ZF Transilvania

Retailerului de încălţăminte Benvenuti, controlat de antreprenorul Dan Pavel, a revenit pe profit în 2021, la afaceri de 123,4 mil. lei

Retailerului de încălţăminte Benvenuti, controlat de...

Autor: Laurentiu Cotu

19.05.2022, 19:45 253

Retailerul de încălţăminte Benvenuti, controlat de antreprenorul local Dan Pavel, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de aproape 123,4 mil. lei (25 mil. euro), în creştere cu 26,5% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania şi-a bugetat pentru 2022 o creştere de 10-15% a afacerilor faţă de anul trecut, susţinută atât de magazinul online, cât şi de deschiderea unor noi unităţi. Benvenuti a revenit anul trecut pe profit, obţinând un câştig net de 5,4 mil. lei (1,1 mil. euro), de la o piedere netă de 7,9 mil. lei (1,6 mil. euro) suferită în 2020, conform datelor publice. Compania a avut anul trecut un număr mediu de 369 de angajaţi. Retailerul de încălţăminte a deschis la finalul anului trecut un nou magazin Enzo Bertini, în Sun Plaza Bucureşti, ajungând astfel la o reţea de 46 de magazine sub brandul Benvenuti şi 6 magazine multibrand, Enzo Bertini.

Compania a investit anul trecut peste 100.000 de euro în noul magazin Enzo Bertini, deschis în luna noiembrie 2021 în mall-ul Sun Plaza Bucureşti. Pentru 2022, Benvenuti are prevăzute renovări generale pentru 3 magazine, precum şi deschideri de magazine noi, proiecte pentru care s-a alocat un buget de aproximativ 500.000 de euro. Antreprenorul Dan Pavel, proprietarul Benvenuti, a fost acţionar şi în cadrul retailerului de pantofi Leonardo, alături de Florin Panea, înainte de a lansa pe piaţă brandul Ben­venuti. Odată cu venirea crizei din 2008-2009, businessul Benvenuti a intrat într-un amplu proces de restructurare, focalizarea fiind pe reducerea costurilor. Atunci au fost reduse substanţial bugetele de marketing, însă ulterior, acestea au revenit din nou pe creştere, odată ce businessul a intrat şi el pe un trend ascendent. Alături de Dan Pavel, care deţine 85% din acţiunile Benvenuti, din acţionariatul companiei mai fac parte Adrian Certezeanu (5%), Gabriel Ţepelea (5%) şi Adrian Câzu (5%).

Românii cheltuie anual circa 5 mld. euro pe haine, pantofi şi echipamente sportive, iar până la pandemie ponderea vânzărilor online era de circa 10% în medie, conform estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă. În 2020 însă, pandemia de COVID-19 a schimbat raportul de puteri şi a făcut ca online-ul să devină nu doar un motor al acestei pieţe, ci şi un pariu al jucătorilor care încă nu se lansaseră - deloc sau puternic – pe acest segment.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO