ZF Transilvania

Distribuitorul clujean de instalaţii şi echipamente electrice Promelek XXI, parte a grupului spaniol Elektra, mizează pe afaceri de 27,5 mil. euro în 2021, plus 15%

Distribuitorul clujean de instalaţii şi echipamente...

Autor: Laurentiu Cotu

24.11.2021, 19:40 156

Distribuitorul clujean de instalaţii şi echipamente electrice Promelek XXI, parte a grupului spaniol Elektra, estimează că va încheia anul în curs cu afaceri de 27,5 mil. euro, în creştere cu 15% faţă de anul trecut. Compania, cu o istorie de 25 de ani pe piaţa locală, estimează pentru acest an şi menţinerea ratei de profit la aproximativ 3%.

”Estimăm că vom încheia anul cu un avans, atât al vânzărilor, cât şi al marjei de profit aferente acestora, cu minim 15% versus anul anterior, în ciuda contextului de piaţă. În 2021 ne-am confruntat cu provocări precum indisponibilitatea de marfă şi materii prime sau creşterile dramatice ale preţurilor. Cu toate acestea, am găsit soluţiile potrivite care să ducă la dezvoltarea business-ului fără a afecta rezultatele’’, a declarat Károly Nagy, director general Promelek XXI.

Înfiinţată în anul 1996, compania denumită iniţial Promod, a devenit, începând cu 2011, parte a grupului spaniol Elektra. În 2016, compania şi-a schimbat denumirea în Promelek XXI, cu o identitate vizuală aliniată la cea a grupului.

’’Datorită ritmului de creştere, mai accelerat decât cel al pieţei pe care activăm, am reuşit să ne dezvoltăm constant de la an la an. Doar în ultimii şapte ani am triplat cifra de afaceri şi astfel ne-am poziţionat drept unul dintre primii jucători ai pieţei de produse electrice”, a mai afirmat Károly Nagy. În ultimii 8 ani au fost investiţi peste 1,9 milioane de euro în dezvoltarea Promelek XXI, cât şi în achiziţia de participaţii în alte companii adiacente.

’’Politica noastră de expansiune vizează crearea unui grup de firme. Tocmai din acest motiv am investit în achiziţia de participaţii importante din alte companii cu care am legat alianţe de durată”, a mai spus Károly Nagy, fără a oferi mai multe informaţii în acest sens. Compania a ajuns în prezent la aproximativ 140 de angajaţi, în creştere cu 50% faţă de 2015.

Promelek XXI este unul dintre principalii furnizori de aparataj (prize, întrerupătoare), produse de management cabluri (tuburi flexibile şi rigide, doze, canal cablu şi accesoriile aferente), conectică (prelungitoare, coliere, derulatoare), protecţie (întrerupatoare automate, cofrete) şi tablouri electrice. Compania deţine şi un atelier de tablouri electrice ce furnizează servicii cu valoare adaugată mare, cu focus pe clienţii industriali. Promelek XXI activează prin două sedii şi depozite, în Cluj-Napoca şi Bucureşti, având un portofoliu de peste 35.000 de produse. Compania colaborează cu aproximativ 2.000 de parteneri din toate zonele ţării, atât cu vânzători specializaţi, cât şi cu instalatori şi cu marile lanţuri de magazine.

’’O parte considerabilă a business-ului nostru vine din zona de distribuţie, aproximativ 20%, dar şi din proiecte, aproape 35%. Un alt segment foarte însemnat se datorează colaborării pe care o avem cu piaţa DIY, această linie însumând aproximativ 35% din afacerile companiei’’, au mai spus reprezentanţii Promelek XXI.

Dincolo de echipamentele electrice, în ultimii 2 ani Promelek XXI a pus bazele unei noi linii de business, respectiv cea de e-mobility ce oferă staţii de reîncărcare inteligentă pentru vehiculele electrice. O altă linie de business dezvoltată de companie în cei 25 de ani de activitate este cea destinată soluţiilor de automatizare a caselor şi clădirilor inteligente.

Promelek XXI şi-a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, oferind soluţii complete pentru instalaţii electrice de joasă şi medie tensiune şi servicii tehnico-comerciale şi logistice. Din anul 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania. Promelek XXI este deţinută de grupul Elektra (77,6), de cofondatorul companiei, Károly Nagy (19,4%) şi de Remus Haţegan, director executiv (3%).

 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO