ZF Transilvania

Proiectul de peste 1 miliard de euro pentru realizarea drumului expres Arad-Oradea intră în linie dreaptă

Proiectul de peste 1 miliard de euro pentru realizarea...

Autor: Laurentiu Cotu

14.10.2020, 17:47 10822

Municipiul Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, municipiul Arad şi Consiliul Judeţean Arad, în parteneriat cu CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), au în plan realizarea unui drum expres care să lege municipiile Arad şi Oradea, proiect estimat la peste 1 miliard de euro. Finanţarea lucrărilor pentru execuţia acestui obiectiv de investiţie rutieră sunt prevăzute a fi realizate prin Programul Operaţional de Transport 2021-2027. CNAIR a depus primele documentaţii la autorităţile locale pentru realizarea acestui drum expres.

’’Am făcut demersuri pentru a accelera construirea acestui drum expres. Consiliul Judeţean Bihor va face actualizarea Studiului de Fezabilitate, iar apoi proiectul va fi depus spre finanţare la CNAIR, astfel încât, prin realizarea acestui proiect, Oradea va fi legată de Arad printr-un drum cu patru benzi. În felul acesta zona de sud a judeţului va avea condiţii pentru dezvoltare, iar noua şosea va funcţiona şi ca centură ocolitoare a Salontei’’, a spus Ilie Bolojan, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. 

Conform proiectelor, drumul expres Oradea-Arad va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulaţie pe sens pe o distanţă de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanţă de 43,5 km şi profil de drum expres cu două benzi de circulaţie pe sens pe 76,4 kilometri. Proiectul include şi realizarea a 5 drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte şi a 12 noduri rutiere.

Totodată, acest drum expres ar urma să fie legat de autostrăzile A1 şi A3, asigurându-se astfel conectivitatea cu infrastructura existentă, respectiv sectorul Oradea-Borş şi Nădlac-Arad-Timişoara. Drumul va fi un drum cu un traseu nou, în afara localităţilor, cu exproprierile cerute de asigurarea coridorului necesar implementării proiectului, în regim cu autostrada, cu patru benzi, două pe un sens, cu ieşiri şi intrări pentru legăturile cu Drumul Naţional 79 şi cu drumurile judeţene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO