• Leu / EUR4.7315
  • Leu / GBP5.2727
  • Leu / USD4.2103
ZF Transilvania

După nemţi, şi clujenii au redescoperit trocul: târg de bunuri şi servicii intitulat Piaţa Autonomă, organizat la Cluj-Napoca

După nemţi, şi clujenii au redescoperit trocul: târg de bunuri şi servicii intitulat Piaţa Autonomă, organizat la Cluj-Napoca

Alex Boguş, unul dintre organizatorii târgului, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Piaţa Autonomă funcţionează în perioade de criză şi se bazează pe un nou tip de orânduire economică, una care să nu presupună banii şi profitul.

"Piaţa Autonomă Cluj este un eveniment în care toată lumea este invitată să îşi aducă surplusul de haine sau obiecte pentru a pune bazele unui nou tip de orânduire economică, una care să nu presupună banii şi profitul, ci folosirea liberă a produselor în funcţie de necesitatea individuală şi solidaritatea socială. Cine are surplus dă, cine are minus ia. Sunt oameni care chiar au nevoie de haine, de obiecte, de cărţi, jucării, iar alţii au un surplus din acestea şi vin la târg pentru a le lăsa. Este un troc, care funcţionează în perioade de criză. Ne-am propus să facem şi schimburi de servicii, adică dacă cineva ştie să zugrăvească să poată veni să îmi asigure acest serviciu, iar eu, la rândul meu, dacă mă pricep să îi repar instalaţia electrică în casă sau ştiu să tund, să pot să îl ajut", a explicat Boguş.

În cadrul târgului au fost oferite haine, cărţi şi jucării pentru câteva zeci de persoane din familii defavorizate sau oameni ai străzii care au beneficiat şi de o masă gratuită din partea organizatorilor manifestării.

"Am asigurat o masă gătită după reţeta «Hrană, nu bombe», iar meniul, vegan, cuprinde cartofi scăzuţi cu ceapă, tocană de cartofi, cartofi la cuptor, mămăligă, orez cu legume, salată de varză, ciorbă de legume, fasole, paste cu nucă prăjită", a spus una dintre organizatoarele acţiunii.

În cadrul manifestării vor funcţiona şi ateliere în care doritorii vor învăţa cum să recicleze ambalaje din plastic sau carton, transformându-le în lucruri utile.

Piaţa Autonomă Cluj va funcţiona până la ora 18.00 şi va fi reluată luna viitoare.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7315
Diferență: -0,0634
Ieri: 4.7326
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2139
Azi: 5.2727
Diferență: 0,699
Ieri: 5.2538
Azi: 4.2800
Diferență: 0,3211
Ieri: 4.2744