ZF Transilvania

Profitul Raffaello Shoes Factory, cel mai mare producător de pantofi din România, a crescut de zece ori în 2021, ajungând la peste 7 mil. lei

Profitul Raffaello Shoes Factory, cel mai mare...

Autor: Laurentiu Cotu

23.06.2022, 16:10 103

Raffaello Shoes Factory, cel mai mare producător de pantofi din România, deţinută de italienii de Grisport, a realizat în 2021 o cifră de afaceri de 348,4 mil. lei (70,8 mil. euro), în creştere cu 32,3% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 263,3 mil. lei (54,5 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Producătorul de pantofi a raportat pentru 2021 un profit net de aproximativ 7,3 mil. lei (1,5 mil. euro), de zece ori mai mare faţă de anul precedent, când Raffaello Shoes Factory a avut un câştig net de aproximativ 713.000 de lei (148.000 de euro), conform datelor publice. Raffaello Shoes Factory a ajuns anul trecut la un număr mediu de 640 de angajaţi.

Raffaello Shoes Factory a ajuns în 13 ani de la fondare în topul celor mai mari produ­cători de în­călţăminte, la vârful exportatorilor de pro­fil şi unul din marii angajatori locali. Raffaello Shoes Factory este deţinută integral de compania italiană Grisport, potrivit datelor de pe platforma Confidas.

Producţia de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte, care în anii 1990-2000 domina topul exporatorilor, este într-un declin constant, iar asta se vede şi din închiderea unui număr tot mai mare de unităţi de producţie. Există în continuare fabrici în top 500 exportatori, însă cele mai multe sunt în a doua parte a clasamentului. Cel mai bine clasat, pe locul 99, este grupul Raffaello Shoes Factory care produce, conform celor mai recente date ZF, încălţări pentru Decathlon.

Industria textilă, de îmbrăcăminte şi încălţăminte a fost mulţi ani un pilon de bază al exporturilor româneşti, precum şi un angajator important. Treptat însă, odată ce salariul din domeniu a rămas printre cele mai mici din economie şi nu de puţine ori apropiat de minim, oamenii au migrat. Unii au ales alte sectoare de activitate, în timp ce alţii au plecat peste hotare. La final de 2020, ultimul an pentru care există date publice relevante la nivel de industrie, în sectorul producţiei de îmbrăcăminte, încălţăminte şi textile din România lucrau 143.000 de oameni. Numărul lor era cu 170.000 mai mic decât în 2008.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO