ZF Transilvania

Pentru cei care si-au luat telefon mobil n anii '90 acum e vremea de o piscina

29.07.2004, 00:00 92



Dezvoltarea pietei constructiilor de lux, numarul n continua crestere al vilelor ridicate n cartiere rezidentiale, situate la periferia oraselor sau n zonele cu rezonanta turistica, toate acestea constituie premisele dezvoltarii unei noi afaceri, productia de piscine. Pe piata producatorilor si comerciantilor de piscine cererea a crescut anual cu pana la 100%. Explozia produsa n urma cu cativa ani s-a transformat ntr-o afacere constanta si profitabila.



In Romania, montarea unei piscine constituie nca o practica prea putin uzitata, cel putin din punctul de vedere al echilibrului ntre cheltuieli si bunul gust. Pretul unei piscine poate ncepe de la 500 de euro, pentru un bazin de dimensiuni reduse si fara mbunatatiri. In ceea ce priveste limita superioara, este destul de greu de formulat un pret, ntrucat se poate opta pentru o gama extrem de variata de accesorii, care pot creste pretul final. Astfel, se poate ajunge la 50.000 de euro n cazul Aquapark-urilor sI al piscinelor de lux. In aceste cazuri materialele utilizate sunt, de obicei, importate din Italia, Germania, Franta sI se lucreaza n colaborare cu firme de constructii sI de proiectare si nu numai cu clientii finali. O armata de specialisti sunt implicati n construirea, proiectarea si realizarea unui spatiu agreabil de recreere.





Joaca de-a piscina



"Desi se presupune ca piscina este nca un lux pe care putini si-l pot permite, suprinzator de multa lume are bani. De la demararea activitatii, Euro Kerex din Cluj a nregistrat o crestere spectaculoasa a cererilor. Afacerea cu piscine poate fi asemanata cu fenomenul telefoniei mobile n anii '90. Acum 10 ani, a existat o explozie a cererii de piscine pe piata romaneasca. Se cereau piscine extrem de luxoase sI de scumpe. Asistam astazi la o normalizare a situatiei, n sensul ca afacerea evolueaza foarte bine, nsa cererile clientilor nu mai au tendinte exaggerate ca la nceput", a declarat Zoltan Ecseley, director de vanzari Euro Kerex.



Desi bussines-ul este relativ nou pe piata romaneasca, producatorii sI comerciantii de piscine remarca o rafinare a gusturilor clientilor: "Cei care au deja bazinul vizeaza modernizarea acestuia, cei care intentioneaza sa-l construiasca sau sa-l achizitioneze opteaza pentru solutii cat mai atractive din punct de vedere al formei, al culorii sI al dotarilor (instalatii de not contracurent sI hidromasaj, instalatii de sonorizare subacvatica, instalatii de iluminare cu fibra optica, jocuri de apa etc.)", este de parere Nicoleta Larsen.





Baietii de la piscine sunt ardeleni



In Bucuresti exista cel putin cincisprezece firme mari care produc, comercializeaza sI instaleaza piscine sI accesorii pentru piscine. In aceste conditii, s-ar presupune ca piata Capitalei este saturata sI ca interventia firmelor din provincie se realizeaza foarte greu. Cu toate acestea, clientii firmei Ditco provin din toate regiunile tarii sI, surprinzator, o pondere ridicata o au cei din din Moldova si din Bucuresti. "Avand contracte peste tot n tara, ne este destul de greu sa estimam daca piata din Cluj se prezinta mai bine sub aspectul cererii decat celelate piete", spune Nicoleta Larsen.



"De-a lungul activitatii noastre, am observat ca ne avantajeaza foarte mult faptul ca suntem ardeleni. MultI clientI ne contacteaza pe acest criteriu", declara Nicoleta Larsen, care subliniaza ca, pe langa tendinta fireasca de extindere a activitatii, decizia de a intra n randul companiilor care comercializeaza sI monteaza piscine sI accesorii pentru piscine a fost luata ca o provocare de a aborda un domeniu nou, care nu are o traditie foarte veche n Romania, atata timp cat solutia preferata de persoanele fizice sau juridice care detineau o piscina publica sau privata era ca o data la cateva zile sa schimbe apa din bazin, ceea ce antrena costuri suplimentare permanente sI, eventual, perioade de inactivitate pentru bazinele cu destinatie publica.





Aquaparkuri n Ungaria si piscine n Transilvania



Firma condusa de Horvath Botond are contracte sI n strainatate, participand la realizarea a trei aquapark-uri n Ungaria. In afara de lucrarile realizate n afara tarii, Euro Kerex se axeaza aproape exclusiv n prezent pe piata transilvaneana. "Clujul este pe primul loc pe lista clientilor nostri sI este urmat de Targu Mures si Oradea", spune Horvath Botond.



"Noi le oferim clientilor proiectarea, constructia piscinei de la A la Z, "predarea la cheie", asiguram garantie si post garantie si intretinerea apei. Cererile cresc de la an la an, deoarece clientii nostri au ajuns la concluzia ca este mult mai bine ca piscina sa fie realizata de catre o firma specializata n domeniu, deoarece o astfel de investitie, daca nu este realizata cum trebuie, poate cauza ulterior probleme ce se pot dovedi foarte costisitoare ", spune Eva Domocos de la Happy Pool Oradea.





O balaceala profitabila



Desi piscinele si traiesc "perioada de glorie" n sezonul estival, producerea sI comercializarea lor se extinde pe parcursul ntregului an. "Cu unii clienti discutiile preliminare pot dura pana la un an, perioada n care se pun la punct toate detaliile tehnice sI se opteaza pentru accesorizare. Executia propriu-zisa variaza ntre trei zile sI o luna, n functie de dimensiunile piscinei, dotarile suplimentare sI personalizarea acesteia prin accesorii", spune Nicoleta Larsen.



Prima lucrare de proportii realizata de firma Ditco a fost strandul Clujana. "Bussinesul cu piscine sI accesorii pentru piscine a aparut pentru Ditco ca o alternativa la comertul cu automatizari din gaz sI s-a dovedit a fi afacere mult mai profitabila sI cu mai multe perspective", spune directorul general Nicoleta Larsen.



Lunile de varf pentru comercializarea piscinelor coincid cu sezonul estival. "In acelasi timp, ni se ntampla foarte des sa montam piscine extrasezon, tocmai n ideea ca n sezonul estival sa nu-I prinda "nepregatiti" pe clientii nostri", spune Horvath Botond director general Euro Kerex.



Construirea unei piscine poate lua forma unei investitii care sI arata profitabilitatea doar pe perioada verii. Pentru cei care doresc sa se bucure pe parcursul ntregului an de achizitie, exista varianta unei piscine acoperite. Beneficiile achizitionarii unei acoperiri de piscina constau n timpul de folosinta ndelungat (365 de zile pe an), lipsa conservarii apei pe timp de iarna (tratarea acesteia) si pastrarea calitatii apei prin nepatrunderea apelor pluviale.



"Suntem una dintre singurele firme din Transilvania care traieste exclusiv din comercializarea de piscine. De cand am demarat afacerea cu piscine, cererea a crescut n medie cu 50-60% pe an", spune Horvath Botond. Firma sa are un rulaj care variaza ntre 600.000 sI 800.000 de euro pe an, 85% fiind acoperit exclusiv de afacerea cu piscine.



Piscine de lemn, havuzuri, bazine cu aspect antic, accesorii de lux



Firmele transilvanene ofera o gama foarte variata de piscine: din polipropilena, cu structura din beton placat cu folie, din lemn, din manta de otel placat cu folie, din beton placat cu mozaic din sticla sau gresie, acest ultim tip fiind sI cel mai scump. Comerciantii sI constructorii de piscine spun ca sunt preferate piscinele zidite sau betonate, ngropate n pamant, care ofera sI o mai mare libertate constructorului sub aspectul dimensiunii sI al formei.



"Nu exista un model preferat de piscina. Fiecare client doreste ca lucrarea sa sa fie cat mai originala, cat mai personalizata. TotusI, sunt preferate piscinele din beton, deoarece sunt mai rezistente sI ofera o mai mare liberatate sub aspectul accesorizarii ulterioare", mai spune Nicoleta Larsen. Posibilitatile de realizare a unei piscine sunt multiple, iar produsul finit este rezultatul colaborarii dintre arhitect, constructor sI instalatorul echipamentelor. Firmele care se ocupa cu comercializarea piscinelor ofera, de obicei, toate echipamentele necesare sI accesoriile pentru care se poate opta pentru a dota o piscina: pompe, filtre, skimmere, duze de introducere sI aspiratie a apei, sifoane de pardoseala, reflectoare subacvatice, ncalzitoare electrice, scari din inox, trambuline etc.



De cele mai multe ori, accesorizarea poate depasI pretul achizitionarii sI montarii piscinei. Havuzuri, fantani arteziene, jocuri de apa, panouri solare pentru ncalzirea apei, sisteme de not contracurent, instalatii de hidromasaj, difuzoare pentru sonorizare subacvatica sunt doar cateva dintre posibilele achizitii pentru care clientul poate opta pe langa o piscina. Comercializarea piscinelor implica mult mai mult sub aspectul colaborarii dintre specialisti, ntrucat afacerea nu se rezuma doar la montarea unei piscine. "Colaboram cu o firma care se ocupa de decoratiuni pentru gradina, n ideea ca oamenii, dupa ce sI instaleaza piscina doresc sa amenajeze spatiul din jurul ei ntr-o maniera cat mai atractiva", spune Nicoleta Larsen.





Cateva firme "la apa"



Euro Kerex a aparut n 1998, n urma unei diviziuni a firmei Euro Hiparion, datorata fluxurilor tehnologice sI complexitatii situatiei economice la acel moment. Euro Kerex se ocupa de partea de comert, de relatia cu distribuitorii, de extindere sI de promovare, n timp ce Hiparion, cea de-a doua firma rezultata n urma diviziunii, are rol exclusiv n executie. "Suntem singura firma din Cluj care produce si comercializeaza piscine din lemn", declara Horvath Botond, director general Euro Kerex.



Ditco (Danish International Trading Company) din Cluj este o firma romano-daneza cu capital integral privat, nfiintata n 1998. Initial, activitatea firmei era axata pe comercializarea de automatizari pentru gaz, extinzandu-se ncepand cu anul 2001 spre un domeniu mai "estival". "Avand n vedere faptul ca afacerea automatizarilor cu gaz pentru sobe din teracota are un caracter destul de restrictiv din punct de vedere temporal, functionand n bune conditii din august pana n februarie, ne-am orientat spre domenii mai putin rigide, cu o libertate mai mare sub aspectul formei sI al culorii, care satisfac nevoia de nou si modern a cumparatorului roman", declara Nicoleta Larsen, director general al firmei Ditco.



Happy Pool din Oradea a aparut n Romania n 2000, iar nainte de acest an functionase n Ungaria. Singurul obiect de activitate al firmei este constructia,instalarea si ntretinerea piscinelor. "Pe masura ce trec anii, nregistram o crestere a cererii de piscine pe piata, ntrucat clientii nostri, care sunt n special oameni de afaceri cauta un loc de relaxare, de petrecere a timpului liber. Firma noastra foloseste echipamente si accesorii din import de calitate create de liderii pietei mondiale de profil. Avem clieti din toata tara, dar mai multi din zona vestica - Bihor, Arad, Timis, Cluj, Baia Mare, Satu Mare, Salaj - si din strainatate - Ungaria, Austia ", declara directorul general Happy Pool, Eva Domocos.





Know-how de piscina



- manevrarea instalatiei se face urmand instructiuni speciale disponibile n manualele de utilizare care se livreaza o data cu instalarea piscinei; de asemenea, firma care monteaza instalatia face un training clientului n momentul finalizarii lucrarii



- apa piscinei trebuie tratata periodic cu substante chimice; ntretinerea curenta a apei din piscina necesita mai multe tipuri de substante, unele regleaza PH-ul, altele concentratia de clor sI altele asigura controlul mpotriva algelor. Clorul trebuie sa ia valori 0,5 sI 1,5 ppm, iar PH-ul ntre 7 si 7,4. In functie de aceste valori, se stabileste tratarea apei.



- ntretinerea unei piscine costa ntre 20 sI 100 de euro pe luna, n functie de dimensiunile acesteia sI de amplasarea ei



- cantitatea de nisip din filtru este monitorizata de un manometru care indica presiunea sI cand trebuie curatat filtrul



- piscina trebuie aspirata periodic



- daca piscina este dotata cu sistem de filtrare, apa nu trebuie schimbata



- curatarea sistematica a filtrelor ajuta la mentinerea constanta a puritatii apei n bazin



- prezenta unui manometru care sa indice presiunea, duritatea apei si cantitatea de nisip din filtru ajuta la mentinerea calitatii optime a piscinei
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO