ZF Transilvania

Spaniolii de la ACE au finalizat investitia de 14 mil. euro

11.03.2005, 00:00 20

Conducerea grupului spaniol ACE (Automobile Componente Electrice), producator de cablaje pentru industria auto, a anuntat finalizarea investitiei de 14 milioane de euro pentru constructia primului centru de productie din Romania, la Cluj-Napoca.



Noua unitate de productie va fi inaugurata oficial la jumatatea lunii viitoare.



Grupul a demarat acest proiect in 2002, prin achizitionarea unui teren de 24.000 de metri patrati, pe care a construit initial doua centre de cate 3.600 mp fiecare. Suprafata productiva a grupului a ajuns in prezent la 15.000 mp, dupa finalizarea ultimului spatiu de productie de 4.200 mp.



"Dublarea cifrei de afaceri in fiecare an a impus largirea spatiilor de productie. Am inceput cu cateva comenzi pentru Seat, insa in fiecare an am castigat noi contracte atat pentru cele mai noi modele ale producatorului spaniol, cat si pentru alti constructori", a declarat pentru ZF Transilvania Adam Ambrus, director general la ACE Romania.



Alaturi de fabrica din Cluj, grupul spaniol mai detine in judet alte 19 centre de productie, unde lucreaza peste 650 de persoane. Cea mai mare unitate externa a ACE Romania se afla la Dej, celelalte locatii fiind in cateva orase si sate din jurul municipiului Cluj-Napoca. "Sunt hale de productie unde se asambleaza cablurile. Noi le furnizam toate mijloacele fixe, precum si materia prima", a mai spus Ambrus.



Conducerea companiei mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 600 mld. lei (aproximativ 16,4 mil. euro), in crestere cu 52% fata de anul trecut. "Cresterea estimata pentru acest an se bazeaza in principal pe preluarea fabricarii unor cabluri pentru noile modele Seat Toledo si Seat Leon, repere care se executau doar in fabrica din Spania. Vom realiza aici 50% din productia de cabluri pentru noile modele", a mai spus Ambrus. Potrivit declaratiilor directorului general al ACE Romania, fabrica din Cluj va incepe executia unor noi cabluri pentru Audi, si se afla in negocieri cu General Motors, pentru a produce si pentru Ford.



In acest moment ACE Romania este furnizor exclusiv pentru un tip de cablaje folosit la fabricarea noului model Seat Altea. De altfel, aproximativ 35% din cifra de afaceri a companiei provine din colaborarea cu constructorul auto spaniol, acelasi procent fiind detinut si de vanzarile pentru Volkswagen.



"Majoritatea furnizorilor din industria auto si-au inchis fabricile din Europa de Vest si se retrag inspre Europa Rasariteana, in Romania, Bulgaria sau Ucraina. In termen relativ scurt vor ajunge cu productia in China. Evolutia in acest sens este evidenta, datorita faptului ca se foloseste foarte multa forta de munca in aceasta industrie, iar toate firmele cauta sa castige competitivitate prin reducerea costului de manopera", a mai precizat directorul ACE Romania.



In 2002, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 85 mld. lei (2,7 mil. euro), in 2003 a ajuns la 194 mld. lei (5,1 mil. euro), iar anul trecut a fost incheiat cu 395 de mld. lei (9,7 mil. euro). "Contractele sunt realizate pe termen lung pentru ca se construieste acelasi numar de masini in fiecare an. E un domeniu in care previziunile sunt confirmate", afirma Adam Ambrus. Pe piata romaneasca, cei mai importanti competitori sunt companiile Leoni si Draxlmaier.



Grupul spaniol ACE detine sapte fabrici, dintre care cinci in Spania, una in Mexic si una in Romania si a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 105 mil. euro. transilvania@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO