Zf TV

Topul scumpirilor anuntate miercuri in Romania. Cum a sarit pretul la cartofi cu 30% intr-o luna

Autor: Pro TV

11.10.2012, 17:38 313

Mancarea costa tot mai mult de la o zi la alta. In topul scumpirilor anuntate miercuri de autoritati sunt cartofii, al caror pret s-a majorat cu aproape 30 la suta intr-o singura luna.

Asta a aruncat inflatia pe ultimele 12 luni la un record nedorit de peste 5 la suta, aproape dublu, fata de obiectivul oficial al Bancii Nationale pe acest an, scrie Stirile ProTV.

Kilogramul de cartofi se vinde cu 1.5 lei in piata Obor din Bucuresti. Pretul cartofilor a evoluat ca intr-un montagne-russe: din toamna trecuta a crescut pana in martie, dupa care a scazut in vara, apoi a urcat rapid peste nivelul din urma cu un an.

Explicatia scumpirii: recolta dezastruoasa, cel mult la jumatate fata de de anul trecut.

Acum simtim si noi efectele cotatilor la burse. Recolta proasta de floarea soarelui a scumpit uleiul cu 6 la suta intr-o singura luna. Si furajele pentru gaini sunt din cereale, asa ca si ouale s-au scumpit in septembrie cu peste 7 procente

In topul scumpirilor mai regasim fasolea, legumele si fructele, dar si gazele naturale cu aproape 3 la suta, care s-au majorat la jumatatea lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO