ZF Transilvania

Hunedorenii pun obstacole cailor pur-sange din Occident si Asia

10.06.2004, 00:00 29



In urma unui contract incheiat in 2002, cu cel mai mare exportator de obstacole pentru hipodromuri din Franta, Cooperativa mestesugareasca Horea, din Brad produce peste 25 de modele de obstacole din lemn folosite in concursurile de echitatie.



Din Franta, produsele fabricate la Brad ajung pe hipodromurile din Olanda, Elvetia, Germania, Italia si pe toata piata asiatica, cel mai important beneficiar de pe aceasta piata fiind Japonia. "Inceputul a fost timid astfel ca, la sfarsitul lui 2002 valoarea exporturilor s-a apropiat de 1,5 miliarde de lei. Anul trecut am ajuns la doua miliarde de lei, iar in acest an, valoarea lunara a obstacolelor pentru hipodromuri livrate la export este de circa 300 de milioane de lei. Asta inseamna ca, pana la sfarsitul anului, valoarea exporturilor se va apropia de patru miliarde de lei. In pus exista semnale pozitive de pe piata tarilor arabe astfel ca numarul comenzilor va creste", afirma Marin Josan presedintele cooperativei.



Obstacolele sunt confectionate din lemn de brad si stejar. In plus, firma din Brad confectioneaza si pofdelele pentru padocurile cailor, precum si o gama diversa de suporti pentru harnasamentele cailor. In functie de marimea si complexitatea modelelor, pretul platit de firma franceza oscileaza intre 15 si 40 de euro. In fabrica de la Brad lucreaza acum in sectia de lemnarie 32 de angajati. Anul acesta, media salariala, pe intreprindere a ajuns la 3,9 milioane de lei, in crestere cu circa 10 procente comparativ cu 2003. "Pana anul trecut executam si partea de vopsire a obstacolelor. De fapt era o operatie de impregnare cu o solutie speciala, care se efectua la Brasov. Pretul pentru impregnarea unui metru cub de material lemnos era de 100 de euro. Pentru ca francezii au gasit o firma care efectueaza aceasta operatie la jumatate din pret, au preferat ca vopsirea sa se faca acolo", spune Marin Josan.



In sectia de tamplarie a fabricii sunt confectionate si casute din lemn. Firma bradeana are la ora actuala contracte de colaborare incheiate cu beneficiari din Italia si Olanda. Valoarea contractelor depaseste 30.000 de euro. In functie de marimea si modelul dorit o casuta este vanduta la preturi cuprinse intre 800 si 1.500 de euro. "Occidentalii le achizitioneaza pentru a le folosi drept magazii pentru ustensilele de gospodarie, mici dependinte pentru locuit in perioada calda sau pur si simplu pentru copii. Avantajul produselor noastre este pretul. Comparativ cu produse similare executate in Europa de Vest, preturile practicate de noi sunt de doua sau de trei ori mai reduse. Motivul principal ramane costurile mult mai mici pe care le avem cu manopera. Si pentru acest gen de produse cererea este in crestere. Piata italiana a devenit foarte interesata de achizitionarea de casute din lemn.", apreciaza Marin Josan.





Unicat in Romania



Tot in cadrul cooperatiei functioneaza si o sectie de productie de incaltaminte de protectie. Aici numarul angajatilor este de 60. Firma bradeana detine titlu de unicat in acest domeniu fiind singura fabrica din Romania unde la acest gen de incaltaminte se efectueaza coaserea prin talpa. "Acest lucru confera papucilor o rezistenta sporita. Totusi suntem afectati de reducerea numarului de muncitori din marile intreprinderi. In acest context, comenzile s-au micsorat simtitor. Spre exemplu, in 2002 aici se confectionau lunar 3.500 de perechi de incaltaminte. Anul trecut am redus productia la 2.000 de perechi lunar, pentru ca in acest an sa producem, lunar, circa 400 de perechi de incaltaminte. Materia prima folosita este pielea de bovine, dintr-un metru patrat de piele fiind obtinute, in medie patru perechi de pantofi. Privita unitar activitatea celor doua sectii este profitabila. Anul trecut cifra de afaceri a firmei s-a apropiat de 20 de miliarde de lei, profitul net fiind de circa un miliard de lei", spune presedintele Cooperatiei Horea Brad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO