ZF Transilvania

Grandemar investeste 2 mil. euro in retehnologizarea carierelor de piatra

18.03.2009, 18:01 193
Compania Grandemar din Cluj-Napoca, specializata in extractia pietrei pentru constructii si unul dintre principalii furnizori ai firmei americane Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, a anuntat ca intentioneaza sa investeasca 2 mil. euro în retehnologizarea carierelor Moigrad si Morlaca. Anul trecut au fost cheltuiti aproximativ 3,5 milioane de euro în vederea modernizarii si extinderii carierelor din Poieni si Bologa.
„Investitia demarata anul trecut la cariera Moigrad viza schimbarea în totalitate a fluxului tehnologic cu unul complet nou si refacerea drumului de acces la aceasta cariera. Intentia noastra este ca în viitor toate carierele Grandemar sa beneficieze de programe de retehnologizare’’, a declarat pentru ZF Transilvania Carmen Ionescu, directorul general al companiei Grandemar.
Grandemar a investit si în 2007 peste 3,6 mil. euro pentru modernizarea instalatiilor de extractie ale carierelor proprii, achizitionarea de echipamente si utilaje necesare activitatilor de productie si marirea capacitatilor de extractie.
Conducerea companiei clujene estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 22 mil. euro, în crestere cu peste 37% fata de anul 2007. Oficialii Grandemar spuneau anul trecut ca aproximativ 9 mil. euro din totalul vanzarilor pe 2008 vor fi realizati din colaborarea cu firma americana Bechtel.
Reprezentantii Grandemar nu au dorit sa faca precizari în ceea ce priveste cifra de afaceri din acest an a companiei, tinand cont si de faptul ca activitatea la Autostrada Transilvania a fost suspendata înca de la finele anului trecut.
Potrivit reprezentantilor Grandemar, cariera de la Morlaca produce în totalitate pentru Autostrada Transilvania, printre clientii companiei clujene aflandu-se si firmele Antrepriza Reparatii si Lucrari Cluj, Build Corp Iasi, Complex Service Zalau, D.G.A.D.P. Zalau, Drum Construct S.R.L., Drumuri Orasenesti Oradea, R.A.D.P Cluj, Ruttrans, R.A.D.J Cluj, Tirrena Scavi S.p.A Italia, sucursala Cluj.
Colaborarea companiei clujene cu firma Bechtel a fost demarata odata cu începerea lucrarilor la Autostrada Transilvania, Grandemar furnizand pentru Bechtel nisip de concasaj, cribluri asfaltice si piatra bruta.
Compania Grandemar are sediul administrativ in Cluj-Napoca, iar activitatea de productie se desfasoara in trei cariere mari din judetul Cluj (Poieni, Bologa si Morlaca), doua cariere de mica intindere si capacitate (Valea Lungii si Bologa-Hent) si cariera Moigrad din judetul Salaj.
„Criza financiara nu va afecta în mare masura activitatea companiei noastre, în contextul în care Guvernul va aloca în continuare fonduri pentru infrastructura. Avem contracte de colaborare cu principalii nostri clienti pe o perioada mai lunga de timp’’, spune Ionescu.
Principalele produse ale companiei clujene sunt pietrele sparte pentru calea ferata, nisipul de concasaj, criblurile asfaltice si piatra bruta, materie prima utilizata în reteaua de intretinere a drumurilor judetene si nationale.
Grandemar Cluj face parte din Patronatul Producatorilor de Agregate din Romania, alaturi de companiile Lafarge Agregate Betoane, Carpat Agregate, Strabag, SCH Constanta sau Agremin Targoviste, printre operatorii puternici din acest sector numarandu-se si Holcim Romania. In urma cu un an, pe piata de agregate activau aproximativ 700 de operatori, iar conform unor estimari, valoarea investitiilor in acest sector este de ordinul zecilor de milioane de euro.
Compania Grandemar a fost infiintata in anul 1991 prin reorganizarea fostei întreprinderi de stat I.P.I.C.-C.F. Cluj, cu principal domeniu de activitate extractia, producerea si comercializarea agregatelor de cariera. Principalul actionar al companiei este Bloem International BV din Olanda, care detine 50,8% din actiuni, grupul Bloem fiind o afacere a unei familii olandeze care mai cuprinde companii din domeniul utilajelor, echipamentelor si transportului.
Firma austriaca de constructii Strabag Egipto detine circa 41,2% din actiunile Grandemar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO