ZF Transilvania

ZF Investiţi în România! Horaţiu Ţepeş, CEO şi proprietar, Bilka Steel: Avem 100 de angajaţi asiatici care sunt pregătiţi, nu vorbim doar de muncitori necalificaţi. Sunt oameni care s-au specializat şi sunt la un nivel peste aşteptări

Un proiect ZF şi CEC Bank

Autor: Alex Ciutacu

09.02.2022, 00:07 705

♦ Noua fabrică Bilka va fi pusă în funcţiune treptat, începând din vara anului 2022 şi până în ianuarie 2023. ♦ Anul 2022 se anunţă unul complicat din perspectiva obţinerii de materii prime, în contextul în care există semne de întrebare pentru T2 şi T3. 

Forţa de muncă adusă din Asia spre România include şi angajaţi specializaţi, nu doar muncitori necalificaţi, iar decizia de a aduce 100 de oameni din această categorie a dat rezultate peste aşteptări pentru Bilka Steel, a explicat Horaţiu Ţepeş, CEO şi proprietar al producătorului de acoperişuri, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Din punctul de vedere al specialiştilor nu ne-am limitat doar la oraşul Braşov, am adus din toată ţara şi, mai nou, avem 100 de asiatici – din diverse ţări din Asia – care sunt pregătiţi. Când spun asiatici nu trebuie să ne gândim doar la ospătari sau muncitori necalificaţi. Sunt oameni care s-au specializat şi care şi în cadrul companiei noastre au studiat foarte bine şi sunt la un nivel foarte, foarte bun, mult peste aşteptările pe care le aveam atunci când am demarat acest proiect“. 

În ciuda faptului că rata şomajului se situează la un nivel de sub 2% în judeţul Braşov, antreprenorul susţine că Bilka nu a dus lipsă de forţă de muncă, întrucât venitul mediu din companie a fost tot timpul cu cel puţin 20% peste venitul mediu la nivelul judeţului. 

Aşa cum a declarat anterior pentru ZF, Horaţiu Ţepeş a dus compania Bilka Steel la afaceri de peste 1,1 miliarde de lei în 2021, respectiv la un număr de circa 600 de angajaţi. Principalul proiect de investiţii la care lucrează compania reprezintă o fabrică de panouri termoizolante şi profile industriale, care va fi dată în folosinţă parţial în 2022. 

„În 2017 am achiziţionat platforma Hidromecanica 2, am demarat un plan de investiţii care a ajuns la 35 de milioane de euro şi este o platformă pe care vom avea tehnologie de nivel înalt, unde vor lucra aproximativ 100 de angajaţi şi care, în planul nostru de business, ar trebui să atingă cifra de 100 de milioane de euro în al 5-lea an“. 

Acum, Bilka a intrat pe ultima sută de metri cu investiţia pentru noua fabrică, care ar putea funcţiona integral chiar de la începutul anului viitor. Totodată, bugetul total de investiţii pentru 2022 se situează la 10 milioane de euro. 

„Având în vedere că avem aproximativ 10 utilaje, vor funcţiona în trepte, probabil primele vor fi în vară, iunie-iulie, iar finalul şi punerea în funcţiune 100% va fi în ianuarie 2023“. 

Cifrele arată o creştere de circa 40% a cifrei de afaceri Bilka în 2021 comparativ cu 2020, însă în spatele acestei evoluţii producătorul a activat într-o piaţă în care materiile prime s-au scumpit sau au fost obţinute cu dificultate. 

„Anul ce a trecut a fost greu din punctul de vedere al materiilor prime. A fost nouă realitate, practic, combinatele din Europa nu mai făceau presiuni să îşi desfacă produsele către piaţa noastră, s-au inversat lucrurile, am făcut noii presiune pentru a avea suficientă materie primă. A venit şi consumul care a fost foarte, foarte ridicat în ciuda creşterilor de preţuri, iar anul acesta se arată la fel. A fost pauză în extrasezon – pentru că activitatea din construcţii este bazată pe sezonalitate – şi se arată la fel, avem dificultăţi în a achiziţiona matera primă pentru T2 şi T3, dar până la urmă va ieşi bine, la fel cum am făcut-o şi anul trecut“. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO