Ziarul de Duminică

100% Mozart cu Horia Mihail şi Pianul Călător/ de Ziarul de duminică

Afiş Pianul călător

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

20.03.2014, 23:47 117

Muzică de poveste şi o poveste despre muzică, un vis devenit realitate dar izvorât dintr-o necesitate, despre aceasta este vorba în Turneul Pianul Călător , ajuns în 2014 la cea a IV-a ediţie. La invitaţia Radio România, Horia Mihail şi Pianul Călător pornesc la drum, de data aceasta cu destinaţia finală Roman. Între 21 martie şi 14 mai 2014, ajung în 13 oraşe din România dar şi la New York şi Chişinău.

Dacă la prima ediţie, turneul lui Liszt în Ţările Române, însoţit de un pian de concert, era cel ce inspira această aventură muzicală – menită să aducă bucurie melomanilor din întreaga ţară, dar având şi obiectivul generos de a dărui unui oraş, care nu avea un pian de concert, instrumentul cu drept de folosinţă în următorii ani – anul acesta Mozart, compozitorul ce şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă în turneu, va fi muza călătoriei muzicale.

Trei ani înseamnă însă trei poveşti cu mii de kilometri parcurşi, cu zeci de mii de spectatori în săli şi milioane de ascultători virtuali prin radio, televiziune sau internet care au participat la primele trei ediţii ale turneului naţional Pianul călător, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo.

La cea de-a patra ediţie poveştile se intersectează, primele trei piane se vor reîntâlni cu prietenul lor cel mai bun, pianistul cu care au călătorit, iar primul pian, cel rămas în anul 2011 la Mediaş va porni spre o altă destinaţie, Roman, oraşul natal al lui Sergiu Celibidache, din care lipseşte însă acum un pian de concert.

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării: pornind de la Tulcea unde se va întâlni cu al treilea pian călător, după o scurtă oprire în Moldova, la Bârlad, Horia Mihail va ajunge la Mediaş de unde va prelua primul pian împreună cu care va călători, susţinând recitaluri în patru oraşe ce nu au piane de concert, până la Roman unde va ajunge pe 29 martie şi unde, după seara de gală, pianul, pus la dispoziţie de Radio România, va rămâne. Turneul va continua apoi pentru Horia Mihail care va susţine în continuare recitaluri şi concerte cu orchestra în mai multe oraşe de pe tot cuprinsul ţării, în parcurile bucureştene, dar şi la New York şi Chişinău. Pianistul se va întâlni pe acest traseu şi cu al doilea pian călător, pe 26 aprilie, la Sânnicolau Mare.

Repertoriul ales este integral Mozart. În recitaluri Horia Mihail va interpreta două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană, iar în concertele cu orchestra se va afla pentru prima oară în postura de dirijor şi solist în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian şi orchestră.

În prag de nou turneu , Horia Mihail declară : „M-am simţit bine în toate oraşele în care am fost, am întâlnit oameni avizi de muzică şi m-am bucurat că eu am dus-o la ei acasă. Au fost  turnee reuşite şi mă bucur că am ajuns în oraşe în care nu mai cântasem până atunci, aşa cum este, de exemplu, oraşul Tulcea, în care prietenul meu, Pianul Călător 3, a rămas urmând, iată, să ne reîntâlnim anul acesta.”

Itinerarul Pianului Călător 2014:

 

Tulcea, 21 MARTIE, Teatrul Jean Bart, Recital Pianul călător

Bârlad, 22 MARTIE, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul călător

Mediaş, 25 MARTIE, Sala Traube, Recital Pianul călător

Deva, 26 MARTIE, Teatrul Dramatic, Recital Pianul călător

Tecuci, 28 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Roman, 29 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Piteşti, 3 APRILIE, Casa de Cultură, Concert cu orchestra

Sibiu ,4 APRILIE, Sala Thalia, Recital

Braşov, 5 APRILIE, Sala Filarmonicii, Recital

Braşov, 10 APRILIE, Sala Filarmonicii, Concert cu orchestra

Târgu Mureş, 14 APRILIE, Palatul Culturii,  Recital

Oradea, 17 APRILIE, Sala Filarmonicii, Concert cu orchestra

Bucureşti, 23 APRILIE, Sala Radio, Recital

Bucureşti, 25 APRILIE, Sala Radio, Concert cu orchestra

Sânnicolau Mare, 26 APRILIE, Castelul Nako, Recital Pianul călător

New York , 4 mai, Klavierhaus,  Recital

Bucureşti , 10 MAI, Parcul Herăstrău, Recital Pianul călător

Bucureşti, 11 MAI, Parcul Cişmigiu, Recital Pianul călător

Chişinău ,14 MAI, Sala cu orgă, Recital

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO