ZF Transilvania

La Lorraine şi Macromex vor investi 40 mil. euro în dezvoltarea fabricii de panificaţie din Câmpia Turzii

Autor: Laurentiu Cotu

11.11.2011, 15:58 2363

Macromex, cel mai mare distribuitor de produse congelate de pe piaţă, cu afaceri de 100 mil. euro în 2010, a anunţat investiţii de 40 mil. euro în următorii ani, pentru dezvoltarea fabricii din Câmpia Turzii, judeţul Cluj, inaugurată astăzi în parteneriat cu producătorul belgian de produse de panificaţie şi patiserie La Lorraine. Investiţia în realizarea fabricii de panificaţie congelată din Câmpia Turzii se ridică până în prezent la 17 mil. euro, aici funcţionând deja o linie de producţie. Potrivit conducerii companiei Macromex, investiţiile în fabrica de panificaţie, care se întinde pe o suprafaţă de 5.750 mp, vor continua în următorii ani, odată cu instalarea unor noi linii de producţie. Odată cu noile investiţii programate vor fi create circa 100 de noi locuri de muncă. În prezent, în cadrul fabricii de pâine din Câmpia Turzii lucrează 25 de angajaţi.

''Construcţia şi dotarea tehnologică a fabricii de panificaţie din Câmpia Turzii, realizată în cadrul unui joint-venture între Macromex şi producătorul belgian La Lorraine Bakery Group, a durat 1 an şi trei luni. Investiţiile vor continua în următorii ani astfel că intenţionăm să ajungem de la o linie de producţie în prezent, la 8 linii de fabricaţie şi la circa 125 de angajaţi'', a declarat pentru ZF Transilvania Dan Minulescu proprietarul Macromex. Oficialul Macromex a mai spus că investiţia a fost susţinută printr-un credit obţinut de la Royal Bank of Scotland, iar constructorul fabricii a fost compania de construcţii ACI Cluj (care a făcut parte din consorţiul de firme care au realizat Cluj Arena).

Noua fabrică, localizată în parcul industrial Reif din Câmpia Turzii, este cea mai mare investiţie finalizată până în prezent de Macromex, companie cu circa 400 de angajati, care distribuie branduri ale unor producători precum Unilever (divizia Algida), Lactalis sau Dujardin. Potrivit conducerii Macromex, producţia realizată în fabrica de panificaţie din Câmpia Turzii va fi distribuită atât pe piaţa locală, cât şi în Bulgaria, Serbia sau Muntenegru. Macromex spune că mai are în plan, în următoarea perioadă de timp, o investiţie în construcţia primului său centru de distribuţie din Transilvania. Oficialii distribuitorului de produse congelate nu au oferit în prezent mai multe informaţii în acest sens, însă conform unor declaraţii anterioare, depozitul va avea o capacitate de 12.000-13.000 de tone.

Investiţia în fabrica din Câmpia Turzii este prima colaborare cu o companie străină a distribuitorului deţinut de omul de afaceri Dan Minulescu şi vizează o piaţă estimată la circa un miliard de euro. Anul trecut, La Lorraine deţinea şase fabrici în Belgia şi un joint-venture cu o companie din Cehia, similar celui încheiat cu Macromex. Compania La Lorraine îşi distribuie o parte din produse pe piaţa românească încă din 2009, cand a incheiat un parteneriat cu Macromex.

La Lorraine face parte din grupul belgian Vanherpe Food Group, care are şi o divizie de dulciuri (Astra Sweets) şi o companie de morărit (Paniflower). Grupul dezvoltă şi un lanţ de magazine de sanwich-uri în Belgia, în sistem de franciză, sub brandul Panos.

Anul trecut, Macromex a avut afaceri de peste 421,4 mil. lei (circa 100 mil. euro) şi un profit net de 2 mil. lei (480.000 de euro), conform sitelui Ministerului Finanţelor Publice. Macromex a încheiat în 2009 un parteneriat şi cu Algida, divizia de ingheţată a gigantului anglo-olandez Unilever din industria bunurilor de larg consum.

La nivel local, piaţa de panificaţie se numără printre cele mai fragmentate segmente ale industriei alimentare, fiind estimătă la vânzări anuale de peste 2 milioane de tone şi aproximativ un miliard de euro. Principalii jucători ai acestei pieţe sunt companiile Boromir Râmnicu Vâlcea, Vel Pitar Râmnicu Vâlcea, Titan Ilfov, Dobrogea Grup şi Pambac Bacău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO