ZF Transilvania

Producătorul de componente auto Aptiv caută 250 de oameni pentru fabrica din localitatea Ineu, Arad

Producătorul de componente auto Aptiv caută 250 de...

Autor: Laurentiu Cotu

14.04.2022, 19:28 770

Producătorul de componente auto Aptiv Technology Services & Solutions, fost Delphi Packard România, are disponibile în prezent 250 de locuri de muncă pentru confecţioneri cablaje auto la fabrica din localitatea Ineu, judeţul Arad, potrivit site-ului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad. Compania Aptiv Technology Services & Solutions, cu sediul în localitatea Sânicolau Mare, judeţul Timiş, a finalizat anul 2021 cu o cifră de afaceri de  aproximativ 1,45 mld. lei (294,7 mil. euro), un profit net de peste 2,4 mil. lei (495.000 de euro) şi cu un număr mediu de 3.285 de angajaţi, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Aptiv, care produce componente auto şi oferă tehnologie pentru automobile autonome, a fost cunoscută anterior sub numele de Delphi Automotive, divizându-se în 2017 în Aptiv şi Delphi Technologies. Fabricile companiei Aptiv Technology Services & Solutions din Sânnicolau Mare şi Ineu produc sisteme electrice, electronice de distribuţie. Produsele includ cablaje pentru caroserii, interioare şi uşi, precum şi cablaje mici. Compania a mai avut o fabrică în oraşul Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, unde producea sisteme de distribuţie electrică şi electronică, cu aproximativ 700 de angajaţi, pe care a închis-o în 2018 din cauza lipsei de personal.

Delphi Diesel Systems România, subsidiara locală a producătorului american de componente auto Delphi Technologies, şi-a schimbat în 2020 numele în BorgWarner România, odată cu preluarea acesteia de către americanii de la BorgWarner. Compania deţine o unitate de producţie în comuna Miroslava, judeţul Iaşi, unde lucrează peste 2.000 de angajaţi.

Industria auto a fost lovită în 2021 de patru crize, pornind de la pandemie, continuând cu lipsa componentelor electronice şi cu scumpirea ma­teriilor prime, iar pe final de an industria să fie lovită de creş­terea puternică a costurilor legate de energie. Peste acestea s-a supra­pus şi explozia preţurilor transpor­turilor dinspre Asia, care au crescut şi de zece ori. Constructorii auto au renegociat o parte dintre contractele cu furnizorii, însă chiar şi aşa o parte din costul suplimentar va fi transferat şi într-o creştere a preţurilor maşinilor noi.

Cele mai mari zece grupuri şi pro­ducători de componente auto de pe piaţa locală au înregistrat în 2020 un business cumulat de 39 de miliarde de lei, în scădere uşoară de la 40,5 miliarde de lei în 2019. Cei mai mari producători de componente auto din România sunt Continental, Star Assembly,  Autoliv, Michelin, Hella Pirelli, Bosch, Marquardt, Leoni şi Yazaki, potrivit topului producătorilor de componente auto realizat de ZF.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO