ZF Transilvania

Polonezii de la Press Glass investesc 50 mil. euro într-o fabrică de sticlă termoizolantă la Oradea

Polonezii de la Press Glass investesc 50 mil. euro...

Autor: Laurentiu Cotu

24.11.2022, 18:20 784

Compania Press Glass Production SRL, subsidiara locală a Press Glass Holding din Polonia, unul dintre cei mai mari producători de sticlă termoizolantă din Europa, are în plan o investiţie de 50 mil. euro pentru construcţia unei fabrici pe o suprafaţă de tren de 8 hectare, în municipiul Oradea. Investiţia Press Glass din Oradea se va derula pe o perioadă de aproximativ trei ani de zile şi va genera peste 200 de locuri de muncă, potrivit primăriei Oradea.

Această investiţie se va realiza etapizat şi a rezultat în urma unor negocieri directe, reprezentând încă o investiţie semnificativă atrasă de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea SA (administratorul parcurilor industriale Eurobusiness din Oradea) anul acesta. Contractul privind investiţia a fost aprobat în 24 noiembrie de către Consiliul Local Oradea. Compania Press Glass activează în domeniul fabricării de produse finite precum prelucrarea şi fasonarea sticlei plate, şi şi-a exprimat intenţia de a desfăşura în Parcul industrial EBP IV activităţile specifice domeniului de activitate şi a oricăror altor activităţi conforme cu Regulamentul de funcţionare a parcului industrial, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Oradea.

’’Compania poloneză Press Glass intenţionează să investească la Oradea aproximativ 50 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro sunt planificaţi pentru construcţia halei şi 30 de milioane de euro pentru utilaje. Press Glass activează în domeniul fabricării de produse finite, precum prelucrarea şi fasonarea sticlei plate. Negocierile cu polonezii durează încă de prin luna mai, dar nu au putut fi finalizate decât după ce primăria a achiziţionat terenul, cele 8 hectare, de la Parohia Ortodoxă Nufărul. Noua fabrică Press Glass va funcţiona în Parcul Industrial Eurobusiness IV’’, a spus Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

Compania Press Glass şi-a început activitatea în anul 1991, având ca obiectiv principal producerea de rame pentru ferestre. În următorii zece ani şi-a stabilit poziţia de principal producător polonez de unităţi de geam termoizolant. Începând cu anul 2001, compania s-a angajat în vânzarea externă şi a construit fabrici suplimentare în Polonia. De asemenea, şi-a extins oferta către noi segmente de piaţă.

Compania a devenit cel mai mare producător european de sticlă plată prelucrată pentru industria construcţiilor. Primele filiale străine au fost înfiinţate în 2014 şi ulterior, în anul următor, primele fabrici de producţie străine. Pe piaţa globală oferă produse sub marca Press Glass, iar pentru piaţa rezidenţială din Marea Britanie sub marca Glass Systems. În anul 2015, a fost înfiinţată o fabrică în Croaţia, preluând şi patru fabrici în Regatul Unit. În 2017, a început producţia în Statele Unite şi au preluat încă două fabrici în Marea Britanie.

Proximitatea faţă de vest, conexiunea pe autostradă alături de nodurile intermodale dintre rutier, feroviar şi aerian, alături de disponibilitatea terenurilor şi deschiderea autorităţilor locale susţinute de la Bucureşti au făcut din Oradea în 2022 cel mai fierbinte punct de pe harta investiţiilor atrase de România. De la începutul anului, Oradea a atras 125 mil. euro de la Stihl, 650 mil. euro de la Nokian şi 50 mil. euro de la Press Glass. Politica de investiţii a municipiului Oradea a început în 2008, odată cu deschiderea primului parc industrial pe o suprafaţă de 80 de hectare, iar acum cele patru parcuri industriale au ajuns la 250 ha.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO