ZF Transilvania

În linie dreaptă. CJ Cluj a emis certificatul de urbanism necesar elaborării PUZ şi SF pentru proiectul trenului metropolitan şi al metroului de la Cluj

În linie dreaptă. CJ Cluj a emis certificatul de...

Autor: Laurentiu Cotu

18.03.2021, 17:05 1090

Consiliul Judeţean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) şi a Studiului de Fezabilitate (SF) pentru prima etapă a proiectului ’’Tren Metropolitan Gilău-Floreşti-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonţida” - Magistrala 1 de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea, potrivit unui comunicat de presă al CJ Cluj.

Conform documentului emis, viitoarea magistrală de metrou Floreşti-Cluj-Napoca va avea un traseu în lungime de aproximativ 20 de kilometrii, 19 staţii subterane şi un depou subteran. Dintre acestea, 14 staţii vor fi amplasate pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, pe axa vest-centru-est şi vor deservi principalele puncte de interes. Traseul propus al metroului este următorul: zona de sud a comunei Floreşti - viitorul spital regional de urgenţă - centrul comercial din Floreşti - cartierul Mănăştur - centrul oraşului Cluj-Napoca şi zona de est a oraşului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira.

Contractul pentru realizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate pentru metrou şi trenul metropolitan, în valoare de 35,9 mil. lei (7,4 mil. euro) a fost semnat de către primăria Cluj-Napoca în luna aprilie 2020, cu  asocierea SWS Engineering SPA (Italia) – Systra (Franţa) – Metrans Engineering SRL (România). Finanţarea proiectului va fi asigurată din fonduri europene, locale, naţionale sau prin parteneriat public-privat, potrivit primăriei Cluj-Napoca. Cristian Ghinea, ministru Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat recent că metroul de la Cluj este propus pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), programul UE de aproape 30 de miliarde de euro.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO