ZF Transilvania

O asociere condusă de bistriţenii de la Dimex va construi cel de-al doilea lot al centurii metropolitane Cluj-Napoca pentru peste 1,1 mld. lei

O asociere condusă de bistriţenii de la Dimex va...

Autor: Laurentiu Cotu

13.05.2025, 17:02 230

Constructorul Dimex-2000 Company (lider), controlat de antreprenorii Ioan şi Neluţa Lucreţia Scurtu din localitatea Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, în asociere cu Hydrostroy AD (Bulgaria) şi Integral Inzenjering A.D. Laktasi (Bosnia-Herţegovina) au câştigat licitaţia pentru construcţia celui de-al doilea lot al centurii metropolitane rutiere din Cluj-Napoca, contract de 4,72 mld. lei (1,125 mld. euro), fără TVA, finanţat prin Programul Transport 2021-2027.

Investiţia este finanţată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în baza unui protocol încheiat între CNAIR şi asocierea formată din primăriile municipiului Cluj-Napoca şi ale comunelor Floreşti, Gilău, Baciu, Apahida, şi prevede proiectarea şi execuţia celor 40,67 kilometri în termen de 48 de luni.

Lotul 2 al centurii metropolitane Cluj-Napoca este format din 23,67 km de drum naţional nou, construit la profil de 4 benzi (2 benzi pe sens), la care se adaugă aproximativ 17 km de drumuri de legătură, şi se va desfăşura între Nodul Floreşti, Nodul Calea Turzii şi Nodul care asigură conexiunea cu Varianta Ocolitoare Cluj Est.

Pe traseu vor fi construite 5 tuneluri în lungime totală de aproape 2 km, 14 noduri rutiere, un pod peste râul Becaş, piste de biciclete cu o lungime totală de 30,35 km; un Centru Întreţinere şi Coordonare (CIC), un spaţiu de servicii, care va permite ulterior inclusiv construcţia unor spaţii comerciale în baza unor contracte de concesiune, 2 parcări de scurtă durată.

’’Lucrările de consolidare vor reprezenta o componentă deosebit de importantă a acestui proiect, având în vedere relieful dificil din zona Clujului. Albia Becaşului va fi recalibrată, vor fi relocate şi deviate reţele edilitare. De asemenea, proiectul presupune proceduri complexe de expropriere care se realizează etapizat’’, a transmis Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Constructorul Dimex-2000 Company, liderul asocierii, a raportat pentru 2024 o cifră de afaceri de 615,4 mil. lei (123,7 mil. euro), de 2,2 ori mai mare faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.Constructorul bistriţean a realizat anul trecut un profit net de 49,1 mil. lei (aproximativ 9,9 mil. euro), de 3,5 ori mai mare faţă de anul precedent, conform datelor publice. Compania a ajuns anul trecut la un număr mediu de 245 de angajaţi, cu 46 de oameni mai mult decât în 2023.

Dimex se ocupă de construcţia şi întreţinerea drumurilor şi a podurilor, construcţii civile şi instalaţii, producerea betoanelor industriale, rutiere şi a mixturilor asfaltice, reţele de apă şi canalizare, consolidări şi ziduri de sprijin, staţii de tratare şi epurare. Compania închiriează utilaje de construcţii şi comericializează materiele de construcţii.

Printre contractele câştigate în ultimii ani de Dimex-2000 Company se află proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene DJ151B şi DJ142, Ungheni (DN15) – Mica – Târnăveni (DN14A), judeţul Mureş, o investiţie de aproximativ 106 mil. lei (22,4 mil. euro), realizată în asociere cu OPR Astfalt, Oblas Publicas Y Regadios şi Explan.

Un alt contract câştigat a fost reabilitarea sistemului rutier din Hunedoara, o investiţie de aproximativ 60 de milioane de euro. Dimex a mai câştigat în asociere cu compania Explan din Cluj-Napoca un contract de peste 68 mil. lei (14,6 mil. euro), pentru reabilitarea a 27 km de drum în Ţara Lăpuşului, judeţul Maramureş. În prima parte a anului 2022, asocierea dintre firmele Vulturi Botoşani, Try Grup Betoane Botoşani şi Dimex-2000 Company a câştigat un contract de peste 10 mil. euro pentru modernizarea drumul judeţean 294C din Botoşani.

Dimex-2000 Company a fost înfiinţată în anul 2000 în localitatea Rebrişoara din judeţul Bistriţa-Năsăud, cu principal domeniu de activitate lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor. Compania este controlată de antreprenorii Ioan şi Neluţa Lucreţia Scurtu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels