ZF Transilvania

Perdelele din Pestisu Mare ajung in cataloagele din toata Europa

27.04.2004, 00:00 943



Firma E&D Fleischer din Pestisu Mare produce peste 27.000 de perdele intr-o saptamana, ajungand astfel al doilea producator de perdele din Europa, dupa firma turca Gardinia, a declarat pentru Ziarul Financiar Erwin Fleischer, proprietarul companiei.



"Am inceput aceasta afacere cu 12 persoane, in anul 1997. Acum, in firma lucreaza peste 600 de oameni. Primele perdele le-am realizat intr-un vechi hambar, cu o suprafata de 180 de metri patrati, achizitionat de la stat. Pana acum, am investit in fabrica de la Pestisu Mare peste doua milioane de euro", spune Fleischer.



Angajatii companiei sunt adusi cu autobuzele inchiriate de firma de la Hunedoara si Calan, localitati cu un numar mare de someri.



Compania hunedoreana lucreaza in sistem lohn, intreaga productie fiind destinata exportului. "Produsele noastre ajung in marile magazine din Germania, cum sunt Kaufhof, Obi sau Otto. In plus, mai multe cataloage din domeniu, acorda pagini intregi modelelor produse la Pestisu Mare. Pretul cu care se vinde un produs este cuprins intre 6 si 40 de euro", a mai spus omul de afaceri.



El sustine ca fabrica produce modele pentru trei sezoane. "In Germania nu este ca in Romania. Acolo, perdelele se schimba cel putin de trei ori pe an, in functie de anotimp. Vara se folosesc modele in culori mai inchise, iarna se cumpara perdele in culori deschise, iar primavara sunt la moda modele vesele, viu colorate", spune Fleischer.



Fabrica hunedoreana mai produce si huse pentru scaune de copii pentru autoturisme care sunt destinate unor producatori importanti de autoturisme precum Mercedes, Renault, Volkswagen, Audi sau Hyundai. Productia de huse a demarat in urma cu doi ani, iar fabrica produce in prezent peste 600 de modele.



Compania hunedoreana a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,8 milioane de euro, in crestere cu 50% fata de 2002.



In prezent, suprafata construita a halelor unde se desfasoara procesul de productie este de aproape 3.000 de metri patrati. Deseurile textile care rezulta din procesul de fabricatie nu se arunca, ci se trimit inapoi in tarile de unde s-au achizitionat.



Fleischer s-a stabilit in judetul Hunedoara, la Deva, in urma cu sapte ani. Nu cunostea o boaba romaneste si a avut nevoie de trei ani ca sa invete bine limba romana. "Nu cautati Eldorado altundeva, decat in tara voastra. Aici puteti face lucruri importante, fara sa dispuneti de foarte multi bani", spune germanul. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO