ZF Transilvania

Distribuitorul clujean de instalaţii şi echipamente electrice Promelek XXI, parte a grupului spaniol Elektra, a construit anul trecut 200 de staţii de încărcare a maşinilor electrice

Distribuitorul clujean de instalaţii şi echipamente...

Autor: Laurentiu Cotu

02.02.2022, 17:09 236

Distribuitorul clujean de instalaţii şi echipamente electrice Promelek XXI, parte a grupului spaniol Elektra, a instalat anul trecut aproximativ 200 de staţii de încărcare electrice, atât în spaţii publice, cât şi în locaţii private, destinate maşinilor electrice sau hybrid plug-in, conform unui comunicat de presă al companiei. Astfel, vânzările Promelek pe acest segment s-au triplat în 2021 comparativ cu anul anterior, tendinţa pentru următoarea perioadă fiind, de asemenea, de majorare.

’’Creşterea constantă a liniei de business destinată staţiilor de încărcare electrice va fi, şi în acest an, influenţată de multitudinea de proiecte în derulare, prin intermediul fondurilor guvernamentale şi europene. (...) În anul 2022, mizăm pe o dublare a vânzărilor de astfel de produse’’, a declarat Károly Nagy, director general Promelek XXI, într-un comunicat de presă. Acesta a subliniat că preconizează o creştere alertă a pieţei de staţii de încărcare electrice, în linie cu majorarea parcului auto de maşini electrificate din România.

Autoturismele din această categorie (fie 100% electrice, fie hybrid plug-in sau full hybrid) au raportat, la nivel de decembrie 2021, o cotă de piaţă de 15,5%, de 2,2 ori mai mare comparativ cu decembrie 2020 când era de 7,1%, conform datelor APIA (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile). Datele APIA arată că vânzările de autoturisme electrificate s-au dublat în 2021 (pus 109,1%) comparativ cu 2020.

Principalele proiecte de ale companiei Promelek XXI pe această nişă de business sunt: instalarea de staţii de încărcare la sediul Electromagnetica Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean Cluj-Napoca, primăria Cluj-Napoca - parking Mogoşoaia, PINK Post Bucureşti, depozit logistic VGP Timişoara sau la staţia de carburant Rompetrol Corbeanca. Compania este distribuitor de staţii de încărcare lente şi rapide sub brandurile ABB, Schneider Electric, Circontrol, Ekoenergetyka, Gewiss, Legrand şi altele.

Promelek XXI şi-a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, oferind soluţii pentru instalaţii electrice de joasă şi medie tensiune şi o gamă de servicii tehnico-comerciale şi logistice. Din anul 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania, unul dintre marii jucători de pe piaţa internaţională de instalaţii şi echipamente electrice, urmând ca în anul 2016 compania să îşi schimbe numele în cel actual.

Compania colaborează cu peste 2.000 de parteneri din toate zonele ţării, printre care vânzători specializaţi de electrice, instalatori şi grupuri de instalatori, precum şi marile lanţuri de magazine DIY, Hyper şi Supermarketuri din România: Leroy Merlin România, BricoDepot, Hornbach, Carrefour, Cora Hypermarché, Metro Cash&Carry, Selgros, Auchan, Emag, Altex etc.

Compania estimase că va încheia anul 2021 cu afaceri de 27,5 mil. euro, în creştere cu 15% faţă de anul precedent. Promelek XXI este deţinută în proporţie de 77,6%, de grupul Elektra, 19,4% se află în proprietatea co-fondatorului companiei, Károly Nagy, iar 3% din companie este deţinută de Remus Haţegan, director executiv.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO