşi, Bacău, Arad şi Sibiu, pe o lungime care însumează 68 de kilometri, în urma unor investiţii totale de aproximativ 16,5 mil. lei.
Au fost modernizate 12 staţii de reglare-măsurare a gazelor naturale în judeţele Bacău, Cluj, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare şi Timiş, care au dus la îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie pentru consumatorii din zonele deservite.
Tot anul trecut au fost prezentate concluziile proiectului pilot ’’20HyGrid’’, prin care a fost testată, atât în condiţii de laborator, cât şi în teren, fezabilitatea tehnică a alimentării locuinţelor cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%) prin actuala infrastructură de gaze naturale, în scopul identificării unei soluţii pentru decarbonizarea parţială a sectorului încălzirii, potrivit comunicatul de presă transmis de companie.
Pe partea de energie electrică au fost realizate investiţii de peste 490 mil. lei (99 mil. euro), lungimea reţelei modernizate fiind de peste 2.000 km. Totodată, reţeaua a fost extinsă cu 453 km, fiind racordaţi peste 22.000 de noi consumatori.
’’Mai mult de 90% din paşii spre digitalizarea reţelei de distribuţie au fost parcurşi şi este foarte aproape finalizarea implementării integrale a platformei ADMS (Advanced Distribution Management System). ADMS integrează într-o platformă digitală unitară funcţionalităţile necesare proceselor de commandă operativă, programare şi planificare operaţională a reţelelor electrice de distribuţie de înaltă, medie şi joasă tensiune, până la nivelul consumatorilor’’, se arată în comunicatul de presă transmis de Delgaz Grid.
Platforma digitală MDM/MDC (Managementul Datelor de Măsurare/ Managementul Colectării Datelor), cu o capacitate de integrare a 1.600.000 contoare, a devenit operaţională, iar la sfârşitul anului 2024 erau deja instalate şi integrate în platformă peste jumătate de milion (516.000) de contoare inteligente.
Pentru anul în curs, compania Delgaz Grid şi-a propus să investească, din surse proprii şi fonduri UE, 1,265 mld. lei (250 mil. euro), cu peste 46% mai mult decât în 2024. În distribuţia de gaze naturale sunt prevăzute investiţii de peste 560 mil. lei (111 mil. euro). Vor fi modernizate conducte şi branşamente de gaze naturale pe o lungime de 450 km. Totodată, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului, vor fi modernizate 14 staţii de reglare-măsurare. Pentur dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale şi racordarea noilor consumatori au fost prevăzute fonduri pentru extinderea reţelei cu peste 140 km.
’’Pentru energie electrică sunt programate investiţii de 703 mil. lei (139 mil. euro), din care peste 187 mil. lei (37 mil. euro) reprezintă fonduri UE. Investiţiile vizează continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor şi posturilor de transformare, extinderea reţelei de distribuţie pentru racordarea de noi consumatori, precum şi îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă’’, se mai arată în comunicatul de presă al companiei.
’’Proiecte cu fonduri europene la acest moment sunt 14 proiecte cu contracte de finanţare semnate, în diverse faze de implementare, în valoare totală de 401,7 mil. euro, din care 307 mil. euro finanţare europeană. De asemenea, 14 proiecte se află în evaluare, acestea având o valoare totală de 424,9 mil. euro, din care 330,1 mil. euro reprezintă finanţare europeană. Sumele necesare pentru cofinanţare provin din surse proprii, dar şi dintr-un credit de 200 mil. euro contractat în noiembrie anul trecut de la Banca Europeană de Investiţii’’.
În total, Delgaz Grid va instala, în următorii cinci ani, la clienţii săi din zona Moldovei, circa un milion de contoare inteligente, ceea ce înseamnă că 85% dintre consumatori vor beneficia la finele anului 2029 de sisteme de măsurare inteligentă a energiei.
laurenţiu.cotu@zf.ro