ZF Transilvania

SIF Oltenia, mai tare ca Transilvania la activul net unitar

23.09.2004, 00:00 19

Societatea de investitii financiare (SIF) Transilvania domina in continuare topul  SIF-urilor in ceea ce priveste profitul realizat de la inceputul anului.
Insa SIF Transilvania a fost intrecuta de SIF Oltenia in ceea ce priveste valoarea activului net unitar. Transilvania are un activ net unitar de 11.300 lei/actiune, in timp ce activul net unitar in cazul Oltenia este de 11.710 lei/actiune. Aceasta situatie s-a datorat faptului ca Oltenia are mai multe actiuni cotate decat Transilvania, actiunile cotate fiind evaluate la media pretului de tranzactionare de pe piata din ultimele 12 luni, in conditiile in care in ultimul an piata per ansamblu s-a aflat pe un trend ascendent. Actiunile necotate la Bursa sunt evaluate in functie de datele din contabilitatea companiilor, care nu reflecta de cele mai multe ori afacerile respective.
Pozitionarea pe locul intai a SIF Transilvania in ceea ce priveste profitul nu este surprinzatoare si probabil se va mentine pana la sfarsitul anului, in conditiile in care Transilvania a realizat cea mai mare parte a profitului din vanzarea in primul semestru al unui pachet de peste 5% din actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia).
Potrivit lui Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision,  Transilvania va mai vinde pana la sfarsitul anului din actiunile detinute la Petromidia doar daca va obtine un pret cel putin egal cu cel pe care l-a obtinut in urma vanzarilor anterioare. Transilvania a vandut din actiunile detinute la Petromidia la un pret mediu de aproximativ 650lei/actiune. In prezent, cotatia unei actiuni Rompetrol Rafinare este sub pragul de 600 lei.
Presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest, Nicolae Rusu, crede  ca SIF Transilvania nu va mai vinde decat daca pretul actiunilor Rompetrol Rafinare va fi in jurul a 1.000 lei/actiune, unul din motive fiind acela ca altfel,  Transilvania va realiza in acest an un profit foarte bun, de aproximativ 2.000 lei/actiune, dar in anul urmator va fi mai greu repetarea unui astfel de rezultat. Oricum, este putin probabil ca pretul unei actiuni Rompetrol Rafinare sa ajunga in jurul a 1.000 lei in acest an.
In primele opt luni ale anului, SIF Transilvania a obtinut un profit de 562,2 miliarde lei, ceea ce reprezinta aproximativ 1.029 lei/actiune.
SIF Moldova are dupa opt luni un profit de 311,7 miliarde lei, sau 600 lei/actiune. Valoarea activului net unitar in cazul acestei societati este de 8706 lei/actiune. SIF Moldova este prima dintre cele cinci SIF - uri care va propune actionarilor aprobarea unui program de rascumpararre a pachetelor reziduale de actiuni distribuite in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Derularea unei astfel de actiuni va insemna cresterea costurilor, ceea ce bineinteles pe termen scurt va taia din profit. Insa, compania mizeaza pe recuperarea a unei parti din costuri prin repunerea ulterior in  vanzare la un pret mai mare a actiunilor rascumparate.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO