Primăria Braşov a demarat un proiect de investiţii de peste 17 mil. lei (aproximativ 3,5 mil. euro), fără TVA, ce presupune construirea unei sănii de vară pe un traseu de aproape 1 km în Poiana Braşov. Instalaţia va fi construită în partea stângă a pârtiei Bradul şi va avea unul dintre cele mai elaborate trasee din ţară, potrivit unui comunicat de presă transmis de primăria Braşov. Până în prezent, primăria a finalizat procedura de evaluare şi a declarat câştigătoare asocierea dintre RS Activ (Braşov-Ghimbav) - lider, împreună cu Josef Wiegand GmbH & Co KG (Germania) şi Planimob CAD (Cluj – Floreşti).
’’Una dintre principalele axe de dezvoltare economică a Braşovului este turismul, tocmai de aceea continuăm investiţiile în infrastructureă dedicată acestui domeniu. Unul dintre angajamentele noastre este acela de a transforma Poiana Braşov în staţiunea celor 4 anotimpuri, astfel încât această staţiune să nu rămână doar principala staţiune de schi a României, ci să fie şi principala atracţie montană şi în celelalte anotimpuri. Conform ofertei declarate câştigătoare, această asociere va realiza în două luni proiectul tehnic, iar în alte 5 luni va finaliza lucrările. Sperăm că, la începutul toamnei, deja să ne bucurăm de sania de vară din Poiana Braşov.’’, a spus Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, într-un comunicat de presă.
Sania de vară va fi amplasată în partea stângă a pârtiei Bradul (pe partea opusă teleschiului), cu punctul de acces în apropierea staţiei inferioare a telecabinei Capra Neagră, pe platoul de lângă Centrul de Agrement. Pentru a-i creşte spectaculozitatea, traseul prevede mai multe zone de întoarcere, care oferă o mai bună panoramă, cu înălţimi cuprinse între 7 şi 13 metri, şi zone supraînălţate pentru supratraversarea unor trotuare sau căi de acces, sau pentru a crea pantele necesare pentru urcare sau coborâre.
Instalaţia va avea o urcare de 550 m, 990 m de traseu de coborâre şi 60 de sănii. Acestea vor fi echipate cu un sistem de monitorizare a distanţei între două vehicule succesive, astfel încât, la detectarea saniei din faţă, senzorii montaţi pe sania din spate să acţioneze automat frânele magnetice. Aceşti senzori sunt alimentaţi cu baterii, montate şi ele pe sănii, care se vor încărca rapid în staţia inferioară, între zone de debarcare şi cea de îmbarcare. Pe lângă sania de vară, un alt proiect realizat de primăria Braşov este amenajarea traseelor de mountain-bike.