ZF Transilvania

Emerson a anuntat investitii de aproximativ 150 de milioane de dolari pana in 2012

Emerson a anuntat investitii de aproximativ 150 de milioane de dolari pana in 2012

Investitia grupului american Emerson la Cluj în constructia unei unitati de productie cu suprafata de 6.000 mp este estimata la aproximativ 4 mil. euro

11.02.2009, 17:59 659

Compania Ridgid, subsidiara Emerson Professional Tools, a inaugurat recent în cadrul Tetarom II, unde se deruleaza investitia Emerson la Cluj-Napoca, primul centru regional Ridgid din Europa Centrala si de Est. Centrul Ridgid din Tetarom II cuprinde o unitate de productie, un centru de training si suport tehnic, show-room si servicii pentru clienti. Ridgid a instalat doar o parte din utilaje în cea de-a doua hala Emerson din Cluj, urmand ca în acest an sa isi extinda productia.

„Ridgid si-a început productia la Cluj în anul 2008 si ocupa în prezent 2.000 de metri patrati în a doua unitate de productie din campusul nostru, aici functionand si o divizie de generatoare pentru turbine eoliene. Daca în prezent centrul Ridgid cuprinde o linie de vopsitorie semiautomata si un mic segment de productie, în perioada urmatoare de timp vor fi instalate masinile cu comanda numerica, iar compania va realiza produse mai complexe’’, a declarat pentru ZF Transilvania Calin Banciu, general manager Emerson Romania.
Primul produs realizat de Ridgid la Cluj este o pompa manuala de testare a instalatiilor, centrul de la Cluj urmand sa se dezvolte în urmatorii ani în functie de forta de munca disponibila în aceasta zona. Potrivit reprezentantilor Ridgid, va exista si o colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, în vederea recrutarii de personal, investitia companiei la Cluj-Napoca pana în prezent fiind de aproximativ 500.000 de dolari.
Ridgid este producator de scule electrice si de mana. Compania produce peste 300 de tipuri de scule si echipamente utilizate în domeniile instalatiilor sanitare, industrial, electricitatii, petrolier, public si comercial. Fabricile Ridgid sunt amplasate în SUA, Europa si Asia.
Emerson a finalizat pana în prezent în parcul industrial Tetarom II constructia a doua unitati de productie de 6.000 de metri patrati fiecare si a unui centru de inginerie. In luna aprilie a anului trecut, Emerson a demarat productia de regulatoare de gaz în prima unitate de productie de la Cluj, oficialii firmei estimand ca, în acest an, unitatea va ajunge la capacitatea maxima.
Constructia primei unitati de productie Emerson din Romania a fost demarata in anul 2006, conducerea firmei anuntand ca intentioneaza ca in urmatorii ani sa detina sase unitati de productie in Parcul Industrial Tetarom II, care vor însuma aproximativ 50.000 de metri patrati.
„Planurile noastre de investitii se deruleaza conform graficului prestabilit si putem spune ca în prezent investitiile Emerson nu sunt afectate de criza financiara globala. Aveam în plan sa construim în fiecare an o unitate de productie în parcul industrial Tetarom II, însa suntem în discutii cu firme care s-au aratat interesate sa vina în complexul Emerson din Cluj si este posibil ca în acest an, daca obtinem autorizatiile necesare, sa construim doua unitati de productie. Daca pana în momentul de fata am finalizat constructia a doua unitati de productie, estimam ca pe cea de-a treia sa o finalizam în luna august a anului în curs’’, a declarat pentru ZF Transilvania Calin Banciu, general manager Emerson Romania.
Potrivit reprezentantilor Emerson, investitia în constructia unei unitati de productie cu suprafata de 6.000 mp se ridica la aproximativ 4 mil. euro. Diviziile care au fost deja aduse in Romania sunt cele de regulatoare pentru gaze cu destinatie industriala si casnica, alternatoare electrice de mare putere, scule si echipamente electrice, echipamente pentru medii periculoase si echipamente profesionale pentru constructii.
„Cea de-a treia cladire va avea 6.000 de metri patrati destinati productiei si înca 1.500 de metri patrati pentru birouri. Suprafata celorlalte trei unitati de productie, care vor fi construite în urmatorii ani, va fi de 9.000 de metri patrati fiecare’’, a mai spus Banciu.
Campusul Emerson din Cluj-Napoca include, de asemenea, un centru de cercetare (REC - Romanian Engineering Center) – care va constitui baza pentru viitoarele proiecte ale companiei. In cadrul acestui centru de cercetare, concernul american are colaborari pe mai multe planuri cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
Dezvoltarea capacitatilor de productie din Romania a insemnat pana acum o extindere a afacerilor concernului si nu a generat inchiderea fabricilor din alte zone, potrivit conducerii Emerson Romania.
„Vom continua si în acest an sa facem angajari. Numarul salariatilor Emerson a ajuns în prezent la 370 de persoane si estimam ca pana la finele anului în curs sa mai angajam înca 130 de oameni, astfel încat sa încheiem anul 2009 cu un total de 500 de salariati. In prezent am scos la concurs 40 de posturi’’, a spus Banciu.
Potrivit reprezentantului Emerson, pentru recrutarea de operatori si pentru posturile de specialisti si ingineri, compania publica anunturi în ziare, iar pentru manageri recrutarea se face prin intermediul unor agentii specializate din domeniu. Emerson detine la Cluj o organizatie proprie care se ocupa de recrutarea fortei de munca.
Conform oficialilor Emerson Romania, produsele fabricate în parcul Tetarom II sunt înglobate în proiectele complexe furnizate de concernul american. Reprezentantii Emerson spun ca fabricile din Cluj vor lucra atat pentru clienti din Europa, cat si pentru clienti din alte zone ale lumii.
„Scopul nostru este de a asigura în campusul din parcul industrial Tetarom II conditiile prielnice desfasurarii diverselor activitati ale diviziilor care fac parte din concernul Emerson. In total, Emerson înglobeaza peste 60 de companii’’, a spus Calin Banciu.
In urma investitiilor realizate in Cluj, concernul american Emerson a primit în 2007 aprobarea din partea Consiliului Judetean de a cumpara terenul din Parcul Industrial Tetarom II, cu o suprafata de peste 10 hectare. Emerson a indeplinit conditiile prevazute, si anume sa realizeze peste 15% din volumul total al investitiilor, iar conform contractului semnat cu reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, ei au dreptul sa cumpere terenul, pretul stabilit fiind de 7,05 lei pentru un metru patrat. Suma platita de Emerson va intra in capitalul social al companiei, iar pretul a fost stabilit initial in euro, valoarea fiind de 2 euro pentru un metru patrat.
Listat la Bursa din New York (NYSE:EMR), grupul Emerson, cu sediul central în St. Louis, Missouri, este lider mondial în furnizarea de solutii care includ tehnologii avansate, prin unitatile sale de management al proceselor, automatizari industriale, tehnologii de climatizare, surse de alimentare, echipamente si unelte.
Concernul numara peste 120.000 de angajati in intreaga lume, din care 23.000 in Europa, si este listat la Bursa din New York (NYSE:EMR). Emerson are peste 60 de divizii care opereaza in 245 de locatii din lume si vand produsele in peste 150 de tari. Concernul a realizat in 2007 vanzari totale de 22,6 miliarde de dolari, in crestere cu 12,1% fata de 2006, cand acest indicator s-a cifrat la 20,1 miliarde dolari. In anul fiscal 2008, vanzarile globale Emerson au depasit 24 de miliarde de dolari.
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO