Companii

Parteneriatele adus profit inzecit la Compa Sibiu

23.08.2004, 00:00 32

Producatorul de piese auto Compa Sibiu a incheiat prima jumatate a anului cu un profit de zece ori mai mare fata de primele sase luni din 2003 si o crestere cu 65% a vanzarilor fata de aceeasi perioada.
Societatea a inceput in ultimii ani parteneriate pentru producerea pieselor auto cu companii internationale cum ar fi grupul american Honeywell Garett sau cel japonez Koyo, activitati in care Compa a investit cateva milioane de dolari. Cresterea vanzarilor companiei si  implicit cea a profitului au venit din aceste colaborari. Piesele Honeywell si Koyo sunt pe o parte din capacitatile Compa, care au fost modernizate in ultimii ani special pentru cele doua contracte. Investitiile totale, in valoare de au 7 - 8 milioane de dolari au fost suportate atat de Compa, cat si de cele doua companii. Societatea mai are un contract de colaborare si cu grupul german Bosch.
Cifra de afaceri a Compa pe prima jumatate a anului s-a ridicat la 735 miliarde de lei (22 milioane de dolari), iar profitul s-a ridicat la 53,7 miliarde de lei (1,6 milioane de dolari. Bugetul Compa prevedea pentru intreg anul 2004 o cifra de afaceri de 979 miliarde de lei si un profit net de 33,7 miliarde de lei.
"Afacerile noastre s-au dezvoltat in ritmul pe care ni l-am propus in buget si credem ca asa vor evolua. Vom continua investi in continuare in proiectele pe care le avem," a declarat Ioan Deac, presedintele Compa. Societatea a anuntat in urma cu cateva luni ca nu va mai distribui dividende in urmatorii ani pentru a-si putea finanta planurile de investitii.
De asemenea compania a contractat in prima jumatate a anului noi imprumuturi in valoare de 88 miliarde de lei pentru a-si finanta activitatea de investitii. Creditele luate in prima jumatate a anului  de Compa au insemnat si o crestere a pierderii din activitatea financiara cu peste 170%  pana la 8,8 miliarde de lei. Pragramul de investiti al societatii pentru acest an, pentru modernizari si achiziti de echipamente, se ridica la 180 miliarde de lei (5,5 miliane de dolari)
Actiunile Compa au fost anul acesta printre cele mai profitabile de la Bursa de Valori Bucuresti cu o crestere de aproape 200% de la inceputul anului. Ultima tranzactie de vineri cu actiunile companiei s-a realizat la 7.000 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a societatii se ridica la peste 16 milioane de dolari.
Societatea este detinuta de salariati, care controleaza 51% din actiuni. Alaturi de acestia, in actionariatul societatii se gasesc mai multe fonduri de investitii cu detineri mai mici de 10%. Fondul elvetian Hyposwiss Danube Tiger detine 9,9%, iar fondurile Broadhurst si Lindsell, administrate de aceeasi societate, New Century Holdings au impreuna o detinere de 7%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO