ZF Transilvania

Investiţie de 58,5 mil. euro pentru realizarea unui inel rutier metropolitan la Oradea

Investiţie de 58,5 mil. euro pentru realizarea unui inel...

Autor: Laurentiu Cotu

14.06.2022, 16:19 624

Consiliul Judeţean Bihor a demarat un proiect de 289,4 mil. lei (58,5 mil. euro), TVA inclus, pentru realizarea unui inelul rutier metropolitan, care va ocoli municipiul Oradea în partea de sud, la o distanţă de aproximativ 5 kilometri de actuala centură. Finanţarea proiectului va fi asigurată prin Programul Naţional ’’Anghel Saligny’’, din alocările pentru municipiul Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor. Cele două instituţii au alocate împreună peste 180 mil. lei, potrivit unui comunicat de presă al CJ Bihor.

Inelul metropolitan va avea o lungime de 17 kilometri şi va asigura legătura cu drumurile naţionale DN1, DN 76 şi DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva şi Arad, şi cu centurile din zona metropolitană a municipiului Oradea, respectiv centura Oşorhei, centura Nojorid şi centura Sânmartin. Lucrările de execuţie vor fi realizate pe două tronsoane.

Primul tronson are o lungime de 9 kilometri şi este cuprins între Nojorid şi viaductul care va fi construit peste DN76, la ieşirea din Băile Felix. Cel de-al doilea sector de drum porneşte de la acest viaduct şi ajunge în Orşorhei, ocolind localităţile Băile 1 Mai şi Cheriu. Drumul este prevăzut cu două benzi, câte una pe sensul de circulaţie. Pe traseu vor fi construite două poduri, mai multe giraţii şi două viaducte cu o lungime de 335,8 de metri, respectiv 395,8 de metri.

’’Această reţea de drumuri va face ca circulaţia în zona metropolitană a municipiului Oradea să fie descongestionată în anii următori. De asemenea, va constitui un coridor de dezvoltare pentru localităţile din linia a doua, care astăzi nu au acces direct la drumuri modernizate. Împreună cu cele trei primării, Oşorhei, Nojorid şi Sânmartin am realizat studiul de fezabilitate şi am stabilit traseul acestui inel’’, a spus Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, într-un comunicat de presă. Durata de proiectare este estimateă la 4 luni, iar durata efectivă de construcţie, la un an şi jumătate. Drumul ar putea fi finalizat în toamna anului 2024.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO