ZF Transilvania

Romania va fi prezenta la Cupa Mondiala din Germania. Nu cu fotbalisti, ci cu... pahare

19.01.2006, 20:22 82

Inainte de 1989, la Sticla Turda lucrau peste 5.000 de oameni. Acum au mai ramas doar 760. Aici si-au comandat pahare cluburi precum Steaua Bucuresti, FC Olt sau Universitatea Craiova. Cea mai recenta comanda este pentru Cupa Mondiala de fotbal.

Dupa ce a ratat calificarea la Campionatul Mondial de fotbal, Romania nu va fi reprezentata in Germania de Mutu, Chivu si ceilalti tricolori, ci de o mana de clujeni, care fabrica produse oficiale ale turneului final. Cel mai spectaculos exemplu este cel al fabricii de sticla din Turda, de unde vor pleca spre Germania cele peste 200.000 de paharele oficiale ale Cupei Mondiale, dar la fel de interesanta este ideea lui Sorin Vadana care face kituri sportive destinate comercializarii in timpul aceleiasi Cupe.

"Este absolut firesc faptul ca organizatorii au ales Turda ca loc de fabricatie al paharelor. Fabrica noastra este cunoscuta si respectata oriunde in lume, pentru ca realizeaza sticla de o calitate foarte ridicata la preturi mai avantajoase decat Polonia, spre exemplu", se mandreste directorul general al "Sticlei", Traian Rusan.

Managerul a dezvaluit si ca design-ul celor patru modele de pahare a fost realizat de o echipa mixta germano-romana. "Am fost tare mandru la expozitia de la Frankfurt, cand am vazut pe un perete intreg numai obiectele iesite pe poarta fabricii noastre. Discutiile privind productia paharelor le-am demarat in primavara lui 2004, dar abia in septembrie am semnat contractul si am inceput productia", a adaugat el.

Din cele patru modele de pahare, doua sunt pentru bere, unul pentru vinuri, iar al patrulea pentru bauturi racoritoare.

Comanda pentru Campionatul Mondial aduce o speranta directorului Traian Ruscan, care incearca din greu sa restructureze Sticla Turda. "Suntem intr-o perioada de reorganizare, situatia noastra fiind foarte delicata. Ne zbatem sa existam si sa mentinem brand-ul. Avem planuri de restructurare destul de complexe, dar este foarte important sa gasim un investitor care sa ne ajute. Sticla Turda detine, printer altele, 17 hectare de teren si 10 cladiri nefolosite pe care platim 1,5 miliarde de lei pe luna in plus impozit. Pentru toate acestea speram sa gasim cumparator sau pe cineva dornic sa investeasca in inchirierea lor. Asa am ajunge sa mai scadem din cheltuieli", explica Traian Ruscan. Potrivit acestuia, in 2005 Sticla Turda a inregistrat o cifra de afaceri de 4 milioane de dolari in conditiile in care avea 1.200 de angajati, iar pentru 2006, Ruscan estimeaza o cifra de afaceri de cel putin 5 milioane dolari. "Suntem in discutii cu un investitor roman, dar de abia dupa AGA putem spune care sunt rezultatele negocierilor. Dupa mine, cea mai buna solutie pentru a iesi din impas este o majorare de capital", a mai spus Rusca, In acest moment, Sticla Turda este detinuta in proportie de 51% de Euromex Bucuresti, aproximativ 15% SIF Muntenia si alti actionari 34%.

Un rol important in aspectul deosebit al paharelor il au decoratorii, care le picteaza manual, pe fiecare in parte. "E o meserie care necesita foarte multa atentie, in care trebuie sa dai dovada de profesionalism. Eu cred ca, prin produsele pe care le-au executat, toti sticlarii de aici s-au calificat la Campionatul Mondial", a spus Rodica Mihut, unul dintre cei mai buni pictori-decoratori ai sectiei. Ea recunoaste ca doreste sa-i cumpere cateva astfel de pahare sotului, deoarece acesta este un impatimit al fotbalului: "Vreau sa-i fac o surpriza".

Pretul de productie al unui astfel de pahar se situeaza in jurul a 2 euro, dar suporterii care vor umple stadioanele Cupei Mondiale vor trebui sa scoata din buzunar o suma mult mai mare pentru achizitionarea lui. Echipa de fotbal a Romaniei nu s-a calificat la Mondialele din Germania. Le vor tine locul profesionistii de la Turda, care s-au aratat mai talentati si mai constiinciosi decat Mutu si Chivu.



Handbalist de performanta

Traian Rusan, cel care are meritul de a fi obtinut contractul cu organizatorii Campionatului Mondial, a practicat handbalul si a jucat timp de un sezon si jumatate in Divizia A, la Poli Iasi. "Am fost nevoit sa renunt la cariera de sportiv din cauza ca miopia a avansat si am avut probleme cu vederea", s-a confesat directorul. Totusi, el a ramas in handbal, ca antrenor. Cea mai bine cotata echipa pregatita de el a fost Sticla Targu Jiu, cu care nu a reusit, insa, sa promoveze in prima liga.



Mini-kit-uri care aduc profit

Firma clujeana "Ofsaid Sport", patronata de fostul arbitru Sorin Vadana, asteapta o comanda din Germania pentru mini-kit-uri (foto), un fel de tricouri de marimea unui fanion, care ar urma sa fie comercializate in perioda Cupei Mondiale. Pana acum, societatea clujeana a realizat un set de 3.600 de mini-kit-uri pentru Chelsea Londra si unul de 1.250 de mini-kit-uri pentru Glasgow Rangers.

Cum afacerea sa este la inceput, Sorin Vadana nu se lanseaza in prea multe speculatii. "Comenzile de acum sunt serie mica, pentru ca deocamdata nu avem posibilitatea sa oferim cantita prea mari. Este o afacere inceputa de putina vreme si nu pot spune cum va evolua. Sa rezolvam aceste comenzi si apoi mai vedem", este el de parere.

transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO