ZF Transilvania

FrieslandCampina concediază 41 de oameni de la fabrica de lactate din Baciu

FrieslandCampina concediază 41 de oameni de la fabrica...

Autor: Laurentiu Cotu

21.05.2015, 18:06 1700

Producătorul de lactate FrieslandCampina va concedia 41 dintre cei 280 de angajaţi, ai fabricii de lactate din localitatea Baciu, judeţul Cluj, reprezentând 14% din personal, pe fondul reducerii costurilor operaţionale şi a investiţiilor în logistică şi transport. În urmă cu un an, olandezii anunţau relocarea în unitatea de la Baciu a producţiei de brânzeturi de la Carei şi a liniei de tăiere şi ambalare a brânzei de la Târgu Mureş, decizie în urma căreia aproximativ 130 de oameni au rămas fără loc de muncă.

’’În total vor fi afectate 41 de persoane angajate la fabrica de lactate din Baciu. O parte dintre aceştia au primit alte oferte de locuri de muncă în fabrică şi vom face tot posibilul pentru a minimiza impactul asupra angajaţilor noştrii. Conform contractului colectiv, fiecare angajat afectat va beneficia de un pachet compensatoriu’’, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei FrieslandCampina România.

Olandezii au mai spus că începând cu luna aprilie 2015, fabrica din Baciu a devenit centrul de producţie al companiei dedicat specialităţilor de brânză, după o investiţie de 1 milion de euro. Pe lângă brânză, în fabrica din Baciu mai sunt produse lapte şi unt.

’’Pe lângă investiţiile pe care le facem în fabricile noastre, ne-am optimizat, totodată, şi operaţiunile logistice, iar începând cu 16 iunie, depozitul din Baciu va fi transformat într-o platforma cross-docking. Am trecut practic la un sistem care are mai puţine depozite şi mai multe platforme de tip cross-docking. În condiţiile actuale ale infrastructurii din România, a fost nevoie şi de optimizarea operaţiunilor de logistică, pentru a rămâne competitivi şi pentru a reduce, mai departe, costurile operaţionale’’, au spus oficialii companiei.

Grupul olandez deţine în prezent pe piaţa locală trei companii, FrieslandCampina Ro­mânia, Napolact şi Industrializarea Laptelui Mureş, iar din portofoliul grupului fac parte branduri de lactate precum Napolact, Milli, Oké sau Campina. Cele trei companii au avut afaceri cumulate de peste 712 mil. lei (160,4 mil. euro) şi 1.160 de angajaţi în 2013, conform calculelor ZF pe baza datelor financiare de la Ministerul de Finanţe.

Anul trecut, Friesland­Cam­pina România a avut o creştere de 7% a cifrei de afaceri, până la 387 milioane de lei (87 mil. euro), conform calculelor ZF pe baza datelor furnizate anterior de companie şi a celor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Napolact a fost şi anul trecut driverul de creştere al businessului de pe plan local al grupului olandez.

De-a lungul timpului, FrieslandCampina a închis mai multe fabrici pe care le deţinea în România, considerate ineficiente, respectiv Deta şi Satu Mare în 2007, Huedin în 2008 şi Ţaga în 2013. După aceste închideri, compania îşi derulează activitatea din România în două unităţi de producţie, cea de la Baciu şi cea de la Târgu Mureş, iar producţia de la Ţaga este realizată în prezent de Fabrica de Brânzeturi Transilvania, în urma unui acord cu FrieslandCampina.

Luna trecută, olandezii au finalizat procesul de centralizare a producţiei de brânzeturi în fabrica din comuna Baciu, judeţul Cluj. Astfel, operaţiunile de ambalare a brânzeturilor la fabrica din Târgu Mureş au fost transferate la Baciu, în timp ce la Târgu Mureş se mai produc doar iaurturi şi lapte.

În industria lactatelor sunt în jur de 700 de companii cu afaceri de 4,3 mld. lei anual, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, în creş­tere cu aproape 15% faţă de anul 2008. Ca pondere în totalul inustriei alimentare româneşti, fabricarea produselor lactate reprezintă 11%, după cum arată calculele ZF pe baza datelor de la mfinante.ro.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO