ZF Transilvania

Producătorul de ţevi industriale Silcotub Zalău şi-a dublat profitul în 2021, ajungând la 258,8 mil. lei

Producătorul de ţevi industriale Silcotub Zalău şi-a...

Autor: Laurentiu Cotu

19.05.2022, 18:30 247

Producătorul de ţevi industriale Silcotub din Zalău, parte a grupului internaţional Tenaris, controlat de familia italiană Rocca, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de peste 2,6 mld. lei (533,3 mil. euro), în creştere cu aproximativ 59% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a realizat anul trecut un profit net de peste 258,8 mil. lei (52,6 mil. euro), dublu faţă de anul precedent, când Silcotub a avut un câştig net de aproximativ 128,4 mil. lei (26,6 mil. euro), conform datelor publice. Compania a ajuns anul trecut la un număr mediu de 1.656 de angajaţi, cu 177 de oameni mai mulţi decât în anul precedent.

Produsele realizate de către compania Silcotub sunt folosite în industria extracţiei de petrol şi gaze, pentru transportul de fluide, în domeniul energetic precum şi în indus­tria auto. Circa 60% din producţia companiei merge în SUA, Orientul Mijlociu şi Asia, iar 30% reprezintă exportul către Uniunea Europeană. În pofida provocărilor apărute încă din a doua parte a anului trecut, anul 2021 a fost unul bun pentru companie, atât din perspectiva afacerilor, cât şi din perspectiva producţiei. Astfel, compania a avut un record al producţiei de oţel, depăşind circa 600.000 de tone de oţel produse. Producţia de ţevi fără sudură a fost anul trecut de 200.000 tone, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii Silcotub.

Perspectivele pentru anul acesta nu sunt optimiste ţinând cont de creşterea preţului la energie. Compania avea planuri de a dezvolta două noi capacităţi anul acesta, o investiţie de 45 milioane dolari, însă Silcotub a fost nevoită să oprească pentru moment dezvoltările. Compania a finalizat în urmă cu trei ani o investiţie de 8 mil. dolari la Zalău, pentru retehnologizarea liniei de finisare a ţevilor.

În cadrul Silcotub lucrează circa 1.800 de salariaţi, însă criza forţei de muncă reprezintă o problemă cu care se confruntă compania, recrutarea specialiştilor devenind din ce în ce mai dificilă. Silcotub face parte din grupul Tenaris, cel mai mare producător din lume de conducte pentru forajul pe­trolier, controlat de familia italiană Rocca. Silcotub se află pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari companii din siderurgie, pe primul loc fiind Libery Galaţi, cu afaceri de circa 4,6 miliarde lei.

 
 


 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO