ZF Transilvania

Tehnomat revizuieste in scadere estimarile pentru anul in curs

03.12.2008, 20:15 110

Compania Tehnomat Inginerie Industriala din Cluj-Napoca, parte a concernului francez Fabricom Systemes D’Assemblage, producator de utilaje si instalatii de asamblare si robotica industriala, estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri de 3 mil. euro, în conditiile în care vanzarile din acest an vor ajunge la 2,6 mil. euro.

Cu toate ca la începutul anului 2008 reprezentantii Tehnomat prognozau pentru anul în curs vanzari totale de 3,2 mil. euro, în crestere cu 30% fata de anul 2007, potrivit celor mai recente estimari ale conducerii companiei clujene, cifra de afaceri din 2008 se va situa la nivelul vanzarilor realizate anul trecut.
“tinand cont de criza financiara care afecteaza în prezent si domeniul nostru de activitate, suntem nevoiti în prezent sa revizuim în scadere estimarile în ceea ce priveste cifra de afaceri pentru acest an. Consider ca firmele cu experienta în domeniul instalatiilor de asamblare si robotica industriala vor iesi cu bine din aceasta criza economica si vor continua dezvoltarea propriilor afaceri”, a declarat pentru ZF Transilvania Mihai Serban, general manager în cadrul companiei Tehnomat Inginerie Industriala.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, afacerile Tehnomat pe piata interna în acest an au fost sustinute de contractele încheiate cu reprezentantii Dacia-Renault în vederea livrarii liniilor necesare asamblarii motoarelor si cutiilor de viteza pentru autoturismele Logan. Vanzarile Tehnomat stagneaza în principal datorita problemelor legate de furnizarea de echipamente catre fabrica din Pitesti si catre furnizorii europeni ai Renault. 
Exportul reprezinta 85% din ponderea cifrei de afaceri a companiei clujene, produsele Tehnomat fiind comercializate cu precadere pe piata franceza.
“Daca în 2006 exportul a reprezentat 87% din cifra de afaceri a companiei noastre, iar cantitatea cea mai mare a productiei Tehnomat se comercializa pe piata franceza, în acest an activitatile pe piata nationala au avut o tendinta mai puternica de crestere”, precizeaza Mihai Serban.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, orientarea activitatilor Tehnomat spre clientii din Europa din ultimii ani de zile s-a materializat în cresterea numarului de contracte cu acestia si prin evolutii benefice pe planul actionariatului.
“Prin majorari succesive de capital si transfer de parti sociale s-a ajuns ca în acest an actionarul principal al firmei noastre sa fie grupul industrial francez Fabricom Systemes D’Assemblage, care detine 80% din actiunile Tehnomat”, spune Mihai Serban.
Tehnomat Inginerie Industriala produce sisteme de fabricatie pentru industria automobilelor, componentelor auto si anvelope, printre clientii companiei clujene numarandu-se Dacia, Renault, Michelin, Delphi si Valeo.
“Am extins în acest an activitatea companiei noastre în orasele Pitesti, Iasi, Brasov si Cugir din dorinta de a ne apropia mai mult de clientii locali, ocupandu-ne totodata si de punerea în functiune a instalatiilor livrate si întretinerea ulterioara a acestora”, spune Mihai Serban.
Potrivit oficialilor companiei din Cluj, în prezent Tehnomat deruleaza cateva proiecte importante în vederea fabricarii liniilor de asamblare, proiecte care odata finalizate vor determina o crestere mai mare a indicatorilor financiari, reprezentantii Tehnomat nedorind sa faca mai multe precizari în acest sens.
Compania Tehnomat Inginerie Industriala S.R.L. a fost înfiintata în anul 1998 de catre actionari privati, cu principal domeniu de activitate intermedierea de afaceri între producatorii romani de piese mecanice si potentialii clienti de pe piata europeana.
Actionarii companiei clujene sunt grupul industrial francez Fabricom Systemes D’Assemblage cu 80% din actiuni si omul de afaceri Mihai Serban, cu 20% din actiuni. Numarul mediu de angajati ai companiei Tehnomat este de 72 de persoane. Grupul Fabricom face parte din concernul francez Suez, care desfasoara activitati în peste 16 tari si a înregistrat în 2006 o cifra de afaceri de aproximativ 17 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO