ZF Transilvania

Povestea castelului din pasul Tihuta

27.05.2004, 00:00 1106



Unul din cei mai importanti oameni de afaceri din Bistrita a devenit din bucatar intr-unul din restaurantele pe care le detin, proprietarul si stapanul singurului castel din lume care poarta numele Dracula.





Turismul nu aduce bani



Cifra de afaceri inregistrata in anul precedent la cele 5 societati detinute de Ioan Moldovan a fost de 6,2 milioane euro. Pentru anul 2004 investitorul bistritean estimeaza o cifra de afaceri de peste 7 milioane euro. Tipul de afaceri s-a diversificat si, de asemenea, numarul de angajati a crescut de la 219, la 231. "Atunci cand am hotarat sa investesc in turism am stiut ca numai din aceasta activitate nu voi reusi sa pun in aplicare si mai ales sa finalizez proiectele pe care le aveam. A trebuit sa fac altfel de productie pentru a putea sa sustin turismul", a spus Ioan Moldovan. "Nu pot sa vorbesc de profit, deoarece in ultimii ani, toti banii au fost destinati modernizarii celor doua complexe hoteliere. A fost nevoie de o serie de lucrari pentru ca acestea sa fie aduse la anumite standarde care sa ne permita sa facem turism de calitate.", a mai spus Moldovan.



Astfel numai in anul 2003 in Hotelul Coroana de Aur s-a investit peste 130.000 euro, modernizarea restaurantului ajungand la cheltuieli de 100.000 euro. O parte din acesti bani provin din credite. Cat priveste investitiile in perioada urmatoare acestea sunt preconizate la 1 milion de euro, bani folositi la extinderea restaurantului, modernizarea holului si a intrarii in hotel, achizitionarea unui autocar si construirea unei sali de conferinte.





De la bucatarie la turismul international



Prosperul om de afaceri din Bistrita si-a inceput activitatea ca bucatar in unul din restaurantele pe care azi le detine. "Iubesc atat de mult aceasta meserie, incat sunt decis ca la un moment dat sa ma retrag din afaceri si sa ma intorc printre oamenii mei.", a declarat Ioan Moldovan. In 1985, la doi ani dupa ce s-a dat in exploatare Hotel Castel Dracula, Ioan Moldovan a preluat administrarea acestui complex pe care l-a condus pana in anul 1995, cand devine proprietar, cu 90% din pachetul de actiuni. In acelasi an, Ioan Moldovan infiinteaza Agro Invest Prod avand ca principal obiect de activitate prelucrarea laptelui si apoi a carnii. In 1999, cumpara 85% din pachetul de actiuni la SC "Coroana de Aur" SA Bistrita, hotel cu o capacitate de 188 locuri de cazare si 220 locuri de servire. In anul 2000 infiinteaza la Feldru, in baza legii zonelor defavorizate, SC "Induscarn" SRL cu profil abator si comert en-gross cu carne. In 2002 cumpara 70% din pachetul de actiuni, la SC"Combis"SA, avand ca domeniu de activitate administrarea spatiilor comerciale. La nici una din aceste societati nu se aloca dividende, profitul fiind reinvestit.





Majoritatea investitilor merg in turism



LA Hotel Castel Dracula investitiile in anul 2003 s-au ridicat la 245.000 euro, investitiile estimate fiind de 460.000 euro. "Vom construi o sala de fitness,o piscina si o baza turistica si intentionam sa investim mai mult in agroturism. Pentru aceasta avem in proiect o pensiune si o stana amplasate intr-o zona mirifica, tot in apropierea Hotelului Dracula", a mai declarat Ioan Moldovan. Toate aceste investitii au ca scop atragerea unui numar mai mare de turisti in zona, chiar si in conditiile in care infrastructura existenta si reglementarile legislative nu creaza conditii favorabile dezvoltarii turismului in Romania. "Facilitatile fiscale existente la ora actuala sunt insuficiente pentru ca acesta ramura a economiei sa se dezvolte in asa fel incat sa fim competitivi pe piata UE. Avem peisaje frumoase care insa trebuie imbinate cu servicii de calitate. Ori noi suntem deficitari inclusiv la mijloacele de pregatire profesionala a angajatilor din turism. Este o problema extrem de grava deoarece fara personal calificat nu se poate desfasura o astfel de activitate la standardele impuse." a conchis Ioan Moldovan.





Salasul lui Dracula



Hotelul "Coroana de Aur" este mentionat in romanul "Dracula" al scriitorului irlandez Bram Stoker, aici fiind cazat persoanjul Jonathan Harker. In consecinta in cadrul hotelului este amenajat un salon care poarta numele celebrului personaj si unde clientii pot degusta "elixirul Dracula". Contelui Dracula ii este de asemenea dedicat un separeu de 14 locuri, pentru intalniri speciale, iar la cererea clientilor el se poate arata celor cu inima puternica. Hotelul care are trei stele detine 109 camere, dotate corespunzator, inclusiv Internet. La cererea clientilor hotelul asigura bilete pe calea ferata si avion-curse interne si internationale, bilete pentru spectacole de teatru sau vizitarea de muzee, spalatul si calcatul lenjeriei, servicii de transport cu taximetre, trasmitere de mesaje prin telefax si nu in ultimul rand, vizitarea Castelului Dracula.



Hotelul este amplasat la altitudinea de 1116m, in Popasul Tihuta, la granita dintre Transilvania si Bucovina. Zona are un climatul tonic, cu aer puternic ozonat si cu cel mai ridicat contiunt de iod in atmosfera din toata tara creind un remediu curativ pentru tratamentul nevrozei astenice, surmenajului, o stare buna suferinzilor de Bazedov etc. Constructia hotelului a fost inspirata tot de celebrul roman, care a amplasat in aceste locuri Castelul contelui Dracula. Lucrarile au inceput in anul 1976, fiind finalizat in anul 1983 si este singurul hotel de pe glob care poarta denumirea de "Dracula". Are forma unui castel cu turn si curte interioara, ceea cel face unic in Romania.



Si, pentru a-si justifica numele, in fata este amenajat un mic cimitir, iar la subsol se afla un cavou, din care, atunci cand turistii se incumeta sa se avetureze prin catacombele castelului, iese un vampir care-i pune pe fuga. Un alt mister pe care-l detine castelul este pergamenul din sticla de whisky scotian ce se afla intr-unul din ziduri. Sticla a fost zidita de catre cei 21 de membri ai Societatii "Dracula" din Londra care in anul 1980 au contribuit la constructia castelului, carand caramizi cu mainile si cu roaba. Locul pe perete unde se afla documentul este insemnat, dar secretul nu il cunoaste decat stapanul Castelului "Dracula". Membrii societatii mai sus amintit revin in fiecare an in pelerinaj la castel, unde practica ritualuri de initiere pentru noi membri si unde cei mai merituosi dintre ei primesc titluri nobiliare de baron sau contesa. Nimeni nu a avut insa curajul pana cum sa-si atribuie titlul de conte acesta fiind detinut doar de cel care a inspirat toata aceasta poveste, Contele Dracula.



Dincolo de poveste, Hotelul-Castel "Dracula" este un spatiu de cazare si agrement care detine 140 locuri de cazare, sauna, restaurant si crama. Iubitorii de natura se pot plimba cu telescaunul care functioneaza nu numai in sezonul rece, cat si vara. Se pot face drumetii pe Vechiul drum al romanilor lung de 11 km care este pavat cu dale de piatra si este prevazut inclusiv cu opritoare in zonele mai abrupte. Pentru a admira imprejurimile se poate urca pe Magura Calului ce ofera panorama asupra Muntilor Rodnei, Suhard si Calimani sau pe Stanca de la Piatra Fantanele.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO