ZF Transilvania

Somajul tehnic si disponibilizarile au ajuns la portile marilor angajatori ai Clujului

Somajul tehnic si disponibilizarile au ajuns la portile marilor angajatori ai Clujului

La fabrica Nokia din Jucu au fost disponibilizati pana in prezent 104 angajati

22.12.2008, 17:39 115

Bechtel, compania americana care construieste autostrada Transilvania, a anuntat ca lucrarile de constructie a autostrazii au fost reduse substantial, iar in urmatoarele doua luni de zile numarul angajatilor disponibilizati ar putea sa ajunga la 2.300 de oameni.

Constructorul american al proiectului autostrada Transilvania a anuntat ca pana in momentul de fata au fost trimisi in somaj tehnic aproximativ 600 de muncitori, iar in perioada urmatoare de timp se vor continua disponibilizarile pana la aproximativ 1.300 de angajati. Oficialii Bechtel anuntau in acest an ca, pentru a putea finaliza proiectul autostrada Transilvania pana in anul 2013, ar trebui sa dispuna de peste 15.000 de angajati.
„Proiectul a suspendat activitatea a aproximativ 600 de salariati. De asemenea, sindicatele au fost informate in privinta unei eventuale concedieri colective a angajatilor. Regretam ca trebuie sa luam aceasta masura, dar nu putem continua lucrarile fara a fi platiti, fara a avea acces liber si fara obstacole la suprafete de teren cu o intindere considerabila, situate una in continuarea celeilalte", a declarat pentru ZF Transilvania Michael Mix, directorul de proiect al autostrazii Transilvania.
Potrivit reprezentantilor Bechtel, firma americana are de incasat de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) o suma de peste 27 de milioane de euro si TVA in valoare de peste 4,2 milioane de euro (14,7 milioane de lei) pentru lucrarile certificate inca din luna iulie.
„Nu vom putea continua lucrarile fara a primi banii pe activitatea desfasurata pana in prezent. Vrem sa fim platiti pentru lucrarile pe care le-am efectuat pana in prezent si avansul pentru anul 2009. In aceste conditii vom opri disponibilizarile si vom relua activitatea’’, spune Michael Mix.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a anuntat ca in acest an s-a cheltuit pentru constructia autostrazii Transilvania o suma de 250 mil. euro pentru toate activitatile, inclusiv cele conexe proiectului. Statul roman a cheltuit in ultimii patru ani aproape 675 mil. euro pentru proiectul autostrada Transilvania. Conform reprezentantilor autostrazii Transilvania, criza economica nu are efecte negative asupra Bechtel, dimpotriva, este o oportunitate pentru a dezvolta mai rapid proiectul.
„Criza e o oportunitate, pentru ca intr-o asemenea perioada sunt foarte necesare proiectele pe termen lung, care creaza locuri de munca si activitate economica. Exista lucrari care se pot face si iarna, de la excavari la constructia de fundatii, care sunt subterane si izolate, sau, in medii controlate, la productia de grinzi", a precizat Michael Mix.
Conform oficialilor Bechtel, CNADNR a intampinat dificultati in asigurarea accesului la terenul necesar efectuarii lucrarilor, eliberarea terenului si relocarea utilitatilor, indepartarea deseurilor si a materialelor periculoase, precum si in ceea ce priveste descarcarea de sarcina arheologica.
„In situatia de fata ne este imposibil sa mentinem ritmul actual de efectuare a lucrarilor. Personalul suspendat va fi platit in continuare conform prevederilor legale din Romania pana la data la care le vom solicita oamenilor reluarea activitatii. In eventualitatea unei concedieri colective, angajatii vor beneficia de o plata compensatorie reprezentand echivalentul a doua salarii de baza lunare’’, spune Michael Mix.
La inceputul acestui luni conducerea Bechtel a trimis in somaj tehnic peste 200 de angajati din cauza reducerii volumului de lucrari pentru perioada de iarna. In vara numarul angajatilor Bechtel era de 2.700 de persoane.
Conform celor mai recente informatii furnizate de Bechtel au fost asfaltati pana in prezent 7 km de autostrada, iar pana la finele anului in curs reprezentantii firmei au spus ca nu se vor mai face asfaltari.
Proiectul construirii autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract de 2,24 mld. euro. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractului incheiat de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.
Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, care a demarat in luna martie a anului trecut o investitie de 60 de milioane de euro in localitatea Jucu din judetul Cluj, a trimis in aceasta luna in somaj tehnic 104 angajati. Oamenii trimisi in somaj tehnic erau angajati de doua firme subcontractoare ale Nokia si lucrau la asamblarea de telefoane mobile. Reprezentantii Nokia au declarat la inceputul acestui an ca fabrica de la Jucu va ajunge in 2009 la 3.500 de persoane, excluzand varianta concedierilor de personal.
„Datorita caracterului sezonier al activitatilor din industria producatoare de dispozitive mobile, Nokia are contracte in desfasurare cu agentii de plasare a fortei de munca ce asigura personal temporar pentru toate fabricile Nokia, acesta fiind si cazul fabricii din Cluj. Numarul personalului temporar din exterior fluctueaza in functie de sezon, iar datorita caracterului sezonier al productiei in aceasta perioada, nu solicitam personal provenit din agentii externe de plasare a fortei de munca’’, a declarat pentru ZF Transilvania Monica Alb, manager de comunicare in cadrul Nokia Romania.
Conform managerului Nokia Romania, John Guerry, toti angajatii vor primi 75% din salarii in perioada in care vor sta acasa. Fluctuatiile productiei si efectele crizei economice par sa fie principalele motive care au dus la trimiterea angajatilor in somaj tehnic.
„Acordul-cadru si colaborarea cu agentiile va continua si, in functie de necesitatile noastre, acestea ne vor asigura personalul necesar. Conducerea fabricii de la Jucu a decis anul acesta sa opreasca productia intre 22 decembrie si 5 ianuarie 2009’’, a mai spus Monica Alb.
Lucrarile de constructie ale fabricii Nokia de la Cluj au inceput in luna iulie a anului 2007, iar prima etapa de realizare a fabricii s-a incheiat in sapte luni. Compania Nokia a primit o suprafata de 90,25 de hectare (aproape 1 milion de metri patrati) in comuna Jucu, in folosinta gratuita, pentru a dezvolta investitia denumita „Nokia Village", care, in final, va totaliza 200 mil. euro.
De la demararea productiei in cadrul fabricii din Jucu in luna februarie a acestui an si pana in luna septembrie 2008, Nokia a fabricat peste 10 milioane de telefoane. Conducerea companiei spune ca intentioneaza sa aduca in urmatorii trei ani unitatea de productie din Jucu la nivelul celei mai mari capacitati din ansamblul fabricilor Nokia la nivel international. Nokia detine in prezent 13 fabrici la nivel mondial, in 9 tari.
Fabrica Nokia de la Jucu a demarat oficial activitatea de productie cu 350 de angajati directi, atat din sectorul de management si administrativ, cat si in productie.
Printre companiile afectate de criza financiara se numara si producatorii de materiale din hartie si carton. Fabrica de celuloza si hartie Somes Dej, parte a grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, a anuntat ca va inchide in aceasta luna fabrica de celuloza si ca va concedia aproximativ 300 de angajati care lucreaza in aceasta unitate.
„Vom opri activitatea fabricii de celuloza pana la jumatatea anului viitor, cand vom relua business-ul doar in conditiile in care conjunctura pietei de hartie va deveni favorabila", a declarat pentru ZF Transilvania Adrian Itu, directorul general al companiei.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, oprirea activitatii fabricii vine pe fondul ieftinirii pretului la celuloza, astfel ca pretul a scazut de la aproximativ 610 dolari pe tona de celuloza anul trecut, la 480 de dolari anul acesta, ceea ce ar fi generat pierderi foarte mari producatorului daca ar fi continuat activitatea.
Somes Dej este o companie listata pe bursa, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 35,3 mil. euro, nivel similar cu cel din 2006, in timp ce profitul net a fost de 52.000 de euro. Grupul SCR este principalul actionar al Somes Dej din 2004, cand a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la compania austriaca MFC Commodities Gmbh.
Industria lactatelor este afectata in prezent de criza financiara, astfel ca producatorul de lactate Napolact, detinut de grupul olandez Friesland Foods, a anuntat ca va inchide pana la finalul anului fabrica din localitatea clujeana Huedin, in care lucreaza aproximativ 100 de oameni. Grupul se afla la a treia restructurare de acest tip in mai putin de doi ani.
Friesland Foods va transfera capacitatile de productie ale fabricii din Huedin la cea din Baciu, ambele unitati fiind situate in judetul Cluj, iar potrivit reprezentantilor companiei, procesul de transfer al fabricii din Huedin va dura aproximativ doua luni.
Friesland Romania estimeaza ca va finaliza anul acesta cu afaceri de aproape 140 de milioane de euro si cu un numar mediu de angajati de aproximativ 1.500 de persoane, cu circa 1.100 mai putin fata de anul 2004.
Alte companii din judetul Cluj care au anuntat concedieri colective sunt Vladeasa Cluj, cu 234 de angajati, compania fiind in prezent inchisa. Compania Com Fashion a disponibilizat 66 de angajati, iar producatorul de incaltaminte din Turda Toscano a concediat un numar de 105 salariati. La compania Sticla Turda au fost concediati 450 de angajati, la Cesom Turda 160 de oameni, iar la Hidroconstructia, 200. Disponibilizari masive, de 450 de angajati, a anuntat si Combinatul de Celuloza si Hartie Dej.
 
Disponibilizari in Cluj - perioada septembrie-decembrie 2008:
  • Bechtel, santierele din Cluj si Bihor – somaj tehnic – 600 de angajati;
  • Sticla Turda – concedieri colective – 450 de angajati;
  • Combinatul de Celuloza si Hartie Dej – concedieri colective – 450 de angajati;
  • Somes Dej – concedieri colective - 300 de angajati;
  • Vladeasa Cluj – inchidere fabrica – 234 de angajati;
  • Hidroconstructia Cluj – concedieri colective – 200 de angajati;
  • Cesom Turda – concedieri colective – 160 de angajati;
  • Turda Toscano – concedieri colective – 105 angajati;
  • Nokia Jucu – somaj tehnic – 104 de angajati;
  • Napolact Huedin – inchidere fabrica - 100 de angajati
  • Com Fashion – concedieri colective – 66 de angajati;
Sursa: ZF Si AJOFM Cluj

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO