Ziarul de Duminică

1.000 de oameni au murit de foame în timp ce am scris acest text. Adică un om la fiecare 2,5 litere/ de Lucian Vasilescu

1.000 de oameni au murit de foame în timp ce am scris...

Autor: Lucian Vasilescu

21.08.2015, 00:08 806

În ediţia de astăzi a Ziarului de duminică, la rubrica Avanpremieră, este prezentată cartea economistului american Joseph Stiglitz (laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2001) – Marea divizare. Societăţile inegale şi ce putem face în privinţa lor (volum aflat în curs de apariţie la editura Publica).

În cuprinsul lucrării, autorul citează, în mai multe rânduri, „OXFAM”. Mi-e limpede că referinţele bibliografice ale unui laureat Nobel sunt 100% credibile, atâta doar că eu nu ştiam ce este OXFAM, drept pentru care am căutat şi am aflat că este acronimul „Oxford Committee for Relief Famine”, organizaţie fondată la Oxford în 1942, şi care acum circumscrie mai multe organizaţii non-guvernamentale care militează şi luptă pentru eradicarea sărăciei.

Conform OXFAM, unul din trei locuitori ai planetei trăieşte, astăzi, sub limita sărăciei. Cum populaţia globului este de 7,3 miliarde de persoane, asta îmseamnă că aproape 2,5 miliarde de oameni supravieţuiesc la un nivel sub-uman (din care 700 de milioane nu au acces nici măcar la apa potabilă şi doar astăzi, la ora la care scriu acest text, adică 18 august 2015, ora 13.00, în lume au murit de foame 17.000 de oameni).

Sporul natural la nivel global este unul pozitiv. Adică numărul oamenilor care se nasc este mai mare decât al celor care mor. Pentru astăzi (18 august 2015, ora 13.00) cifrele sunt: 216.500 de naşteri la 90.800 de decese. E limpede, însă, că sporul natural pozitiv este generat, mai ales, de păturile populaţiei „defavorizate”. Altfel spus, mult mai mulţi copii se nasc în sărăcie (ca să nu-i spun mizerie) decât cei care vin pe lume în familii care-şi pot permite un trai minim decent.

Stiglitz spune: „În 2014, OXFAM a arătat limpede în ce grad creşte inegalitatea la nivel mondial, atrăgând atenţia că un autobuz în care s-ar urca vreo 85 dintre miliardarii planetei ar însuma tot atâta bogăţie cât jumătatea inferioară a populaţiei mondiale, adică vreo trei miliarde de oameni. Un an mai târziu, autobuzul se micşorase – nu mai era nevoie decât de 80 de locuri. La fel de dramatic, OXFAM a constatat că grupul de 1 la sută din vârful piramidei deţinea acum aproape jumătate din avuţia lumii – şi este pe cale să posede la fel de multă avuţie ca restul de 99 la sută din populaţie, luată în bloc, până în 2016.”

Astfel stând lucrurile, mie îmi pare că avem o problemă şi că ar trebui să revizităm şi redefinim lozincile zdrăngănitoare ale lumii aşa-zis moderne: democraţie, globalizare, libertate, corectitudine politică, economie de piaţă, egalitate de şanse, comerţ liber, legea cererii şi a ofertei, piaţă concurenţială, profit etc. etc.

De ce? Iată un singur argument: când am început să scriu acest text, la 18 august a.c., ora 13.00, bilanţul celor morţi de foame în această zi era de 17.000 de oameni. La ora 13.45, când am pus punct, numărul celor morţi de foame devenise 18.000. And still counting...

Notă: cifrele folosite la documentarea acestui text (altele decât cele din cartea lui Stiglitz) sunt disponibile pe http://www.worldometers.info/ro/

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO