ZF Transilvania

Timişorenii de la Casa Rusu au în plan deschiderea a trei magazine de mobilă şi decoraţiuni de tip super store în Cluj, Braşov şi Timişoara

Timişorenii de la Casa Rusu au în plan deschiderea a...

Autor: Laurentiu Cotu

23.01.2017, 16:08 1477

Casa Rusu, compania de retail a producătorului timişorean de mobilier Rus Savitar, intenţionează în perioada 2017-2018 deschiderea a trei magazine din categoria unităţilor super store, cu suprafeţe cuprinse între 6.000 şi 8.000 mp, în Cluj, Braşov şi Timişoara. Casa Rusu a inaugurat anul trecut un nou concept de magazine de tip super store, în centrul comercial Vitantis Shopping Center din Bucureşti. Magazinul din Capitală are o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, dintre care 2.000 de metri pătraţi sunt alocaţi produselor de amenajare şi decorare a locuinţei, investiţia ridicându-se la 1,5 milioane de euro, potrivit unor informaţii anterioare.

’’În prezent, Casa Rusu deţine o reţea de 30 de magazine, din care 18 proprii şi alte 12 unităţi în franciză. Pe parcursul anilor 2017 şi 2018 se vor deschide încă trei magazine de tip super store, în Cluj, Braşov şi Timişoara, fiecare cu suprafeţe cuprinse între 6.000 şi 8.000 de metrii pătraţi’’, a declarat pentru ZF Transilvania Marius Raia, director general Casa Rusu.

Construcţia unui magazin de tip super store de la zero presupune costuri de peste 5 milioane de euro. Pe piaţa locală de mobilă, cele mai mari magazine, ca suprafaţă, fac parte din reţelele IKEA, kika, dar şi câteva dintre magazinele Mobexpert, deţinute de Dan Şucu.

Anul trecut, businessul consolidat al Rus-Savitar (fabrica) şi Casa Rusu (reţeaua de magazine) a ajuns la 45,5 mil. euro, iar profitul la 5,4 mil. euro, fără a include însă rezultatele financiare ale francizelor. Din totalul afacerilor grupului, aproximativ 15% re­pre­zintă exporturile în ţari precum Olanda, Belgia, Elveţia, Franţa, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Cehia, Irak, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Japonia.

Timişorenii deţin pe piaţa locală trei fabrici, unde se produce mobilierul din PAL (plăci din aşchii de lemn) melaminat şi mobilierul tapiţat. În prezent, capacitatea totală de producţie este de 25.000 de garnituri de mobilier din PAL/lună şi de 10.000 de seturi de mobilier tapiţat/lună. Anul trecut, grupul de companii Rus Savitar-Casa Rusu a finalizat un proiect de investiţii de 5 mil. euro, ce a presupus achiziţionarea şi punerea în funcţiune a unor noi linii de producţie a mobilierului din PAL melaminat, la fabrica din localitatea Dudeştii Noi, judeţul Timiş. Alte aproximativ 3 milioane de euro au fost investite în două centre logistice, cu o suprafaţă totală de 14.000 mp.

Bazele companiei Rus-Savitar au fost puse în anul 1994 de către soţii Rusu (Dorica şi Iordache Rusu) din Timişoara, iar din anul 2000 la conducerea companiei a venit Cristian Rusu, care este în continuare administratorul grupului Rus Savitar-Casa Rusu.

În 2005, Rus-Savitar a realizat prima investiţie în activitatea de producţie de mobilier din PAL, proiectul ridicându-se la 3,5 milioane de euro, conform informaţiilor existente pe site-ul companiei. În 2007, compania a demarat proiectul pentru a doua fabrică de mobilă, cu o capacitate de producţie de 5 ori mai mare decât la prima fabrică. În 2008 s-a finalizat proiectul celei de-a doua fabrici, aceasta devenind funcţională în luna septembrie a acelui an, cu o capacitate de producţie de 15.000 de garnituri de mobilier pe lună. În 2010 s-a finalizat un alt proiect, fabrica de mobilier tapiţat, o investiţie de 1,5 mil. euro.

În 2015, cifra de afaceri cumulată a grupului Rus Savitar-Casa Rusu a crescut cu 27% comparativ cu anul anterior, ajun­gând la 194 de milioane de lei (43,7 milioane de euro), profitul net fiind de peste 26,5 mil. lei (circa 6 mil. euro), iar numărul mediu total de angajaţi a ajuns la 848 de oameni, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe.

Retailul de mobilă, o piaţă de peste 700 de milioane de euro, este unul dintre puţinele sectoare în care românii pot să se dezvolte fără ameninţarea unei concurenţe puternice din afară, în condiţiile în care doar trei lanţuri străine au ales să pătrundă pe piaţa locală: IKEA, kika şi JYSK. Dacă reţele precum JYSK sau kika sunt alimentate de fabrici partenere, lanţurile Mobexpert, Elvila, Lem’s, Casa Rusu, Naturlich şi Staer au produse realizate în unităţile proprii, conform ultimelor date. 

laurenţiu.cotu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO