ZF Transilvania

Primăria Timişoara a alocat 1,27 miliarde de lei din bugetul pe 2023 pentru dezvoltare

Primăria Timişoara a alocat 1,27 miliarde de lei din...

Autor: Laurentiu Cotu

06.02.2023, 16:11 206

Bugetul general al municipiului Timişoara pentru 2023 este de 2,36 miliarde de lei, din care 1,27 miliarde de lei (aproximativ 54%) au fost alocaţi pentru dezvoltare. Bugetul local prevede o alocare de 1,09 miliarde de lei pentru cheltuielile de funcţionare a oraşului, unde sunt incluse costuri precum reparaţiile străzilor şi a trotuarelor, curăţenia pe domeniul public, îngrijirea spaţiilor verzi, reparaţii la şcoli, grădiniţe şi spitale, dar şi finanţarea instituţiilor de cultură.

Cheltuielile de dezvoltare sunt de 1,27 miliarde de lei. Banii alocaţi aici vor fi cheltuiţi pentru continuarea şi finalizarea investiţiilor din oraş, ca de exemplu marile lucrări de infrastructureă de pe Bogdăneştilor, Cetăţii, Vidrighin, Solventul, investiţiile de la clinicile Balneo şi ORL, noul centru de recuperare pulmonară de la Victor Babeş, finalizarea campusului Lenau şi continuarea lucrărilor de extindere şi modernizare a mai multor şcoli din oraş, finalizarea infrastructurii culturale, ca de exemplu cinematografele Dacia, Timiş, Studio sau Turnul de Apă din Iosefin.

’’Nu a fost un buget uşor de făcut pentru că sunt mai multe elemente de context naţional şi local, care pun presiune pe bugetul local. Avem inflaţia în creştere, costurile cu energia tot mai greu de anticipat, dar şi angajamentele pe care le avem de îndeplinit anul acesta când Timişoara este Capitală Europeană a Culturii. De aceea, am venit cu o propunere echilibrată de buget, care are la bază trei direcţii strategice: continuitatea serviciilor de interes public, cum este încălzirea centralizată şi transportul în comun, continuarea şi finalizarea investiţiilor din fonduri europene şi finanţarea programului cultural al Timişoarei 2023”, a spus Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara, într-un comunicat de presă.

Primăria Timişoara preconizată o creştere a veniturilor din cote defalcate din impozitul pe venit de 13,6%, în comparaţie cu anul 2022, care se reflectă în 82 milioane de lei în plus la bugetul local. Impozitele locale nu au crescut, singura actualizare fiind cea cerută de codul fiscal, respectiv indexarea la inflaţia afferentă anului 2021. Astfel, prin impozitele locale (pe clădiri, terenuri şi autovehicule) vor veni la buget 5 milioane lei în plus faţă de anul trecut. Anul 2023 este ultimul an în care pot fi finalizate proiectele pe fonduri europene din Programul Operaţional Regional 2014-2020, în acest sens fiind estimate creşteri de venituri din absorbţia de fonduri europene de 115 milioane de lei, în comparaţie cu anul 2022. Primăria va aloca 186,7 milioane de lei pentru finanţarea proiectului Capitală Europeană a Culturii, finanţarea instituţiilor de cultură şi investiţii în infrastructura culturală.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO