ZF Transilvania

Oradea vrea să implementeze un proiect ce vizează transportul de probe biologice între spitale cu ajutorul dronelor

Oradea vrea să implementeze un proiect ce vizează...

Autor: Laurentiu Cotu

19.01.2023, 18:28 96

Primăria Oradea în parteneriat cu Spitalul Judeţean dr. Gheorghe Carp intenţionează testarea unui proiect-pilot denumit ’’Drone medicale’’, ce vizează transportul de probe biologice între spitale cu ajutorul dronei. Proiectul va fi implementat în colaborare cu firma australiană Skyy Network, a cărei cofondatorul şi directorul general este Rory Houston, fost pilot militar de F18 şi de drone militare, cu experienţă inclusiv în teatrele de operaţiuni din Afganistan, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Oradea.

’’Ca si municipalitate, încercăm să dezvoltăm nivelul de inovare din Oradea. Colaborarea cu Skyy Network a fost iniţiată în 2020, la solicitarea companiei care căuta un oraş-partener, în care să poată să dezvolte tehnologie de utilizare comercială a dronelor. Am răspuns afirmativ, iar condiţia pe care am cerut-o e ca orice inovare în acest domeniu să fie implementată în Oradea. Şi iată că suntem azi înaintea testării proiectului-pilot, cu toate documentaţiile realizate, cu toate avizele solicitate de Autoritatea Aeronautică Civilă’’, a spus Mihai Jurca, City-managerul Oradei.

Acesta a precizat că o astfel de inovare în Oradea va însemna o deschidere spre parteneri comerciali, spre companii, în sensul dezvoltării unor aplicaţii comerciale pentru utilizarea dronelor.

’’Ca dezvoltări viitoare, trebuie să ne gândim la dezvoltarea unei platforme de management a spaţiului aerian de joasă înălţime, în colaborare cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi la extinderea transportului cu drone în alte zone comerciale’’, a mai spus Mihai Jurca.

Obiectivele principale ale acestui proiect, ai cărui beneficiari sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (cu toate locaţiile sale) şi municipiul Oradea, sunt eficientizarea costurilor în serviciile medicale oferite de spitalul judeţean, dar şi dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

’’Primul laborator robotizat din România pe care îl avem la Oradea şi-a dovedit deja viabilitatea din punct de vedere al eficienţei economice şi medicale. Ca urmare, costurile pentru analize au scăzut cu 30%, iar timpul de eliberare a rezultatelor s-a scurtat cu 68%. Dacă vom reuşi să transportăm rapid probele biologice, probele de sânge şi medicamentele vom elimina acel ciclu de aprovizionare a laboratorului de la locaţii, nu vom mai mobiliza mijloace de transport, nu vom mai mobiliza personal, se vor reduce mult costurile, nu vor mai fi întârzieri şi reclamaţii’’, a spus Gh. Carp, managerul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Soluţia dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. În judeţul Bihor sunt patru spitale orăşeneşti: Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş, care vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru acele analize care nu se fac în acele spitale, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical şi economii, potrivit reprezentanţilor primăriei Oradea.

După testarea dronei, care, dacă condiţiile meteo o vor permite, va avea loc vineri, 20 ianuarie, se va face o analiză completă a zborului, scopul acestui proiect-pilot fiind tocmai culegerea de date, de cifre, realizarea unei evaluări a costurilor economice, a eventualelor riscuri ale zborului, o evaluare a tipului de dronă potrivit pentru astfel de operaţiuni etc. Traseul care va fi realizat în cadrul acestui proiect pilot a fost aprobat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO