ZF Transilvania

Femeile, ceva mai frumoase, chirurgii plasticieni, mai bogati

11.01.2005, 00:00 756



Pentru tot mai multi dintre romani, frumusetea a devenit o investitie. Prin urmare, chirurgia plastica nu mai este doar un subiect preluat din revistele pentru fotomodele. Cateva sute de mii de euro, aparatura medicala de ultima ora, personal calificat si servicii la standarde europene sunt startul unui business de milioane.



Clinica "Prof. Dr. Toma T. Mugea" (Medestet), prima clinica particulara de chirurgie estetica deschisa in Romania, a fost infiintata in 1993 si a functionat timp de cateva luni in Capitala. In 1995, fondatorul si directorul sau a hotarat sa o mute la Cluj, unde a fost inaugurata in 1997.



Inainte de amenajarea clinicii, pe locul actualului sediu din Cluj-Napoca, functiona o hala de productie, iar acolo unde astazi se afla blocul operator era un bar de noapte. "Medestet este o dovada ca frumusetea femeii poate fi pusa in valoare si in alt fel", spune Prof. Univ. Dr. Toma T. Mugea.





400 de interventii anual



Deschiderea unei clinici de chirurgie estetica implica o investitie de cateva sute de mii de euro. Atat a cheltuit Prof. Univ. Dr. Toma T. Mugea pentru a deschide Medestet. "Am pornit totul de la zero. Tot ce vedeti astazi in clinica, a existat inca de la inceput, pentru ca am avut intotdeauna standarde foarte ridicate. In mod evident, pe parcurs am facut noi achizitii, pentru a ne mentine in permanenta in contact cu evolutia tehnologica", spune Prof. Univ. Dr. Toma T. Mugea.



Dupa inaugurarea clinicii, a urmat o perioada de instalare pe piata. Dupa un an, in Medestet fusesera realizate in jur de 60 de interventii, iar apoi s-a ajuns, in medie, la 400 de interventii pe an, numar care s-a mentinut constant pana in prezent. A crescut, in schimb, de la 20% la 80%, procentul pacientilor consultati care decid sa se opereze. "O data cu profesionalizarea noastra, creste si profesionalizarea serviciilor pe care le oferim. Este foarte important pentru noi ca pacientii sa fie bine informati inca de la intrarea in clinica. Un pacient bine informat este mult mai constient de seriozitatea si implicatiile unei interventii chirurgicale", sustine Prof. Univ. Dr. Toma T. Mugea.





20 de angajati si colaboratori de renume



In Medestet lucreaza 20 de angajati, dintre care 11 cu contract permanent. Pe langa acestia, Medestet colaboreaza cu anestezisti si medici plasticieni de renume. "Intr-o astfel de munca, echipa este foarte importanta. Aici nu este loc pentru orgolii personale. Se vede si cand faci bine si cand gresesti. Noi functionam ca un sistem piramidal. Sunt momente in care un singur om lucreaza pentru ceilalti 20. Apoi, se intampla ca 20 de oameni sa lucreze pentru unul singur Fara echilibru si colaborare intre membrii echipei, nu se poate", este de parere Prof. Univ. Dr. Toma T. Mugea.



La Timisoara, echipa de doctori si asistente a Brol Medical Center are o "rutina" de aproximativ 5.000 de operatii realizate in cei opt ani de activitate. Colaboratorii medicului Mihali in cadrul Elisestet sunt doi anestezisti, patru asistente, o infirmiera si o secretara.





Preturi mult mai mici decat in Occident



Principalul criteriu de selectie al unei clinici de chirurgie estetica sunt preturile practicate. Chiar daca, in cazul unora, interventiile realizate sunt destul de scumpe, ele reprezinta doar o treime din pretul celor de acelasi tip realizate in Occident. "Sunt interventii scumpe pentru ca riscurile sunt mari. Pe de alta parte, preturile mici atrag clientii, dar nu ofera calitate", spune directorul Medestet.



Calitatea chirurgiei estetice este data de renumele si profesionalismul medicului, de calitatea serviciilor oferite si, mai ales, de rezultatele interventiei si de evolutia in timp a pacientului. "Am deschis propria mea clinica de chirurgie estetica ca sa fac ce stiu cel mai bine, asa cum stiu si, mai ales, la standardele mele. Principiul dupa care functionam noi este ca trebuie sa lucram in termeni de calitate si nu de cantitate. Daca lucrezi non-stop, este practic imposibil sa dai randament pe termen lung", considera directorul Medestet.



Aproape 20% dintre pacientii Medestet provin din afara Transilvaniei. "In clinica Medestet exista cele mai performante lasere cu dioxid de carbon, aparate de anestezie cu monitorizare completa de ultima generatie, precum si posibilitatea ca interventiile sa fie urmarite in direct de catre alti medici sau stagiari, intr-un sistem cu circuit inchis", a mai declarat prof. univ. dr. Toma T. Mugea.





Marirea sanilor costa pana la 3.000 de euro



Inainte de orice interventie, au loc discutii cu pacientul pentru a se vedea daca acesta este pregatit din punct de vedere fizic si psihic pentru operatie si pentru a se analiza natura cererii acestuia. Se refuza cererile considerate nefondate sau periculoase. "Refuzul te salveaza de la pierderi. Daca am accepta toate tipurile de interventii care ne sunt solicitate, am avea de pierdut atat din punct de vedere moral, cat si financiar", ne-a declarat directorul Medestet.



In final, se incheie un contract intre pacient si medic. "Pentru ca o afacere medicala sa fie de succes, trebuie sa ai in permanenta rezultate bune si pacienti multumiti din toate punctele de vedere: de interventie, de calitatea serviciilor pre si postoperatorii, precum si de personalul medical", mai spune prof. Mugea.



La Medestet, cele mai scumpe, dar si cele mai solicitate sunt interventiile la nivelul sanului. O operatie de marire sau de micsorare a sanilor poate costa intre 1.000 si 3.000 de euro. Urmatoarele interventii solicitate sunt cele la nivelul fetei (nas, urechi, ploape, buze), lipoaspiratiile si abdominoplastiile.





Procedura medicala lansata de Ana Aslan



"Pentru a fi un bun estetician, trebuie sa faci inainte chirurgie plastica. Chirurgia estetica e ca si cum ai zugravi o casa, trebuie sa lucrezi foarte mult la finisaje. Insa, pentru a fi bun, trebuie sa fii capabil sa o construiesti din temelii. La ora actuala, sunt foarte putini chirurgi esteticieni buni in Romania", este de parere prof. Mugea.



In tarile din Occident se practica un sistem de monitorizare continua a numarului de chirurgi specializati in chirurgie estica si plastica. Astfel, in Marea Britanie, apar cate 5-6 chirurgi anual. Oferta din Romania este mai mare printr-o inflatie in continua crestere de chirurgi esteticieni. "In Romania, inainte de 1989, era penurie de medici specializati in aceasta ramura. Exista un singur chirurg pe judet sau chiar mai putin. Astazi, asistam la un boom al numarului de medici care aleg aceste specializari, cu mult peste nivelul cererii",. ne-a mai declarat prof. Mugea. El spune ca, desi sunt judete in care numarul de plasticieni este de 30, nivelul profesionalizarii lasa, de multe ori, de dorit.



In clinica lui sunt realizate atat interventii de chirurgie estetica, cat si plastica. Cele mai multe sunt realizate pe partea de chirurgie estetica, la care apeleaza in general femeile, de toate varstele si din toate categoriile sociale. "Recent, am introdus o procedura medicala care poarta numele de mezoterapie si care consta in injectarea in piele de substante cu actiune multipla de intinerire, calmare, destindere. Aceasta tehnica a fost imaginata pentru prima data de dr. Ana Aslan prin folosirea injectiilor cu novocaina. Insa, in perioada aceea nu se punea mare pret pe frumusete asa ca noi, romanii, am pierdut trennul pornit de Ana Aslan. Acum, procedeul e popularizat ca metoda frantuzeasca", mai spune Prof. Univ. Dr. Toma T. Mugea.



Cea mai mare parte a interventiilor reparatorii (excizii de tumori, operatii de reconstructie a nasului, buzelor, corectarea malformatiilor congenitale etc.) sunt realizate sub egida unei fundatii, "Medestet", condusa tot de prof. Mugea. Aici, multe dintre operatii sunt realizate gratuit sau la preturi cu mult sub nivelul celor din clinicile particulare.



Prof Mugea crede ca, desi chirurgia estetica a devenit o afacere de succes in Romania, nu si-a atins inca plafonul maxim de profitabilitate. "Chirurgia estetica ar putea deveni si mai profitabila prin incheierea de contracte cu Casa de Asigurari. Momentan nu exista nici un fel de colaborare intre noi. Multe interventii ar putea fi acoperite macar partial de catre Casa de Asigurari", este de parere prof. univ. dr. Toma T. Mugea.





90% dintre pacienti sunt femei



La Timisoara, dr. Tiberiu Bratu a infiintat in 1996 centrul Brol Medical, in urma concesionarii unui teren si achizitionarii de aparate de sute de mii de euro. Astazi, clinica doctorului Bratu are trei sali de consultatie si tratament, trei camere de operatii si una de refacere postoperatorie, sase dormitoare cu unul sau doua paturi dotate cu echipamente necesare tratamentului medical, dar si cu televizor, telefon si alte facilitati oferite pacientilor.



"Am considerat ca nu este normal sa faci chirurgie estetica la un spital de stat unde nu ai bani sa tratezi un pacient, unde nu e moral sa intervii in situatii in care iti lipsesc cele mai elementare echipamente. Devine aproape obligatoriu sa faci asta intr-o clinica privata", spune dr. Tiberiu Bratu, proprietarul Brol Medical Center. "Chirurgia estetica este una de responsabilitate, pentru ca vin oameni sanatosi care trebuie sa plece din clinica la fel de sanatosi, dar cu o imagine imbunatatita", mai spune dr. Bratu.



Si la Bro Medical Center, maririle de sani detin ponderea cea mai importanta in randul operatiilor realizate de dr. Bratu. De altfel, peste 90% dintre pacientii Brol Medical Center sunt doamnele. "In principal efectuez doar operatii estetice, dar in clinica alti doi colegi au si cateva interventii pe chirurgie generala. La cele estetice, doar eu operez, dar sunt asistat intotdeauna de colegi mai tineri care ma ajuta si care mai au putin pana vor intra singuri in salile de operatii", spune dr. Tiberiu Bratu.



Profesionalismul si rigurozitatea sunt elementele cheie ale reusitei in acest domeniu, sustine proprietarul Brol Medical Center. El spune ca a renuntat de ceva vreme la forme directe de publicitate, pentru ca cea mai mare parte a pacientilor vin de pe urma recomandarilor. "Prestigiul doctorului si conditiile pe care i le oferi pacientului sunt cele mai importante in meseria noastra", este de parere dr. Bratu. La clinica sa, 80% dintre pacienti vin din tara, dar nu doar din Transilvania sau Banat. Mai sunt aproximativ 20% clienti straini, care ajung la Timisoara in urma recomandarilor primite de la alti pacienti ai doctorului Bratu.





Intinerirea fetei, o rutina



Clinica privata Elisestet din Satu Mare functioneaza din august 2003, in urma constituirii unei societati comerciale. Dintre cei cinci actionari care au investit peste 450.000 de euro in clinica satmareana, doar Teodor Mihali, specialist in chirurgie plastica, este medic. Ceilalti sunt oameni de afaceri locali, care l-au sprijinit pe chirurg, in implinirea visului de a avea o clinica echipata la standarde occidentale.



"Dintotdeauna mi-am dorit sa am clinica mea, dar nu as fi avut niciodata banii necesari sa pornesc o astfel de afacere. Ei m-au sprijinit, iar partea mea a fost asigurata printr-un credit realizat pana in 2007", declara dr. Teodor Mihali, director general Elisestet.



Spatiul destinat clinicii este de 250 de metri patrati, compartimentati intr-o receptie, trei camere de consultatie si tratament, doua sali de operatie, trei saloane si un oficiu alimentar. Pana in prezent, in clinica au fost efectuate peste 130 de interventii de chirurgie estetica.



Directorul general al Elisestet vorbeste despre posibilitatile de supravietuire ale unei clinici specializate, intr-un oras mic. "Daca nu vom evolua ca si societate, daca nu vom avea o crestere economica reala, nimeni nu va putea infiinta o clinica estetica in orasele mici. Se vor putea deschide cel mult cabinete de consultanta, in care sa operezi, eventual o unghie", spune dr. Mihali.



Cele mai solicitate operatii estetice pe care le realizeaza dr. Mihali sunt lipoabsortia, operatia de nas si cea de ureche. "Efectuam aproximativ 10 operatii mari in fiecare luna, de tipul rinoplastiei, maririlor de sani sau lipoaspiratiei. Acestea sunt interventii chirurgicale complexe, pentru ca realizam zilnic operatii de intinerire a fetei, care sunt mai simple, tratamentul ridurilor faciale, cel de intinerire cutananta sau maririle de buze", explica dr. Teodor Mihali, director general Elisestet Satu-Mare.





Avantaj de frontiera



Majoritatea pacientilor clinicii Elisestet vin din strainatate. "Suntem o clinica situata la granita cu Ungaria, fapt ce determina ca cele mai multe solicitari sa vina din afara. Pacientii sunt romani plecati in Germania, Austria si Italia care aleg clinica noastra pentru diferite operatii", spune Teodor Mihali. Aproximativ 60% dintre pacientii clinicii satmarene vin din afara Romaniei, in general pentru interventii chirurgicale complexe, care necesita si spitalizare.



Pana in prezent, cei mai multi pacienti din tara au venit din Satu-Mare, Oradea si Zalau. "Clinicile de chirurgie estetica sunt prezente in marile orase ale tarii, iar operatiile se "rezolva" in apropiere. La noi, vin pacienti din Oradea si Zalau, unde nu exista astfel de unitati si nici medici specialisti", este de parere dr. Mihali.





Piata de cinci milioane de euro, in Bucuresti



De sarbatori, cabinetele de infrumusesare au fost aproape la fel de pline ca saloanele de coafura. Printre cele mai cunoscute cabinete din Bucuresti se numara Body Profile, Aesthetic Line, Silhouette sau Smart Medical Center.



Aici, pretul operatiilor poate varia de la 700-800 de dolari la 2.000 de dolari, iar piata se ridica undeva la cinci milioane de euro anual, conform informatilor neoficiale. Ritmul de crestere al pietei este de circa 18-20% pe an.



Conform portalului www.chirurgie-estetica.ro, cele mai dorite operatii sunt, in ordine, cele pentru modificarea nasului (rinoplastie), a sanilor, lipoabsorbtiile, cicatricele deja existente si a buzelor.



Chiar si barbatii au inceput sa apeleze la aceste servicii, cele mai frecvente interventii fiind implanturile de par, lipoabsorbtia, ginecomastia (micsorarea sanilor), rinoplastia, urechile decolate, blefaroplastia (pleoape), liftinguri si alungire de penis.



In Statele Unite, numarul celor care apeleaza la servicii de acest gen se ridica la peste sapte milioane anual, fata de doar cateva mii in Romania. Acolo, cele mai populare interventii sunt operatiile de lipoabsorbtie, conform Societatii Americane pentru Chirurgie Plastica (SACP). Preturile practicate in strainatate sunt de trei-patru ori mai mari decat in Romania. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO